Potraviny a vaření
Losos s křenovou kaší - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2890x
Losos s křenovou kaší - recept: Brambory oloupejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Smetanu svařte s křenem asi na 2/3 množství. Uvařené brambory scedte a spolu s máslem rozšťouchejte. Zalijte je křenovou smetanou, dle potřeby dosolte a vymíchejte hladkou kaši. Filety lososa osolte a pokapejte citronovou šťávou. Na oleji je zprudka opečte ze všech stran. Potom je i s výpekem přendejte do pekáčku a v troubě při 180 C dopečte (10-15 minut). Růžičkovou kapustu očistěte a v osolené vodě ji asi 20 minut vařte doměkka. Pečeného lososa podávejte s křenovou bramborovou kaší a kapustičkami. Jednotlivé porce můžete dozdobit čerstvými bylinkami.
Číst dál: Losos s křenovou kaší - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Křenová sekaná - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2367x
Křenová sekaná - recept: Mleté maso vložte do mísy. Osolte ho, opepřete a vařečkou ho začněte propracovávat. Postupně vmíchejte mouku a vejce. Maso uložte do chladu a nechte 20 minut odstát. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte je mlékem. Křen oloupejte a nastrouhejte najemno. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Do mletého masa vmíchejte křen se sýrem, slaninu, rohlíky a petrželku. Směs dle potřeby dosolte a dopepřete. Navlhčenýma rukama vypracujte z masové hmoty šišku. Vložte ji do pekáčku, podlijte ji trochou vody a dejte do trouby. Při 180°C pečte sekanou asi 45 minut. Dle potřeby ji přelévejte výpekem a podlévejte další tekutinou.
Číst dál: Křenová sekaná - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Plněné řízky s překvapením - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2443x
Plněné řízky s překvapením - recept: Celer nastrouhejte nahrubo a orestujte na másle. Přidejte pokrájenou šunku a opečte ji. Nakonec směs osolte a vmíchejie dvě lžičky křenu. Krůtí prsa nakrájejte na silnější plátky. Každý vodorovně prokrojte, aby vznikla kapsa. Kapsy naplňte celerovou směsí, uzavřete párátky a obalte v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a strouhance. Řízky usmažte na oleji dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší a salátem.
Číst dál: Plněné řízky s překvapením - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Uzená polévka s křenem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2949x
Uzená polévka s křenem - recept: Ve třech litrech vody uvařte doměkka maso, cibuli a zeleninu. Pak maso vyjměte a vývar přeceďte do jiného hrnce. Maso nakrájejte, rýži nasypejte do vývaru a uvařte. Vejce si uvařte natvrdo. Když je rýže uvařená, přidejte do polévky nakrájené maso, nastrouhaný křen a ještě krátce povařte. Nakonec v polévce nechte prohřát rozpůlená vejce, rozdělte ji do talířů a ozdobte lístky petrželky.
Číst dál: Uzená polévka s křenem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Hovězí steak s kari omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3229x
Hovězí steak s kari omáčkou - recept: Hovězí maso odblaňte, nakrájejte na steaky a lehce je naklepejte přes mikrotenovou fólii. Osolte, opepřete, pokapejte olejem a nechte v chladu marinovat aspoň 20 minut. Jarní cibulku nakrájejte najemno, čerstvý zázvor pak na drobné kostičky. Vše osrmahněte na oleji. Nakonec přidejte kari, orestujte a zalijte kokosovým mlékem a sójovou omáčkou. Nechte zredukovat, osolte a opepřete. Marinované steaky zprudka opečte přibližně tři minuty z každé strany, dochuťte je solí a nechte krátce dopéct v troubě. Hotové steaky přelijte kari omáčkou a podávejte s rýží. Na talíři můžete doplnit čerstvou zeleninou.
Číst dál: Hovězí steak s kari omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Polévka s haluškami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2673x
Polévka s haluškami - recept: Kosti zalijte 1,5 l studené vody. Přidejte cibuli, pepř, nové koření, bobkový list a osolte. Vařte asi dvě hodiny, sbírejte pěnu. Pak přidejte kořenovou zeleninu a uvařte ji doměkka. Celerovou nať odložte stranou. Z mléka a krupice uvařte hustou kaši. Po zchladnutí vmíchejte vejce, rozetřete na prkénko a nožem odkrajujte kousky do vroucí osolené vody. Uvařené halušky nechte okapat. Vývar přeceďte, kořenovou zeleninu nakrájejte a vraťte ji do vývaru. Přidejte dvě lžíce okapaného hrášku a uvařené halušky. Na talířích polévku ozdobte celerovou natí.
Číst dál: Polévka s haluškami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Kuře po sečuánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3246x
Kuře po sečuánsku - recept: Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky. Lehce je osolte a dobře promíchejte se škrobem. Na pánvi rozpalte olej a maso zprudka opečte. Pak ho vyjměte a uchovejte teple. Do výpeku dejte nakrájený zázvor, nadrobno nakrájený česnek a semínek zbavené a nadrobno nakrájené chilli papričky. Krátce orestujte. Přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev, nakrájenou cibuli a hlívu. Všechno dobře promíchejte a asi pět minut opékejte na pánvi. Opečené kuřecí maso vložte zpět, přilijte bílé víno, přidejte sójovou omáčku a nakrájenou jarní cibulku. Vše zlehka promíchejte a podle chuti osolte a opepřete mletým černým pepřem. Podávejte s rýží.
Číst dál: Kuře po sečuánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2467x
Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept: Cibuli nakrájejte, nechte zesklovatět na oleji, přidejte maso a opečte ho. Přidejte sůl, pepř, kurkumu, zázvor a skořici. Podlijte vodou a vínem a poduste. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte i s rajčaty k masu. Vše poduste doměkka. Ovoce nakrájejte a přidejte k masu. Krátce prohřejte. Nakonec maso dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s pečivem nebo rýží.
Číst dál: Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Indická hrachová polévka se zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3252x
Indická hrachová polévka se zázvorem - recept: Hrách uvařte doměkka. Ke konci vaření ho osolte. Měkký hrách sceďte a vývar zachyťte do druhého hrnce. Asi 3/4 hrachu rozmixujte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Chilli papričku a papriku zbavte semínek. Papriku nakrájejte na nudličky, chilli papričku na kolečka. Poté v kastrolu rozehřejte olej, orestujte na něm nakrájenou cibuli a přidejte zbylou zeleninu. Vše ještě krátce opečte. Zeleninovou směs zasypejte kari, přidejte asi půl lžičky koriandru a kardamomu a jednu lžíci zázvoru. Přilijte výar a podle potřeby vodu. Přidejte sterilovaný hrášek a rozmixovaný i zbylý celý vařený hrách. Polévku krátce povařte. Rozdělte ji do talířů, můžete ozdobit čerstvými lístky koriandru.
Číst dál: Indická hrachová polévka se zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2384x
Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept: Mrkev omyjte, oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpusťte máslo a plátky mrkve na něm za stálého míchání asi deset minut poduste. Cibuli nakrájejte na kostičky a přidejte k mrkvi. Saturejku nasekejte nadrobno a polovinu přidejte k mrkvi. Zalijte připraveným zeleninovým vývarem (může být i z kostky) a pomerančovou šťávou. Vařte, dokud není mrkev měkká. Pak nechte polévku vychladnout a dohladka ji rozmixujte. Osolte a opepřete. Před podáváním polévku opět prohřejte a přidejte zbytek nasekané saturejky nebo tymiánu. Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete samozřejmě použít sušené. Každému přidejte na talíř do polévky lžíci bílého hustého jogurtu, okořeňte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a ozdobte malou snítkou saturejky.
Číst dál: Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady a tipy v této kategorii:
- Šafránové nudle s pangasem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Zázvor - jeho použití a vliv na zdraví - tipy, rady, doporučení
- Kardamom - jeho použití v kuchyni, přísada do jídel a nápojů - tipy, rady, doporučení
- ► Šafrán - použití, využití v kuchyni, do kterých pokrmů se hodí - tipy
- Kurkuma - jak vypadá a kde se dá při vaření použít - rady, tipy, doporučení
- Využití saturejky v kuchyni - tipy, rady
- Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
- Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Těstoviny se sýrem – recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)