Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Losos s křenovou kaší - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Losos s křenovou kaší - recept: Brambory oloupejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Smetanu svařte s křenem asi na 2/3 množství. Uvařené brambory scedte a spolu s máslem rozšťouchejte. Zalijte je křenovou smetanou, dle potřeby dosolte a vymíchejte hladkou kaši. Filety lososa osolte a pokapejte citronovou šťávou. Na oleji je zprudka opečte ze všech stran. Potom je i s výpekem přendejte do pekáčku a v troubě při 180 C dopečte (10-15 minut). Růžičkovou kapustu očistěte a v osolené vodě ji asi 20 minut vařte doměkka. Pečeného lososa podávejte s křenovou bramborovou kaší a kapustičkami. Jednotlivé porce můžete dozdobit čerstvými bylinkami.

Číst dál: Losos s křenovou kaší - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Křenová sekaná - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Křenová sekaná - recept: Mleté maso vložte do mísy. Osolte ho, opepřete a vařečkou ho začněte propracovávat. Postupně vmíchejte mouku a vejce. Maso uložte do chladu a nechte 20 minut odstát. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte je mlékem. Křen oloupejte a nastrouhejte najemno. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Do mletého masa vmíchejte křen se sýrem, slaninu, rohlíky a petrželku. Směs dle potřeby dosolte a dopepřete. Navlhčenýma rukama vypracujte z masové hmoty šišku. Vložte ji do pekáčku, podlijte ji trochou vody a dejte do trouby. Při 180°C pečte sekanou asi 45 minut. Dle potřeby ji přelévejte výpekem a podlévejte další tekutinou.

Číst dál: Křenová sekaná - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Plněné řízky s překvapením - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Plněné řízky s překvapením - recept: Celer nastrouhejte nahrubo a orestujte na másle. Přidejte pokrájenou šunku a opečte ji. Nakonec směs osolte a vmíchejie dvě lžičky křenu. Krůtí prsa nakrájejte na silnější plátky. Každý vodorovně prokrojte, aby vznikla kapsa. Kapsy naplňte celerovou směsí, uzavřete párátky a obalte v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a strouhance. Řízky usmažte na oleji dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší a salátem.

Číst dál: Plněné řízky s překvapením - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Uzená polévka s křenem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Uzená polévka s křenem - recept: Ve třech litrech vody uvařte doměkka maso, cibuli a zeleninu. Pak maso vyjměte a vývar přeceďte do jiného hrnce. Maso nakrájejte, rýži nasypejte do vývaru a uvařte. Vejce si uvařte natvrdo. Když je rýže uvařená, přidejte do polévky nakrájené maso, nastrouhaný křen a ještě krátce povařte. Nakonec v polévce nechte prohřát rozpůlená vejce, rozdělte ji do talířů a ozdobte lístky petrželky.

Číst dál: Uzená polévka s křenem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Hovězí steak s kari omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Hovězí steak s kari omáčkou - recept: Hovězí maso odblaňte, nakrájejte na steaky a lehce je naklepejte přes mikrotenovou fólii. Osolte, opepřete, pokapejte olejem a nechte v chladu marinovat aspoň 20 minut. Jarní cibulku nakrájejte najemno, čerstvý zázvor pak na drobné kostičky. Vše osrmahněte na oleji. Nakonec přidejte kari, orestujte a zalijte kokosovým mlékem a sójovou omáčkou. Nechte zredukovat, osolte a opepřete. Marinované steaky zprudka opečte přibližně tři minuty z každé strany, dochuťte je solí a nechte krátce dopéct v troubě. Hotové steaky přelijte kari omáčkou a podávejte s rýží. Na talíři můžete doplnit čerstvou zeleninou.

Číst dál: Hovězí steak s kari omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Polévka s haluškami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Polévka s haluškami - recept: Kosti zalijte 1,5 l studené vody. Přidejte cibuli, pepř, nové koření, bobkový list a osolte. Vařte asi dvě hodiny, sbírejte pěnu. Pak přidejte kořenovou zeleninu a uvařte ji doměkka. Celerovou nať odložte stranou. Z mléka a krupice uvařte hustou kaši. Po zchladnutí vmíchejte vejce, rozetřete na prkénko a nožem odkrajujte kousky do vroucí osolené vody. Uvařené halušky nechte okapat. Vývar přeceďte, kořenovou zeleninu nakrájejte a vraťte ji do vývaru. Přidejte dvě lžíce okapaného hrášku a uvařené halušky. Na talířích polévku ozdobte celerovou natí.

Číst dál: Polévka s haluškami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Kuře po sečuánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Kuře po sečuánsku - recept: Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky. Lehce je osolte a dobře promíchejte se škrobem. Na pánvi rozpalte olej a maso zprudka opečte. Pak ho vyjměte a uchovejte teple. Do výpeku dejte nakrájený zázvor, nadrobno nakrájený česnek a semínek zbavené a nadrobno nakrájené chilli papričky. Krátce orestujte. Přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev, nakrájenou cibuli a hlívu. Všechno dobře promíchejte a asi pět minut opékejte na pánvi. Opečené kuřecí maso vložte zpět, přilijte bílé víno, přidejte sójovou omáčku a nakrájenou jarní cibulku. Vše zlehka promíchejte a podle chuti osolte a opepřete mletým černým pepřem. Podávejte s rýží.

Číst dál: Kuře po sečuánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept: Cibuli nakrájejte, nechte zesklovatět na oleji, přidejte maso a opečte ho. Přidejte sůl, pepř, kurkumu, zázvor a skořici. Podlijte vodou a vínem a poduste. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte i s rajčaty k masu. Vše poduste doměkka. Ovoce nakrájejte a přidejte k masu. Krátce prohřejte. Nakonec maso dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s pečivem nebo rýží.

Číst dál: Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Indická hrachová polévka se zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Indická hrachová polévka se zázvorem - recept: Hrách uvařte doměkka. Ke konci vaření ho osolte. Měkký hrách sceďte a vývar zachyťte do druhého hrnce. Asi 3/4 hrachu rozmixujte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Chilli papričku a papriku zbavte semínek. Papriku nakrájejte na nudličky, chilli papričku na kolečka. Poté v kastrolu rozehřejte olej, orestujte na něm nakrájenou cibuli a přidejte zbylou zeleninu. Vše ještě krátce opečte. Zeleninovou směs zasypejte kari, přidejte asi půl lžičky koriandru a kardamomu a jednu lžíci zázvoru. Přilijte výar a podle potřeby vodu. Přidejte sterilovaný hrášek a rozmixovaný i zbylý celý vařený hrách. Polévku krátce povařte. Rozdělte ji do talířů, můžete ozdobit čerstvými lístky koriandru.

Číst dál: Indická hrachová polévka se zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept: Mrkev omyjte, oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpusťte máslo a plátky mrkve na něm za stálého míchání asi deset minut poduste. Cibuli nakrájejte na kostičky a přidejte k mrkvi. Saturejku nasekejte nadrobno a polovinu přidejte k mrkvi. Zalijte připraveným zeleninovým vývarem (může být i z kostky) a pomerančovou šťávou. Vařte, dokud není mrkev měkká. Pak nechte polévku vychladnout a dohladka ji rozmixujte. Osolte a opepřete. Před podáváním polévku opět prohřejte a přidejte zbytek nasekané saturejky nebo tymiánu. Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete samozřejmě použít sušené. Každému přidejte na talíř do polévky lžíci bílého hustého jogurtu, okořeňte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a ozdobte malou snítkou saturejky.

Číst dál: Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny