Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Pozor na bylinkové čaje - rady, doporučení

Čaj z bylinek nelze podceňovat, lidé často uchovávají a používají některé bylinky, aniž znají jejich správnou přípravu a dávkování. Proto i léčení bylinkami má být řízeno odborným lékařem.

 

Denní pití bylinkových čajů - je vhodné nebo ne? - informace zde.

Posilňující čaj z jablkových slupek - tipy, rady, doporučení

Výborný je posilňující zdravotní čaj z usušených jablkových slupek, který pijeme čerstvě připravený po jídle a pokud možno oslazený medem.

Proč při přípravě čaje nepoužívat kovové nádobí, pomůcky - rady, doporučení

Čaj nesmí nikdy přijít do styku s kovem. Proto při jeho přípravě nepoužíváme kovové sítko, protože čaj znehodnocuje a unikají všechny aromatické látky.

Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení

Čaj necháváme vyluhovat 4 až 6 minut, podle druhu. Správný čaj má zlatavou barvu.

Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení

Kvalita čaje je závislá na kvalitě suroviny. Rozhoduje také množství použitého čaje. Běžně počítáme 1 lžičku čaje na 1 šálek vody. Z 1 sáčku porcovaného čaje připravíme 2,5 až 3 dl čaje.

Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení

Čaj musí být dobře uzavřen, neboť jinak vyčichne a nasákne jinou vůní.

Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení

Není pravda, že čím déle necháme čaj vyluhovat, tím bude mít větší povzbuzující účinky. Při krátkém spaření se uvolní tein, který působí povzbudivě, po dlouhém extrahování přejde do tekutiny i tanin, který brzdí účinky teinu. Účinnější je nápoj připravený ze zeleného čaje, sušeného pouze horkým vzduchem bez fermentace. Má světlou barvu, ale značný efekt.

Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení

Při otvírání sektu musíme dávat pozor, jinak bychom mohli způsobit zlou chvilku náhlým překypěním. Stává se to tehdy, když zapomeneme láhev držet nakloněnou nebo jí zbytečně pohybujeme. Láhev při otvírání má být nakloněna asi v úhlu 45 stupňů. To proto, že tlak kysličníku uhličitého jde kolmo na celou stěnu láhve, nikoli jen do hrdla. Při otevírání nejdříve uvolníme a sejmeme zajišťovací košíček i se staniolem, přičemž udržujeme zátku prstem, aby nám předčasně nevylétla. V jedné ruce láhev držíme a druhou zvolna vytáčíme zátku. Láhev držíme tak, aby při jejím vystřelení nebyl nikdo zasažen vylétnutou zátkou.

Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení

 

Každý nápoj nejlépe chutná a tělo ho lépe využije, je-li podáván ve správné teplotě. Správná teplota má být 7-8 °C. Vína lehká (málo alkoholická) 8-10 °C, vína těžká alkoholická 10 až 12 °C, vína šumivá šampaňská 4 až 6 °C, vína červená 14 až 16 °C, teplota likérů má být asi 8 až 10 °C. Víno chutná nejlépe ze sklenic k tomu určených, nejvhodnější na vína jsou sklenky z tenkého skla. Víno z nich nejlépe chutná. Bílé víno naléváme do sklenic barevných, nejčastěji zelených, červené do sklenic bílých různých tvarů. Likéry podáváme nejčastěji v menších sklenicích různých tvarů (misky, kalíšky, stopky apod.) K likérům podáváme sklenici sodové vody a také ke kávě. Nealkoholické nápoje jako jsou sodovky, limonády a zvlášť připravené limonády podáváme přímo ve sklenicích nebo lahvích. K limonádě s ovocem přikládáme dlouhou lžičku a slámku. Šumivé víno naléváme do vysokých sklenic zvaných flétny, nebo do širokých plochých, zvaných šampaňské misky. Naléváme-li do fléten, držíme sklenku nakloněnou v ruce a naléváme po stěně sklenky. Šampaňské misky se při nalévání v ruce nedrží.

Jaké víno je vhodné k rybám a mořským plodům - rady, doporučení

Víno k rybám a korýšům volíme bílé a podle způsobu úpravy těchto pokrmů vybíráme vína lehčí, jednodušší, jemná a silnější.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny