Potraviny a vaření
Jak to udělat, aby se nám mleté maso dobře spojilo - tipy, rady, doporučení (syrový brambor, kysaná smetana)
Zveřejněno: neděle 29. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2655x
Mleté maso se lépe spojí, jestliže do něj přidáme syrový nastrouhaný brambor nebo 2 lžíce kysané krémové smetany.
Pasta, pesto z česneku medvědího - recept, postup, návod, recept, suroviny
Zveřejněno: pátek 27. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2894x
Psta z česnek medvědího, pesto - suroviny: 80 g medvědího česneku, 150 g olivového oleje, 1/2 káv. lžičky soli. Recept: suroviny rozmixujte, uskladněte v lednici. Je možné přidat trochu ořechů a parmazánu a máte úžasné pesto.
Číst dál: Pasta, pesto z česneku medvědího - recept, postup, návod, recept, suroviny
Pečená jablka se skořicí a medem - recept, postup, návod, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 26. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2621x
Pečená jablka se skořicí a medem - recept: rozinky namočíme do hodinu moštu, aby změkly a nabobtnaly. Pak z nich mošt opatrně vymačkáme a nalijeme ho do zapékací misky. Z jablek vykrájíme jádřince. V misce smícháme vymačkané rozinky, skořici, med a změklé máslo. V hmoždíři nahrubo podrtíme mandle a přimícháme je k nádivce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka naplníme medovo-skořicovou nádivkou pomocí lžičky a naskládáme je do mísy. Pečeme 20–30 minut. Podáváme horké.
Číst dál: Pečená jablka se skořicí a medem - recept, postup, návod, suroviny
Jarní bylinková polévka, polévka z jarních bylinek - recept, postup, návod, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 26. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2366x
Jarní bylinková polévka, polévka z jarních bylinek - bylinky opereme a nakrájíme na malé kousky, cibuli nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozpálíme olej, necháme na něm cibuli zesklovatět a přisypeme bylinky. Jakmile zavadnou, vmícháme mouku a za stálého míchání ji osmahneme do zlatova. (Pozor, ať se nepřipálí.) Vše zalijeme litrem vody, osolíme bylinkovou solí a 10 minut povaříme. Vajíčka rozklepneme do misky, rozšleháme je vidličkou a necháme srazit v polévce. Podáváme s domácím chlebem.
Číst dál: Jarní bylinková polévka, polévka z jarních bylinek - recept, postup, návod, suroviny
► Jak se zbavit pálení v puse po chilli papričkách - tipy, rady, návod, zkušenosti
Zveřejněno: středa 25. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10923x
Chili nikdy nezpapíjejte vodou! Pálivá chuť se zvýrazní. Pokud si spálíte pusu kapsaicinem z chilli. Použijte mléko, jogurt nebo kefír.
Číst dál: ► Jak se zbavit pálení v puse po chilli papričkách - tipy, rady, návod, zkušenosti
Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny
Zveřejněno: středa 25. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4392x
Chili, chilli con carne - recept: na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibuli, až zesklovatí. Přidáme mleté maso a opět důkladně orestujeme. Přisypeme nadrobno nasekaný česnek, pepř, sůl, třtinový cukr, sladkou papriku a krátce provaříme. Dále přidáme rajčatový protlak, římský kmín, červené papriky, rajčata a červené fazole a opět vše krátce provaříme. Postupně a po částech přiléváme hovězí vývar a papričky, hořkou čokoládu a čerstvý koriandr. Vše opět důkladně provaříme. Před servírování necháme celou směs 10 minut odstát. Nebojte se přidat čokoládu – jídlo tím získá originální chuť!
Číst dál: Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny
Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny
Zveřejněno: středa 25. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7561x
Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku: zeleninu, kromě rajčat, nakrájíme nahrubo a rozmixujeme. Rajčata spaříme a rozmixujeme v hrnci, přidáme zeleninu a ocet. Suché přísady smícháme v míse zvlášť. Suroviny budou lépe želírovat. Přisypeme do hrnce se zeleninou a 5 minut vaříme na mírném plameni. Jakmile se směs začne přichytávat na stěny hrnce, je to známka toho, že se správně želíruje. Směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme na mokrou utěrku. Mezi sklenicemi necháme místo. Poté v troubě sterilujeme 15 minut.
Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept, postup, návod, suroviny
Zveřejněno: středa 25. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2991x
Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept: červenou řepu a brambory nastrouháme na jemném struhadle. Část řepy si dáme stranou. V hrnci rozehřejeme olivový olej, necháme zesklovatět cibuli a přidáme nastrouhanou řepu a brambory. Směs lehce osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme po dobu 10 minut. Nastrouháme najemno křen, rozklepneme do něj vajíčko, vmícháme krupici, osolíme a přidáme tvaroh.
Číst dál: Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept, postup, návod, suroviny
Jak uchovávat syrové hovězí maso, aby zůstalo déle čerstvé - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5375x
Syrové hovězí maso uchováme delší dobu svěží, když jej položíme na arch papíru namočeného v oleji. Maso často obracíme.
Kazivost mraženého a čerstvého masa, které maso se kazí dřív
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2708x
Mražené maso se kazí rychleji než maso čerstvé a bývá často křehčí než maso čerstvé.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak to udělat, aby nám vařené maso rychleji změklo - tipy, rady, doporučení
- Co udělat s jelením, kančím masem před vařením, úpravou - rady, doporučení
- Jak zkrátit dobu vaření u masa o dvě třetiny - tipy, rady, doporučení
- Jak péct, upéct malé množství masa - tipy, rady, doporučení (remoska)
- Jak správně podávat, servírovat skopové maso - rady, doporučení
- Jak smažením ovlivnit lepší chuť masa - rady, doporučení
- Uzené maso - jak úpravou ovlivnit jeho slanost - tipy, rady
- Jak poznat, zda je maso dostatečně upečené, uvařené - rady
- Jak uvařit tvrdé maso - tipy, rady, doporučení
- Jak správně vařit maso na polévku - rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)