Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak lehce nastrouhat kůru z citrónu - tipy, rady, doporučení

Kůru z chemicky neošetřovaného citronu strouháme tak, že pod struhadlo připevníme kousek pergamenového papíru. Kůra se na něm zachytí, dá se snadno sejmout a struhadlo neucpe.

Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod

Citrónový sirup ke krátkodobému použití si můžeme připravit i na několik dní dopředu. Potřebujeme 7 středně velkých citronů, 3 litry vody, 2 a půl kg krystalového cukru, 50 g kyseliny citrónové. Oloupané citrony nakrájíme na menší kousky a vaříme společně asi 20 minut. Šťávu přecedíme, necháme vychladnout, nalijeme do lahví, dobře uzavřeme a uložíme do chladna.

Jak dostat z citronu potřebné množství šťávy, aniž bychom ho rozřízli - postup, návod

Nehodláme-li brzy upotřebit celý citron, nerozřízneme ho, ale jen propíchneme párátkem, špejlí, pletací jehlicí nebo vidličkou a vymačkáme tolik šťávy, kolik potřebujeme. Propíchnutý citron na rozdíl od rozříznutého vydrží v chladničce mnohem déle a nevysychá.

Jak skladovat, uchovávat citrony, aby co nejdéle vydržely čerstvé - tipy, rady, doporučení

Citrony zůstanou dlouho čerstvé, vložíme-li je do větší sklenice, kterou převážeme plátnem nebo je můžeme zabalit do alobalu a uložit do chladničky.

Jak vymačkat citrón i bez mačkátka - postup, návod

Citron dobře vymačkáme i bez mačkátka, když do něho zabodneme kuchyňský nůž a několikrát jím v citronu zatočíme nad nádobkou, do níž chceme citron vymačkat.

Jak si vyrobit univerzální koření, kořenící přípravek - recept, postup, návod

Celou řadu pokrmů můžeme ochucovat kořením, které si sami připravíme: Potřebujeme k tomu 30 g černého pepře, 10 g bílého pepře, 5 g muškátového oříšku, 2 bobkové listy, 5 g hřebíčku, 5 g tymiánu, 5 g muškátového květu, 20 g zázvoru. Koření, které není mleté, rozemeleme nebo roztlučeme, smícháme s ostatními, prosejeme a uložíme do dobře těsnící sklenice.

Proč, z jakého důvodu neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení

Koření neukládáme v papírových sáčcích, protože pak jednotlivé druhy načichnou druhým kořením a znehodnocují se.

Pikantní domácí koření, vhodné na zelné a kapustové pokrmy - recept, postup, návod

Jak namíchat pikantní koření: ke 100 g křenu dáme 1 polévkovou lžíci octa a cukru. Tuto směs necháme asi 3 dny stát. Takto připravené koření je vhodné ke všem kapustovým a zelným pokrmům.

Jak nakupovat koření a jak ho správně uchovávat - rady, doporučení

Koření vždy kupujeme v malém množství, pouze tolik, kolik spotřebujeme v krátkém čase, neboť brzy vyčichne a ztrácí na kvalitě. Uchováváme ho nejlépe ve skleněných nádobách se zabroušeným hrdlem a v temnu.

Jak zvýraznit chuť koření - tipy, rady, doporučení

Chuť koření zvýrazníme, když ho před rozdrcením jemně opražíme.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny