Potraviny a vaření
Müsli z otrub s ovocem - recept, postup, návod, výroba, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3042x
Müsli z otrub s ovocem - 2 lžíce ovesných otrub, 1 lžíce pšeničných klíčků, 1/2 hrnku kyselého mléka, jablko, po Ví pomeranče a broskve, špetka cukru. Otruby a klíčky smícháme s kyselým mlékem, ovoce nakrájíme a přidáme k otrubám. Dochutíme medem.
Mušli z otrub s jogurtem - recept, postup, návod, výroba, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2670x
Mušli z otrub s jogurtem: 2 lžíce pšeničných otrub, kelímek nízkotučného jogurtu, 1/2 jablka, 2 sušené švestky, pro dochucení můžeme přidat špetku cukru. Otruby smícháme s jogurtem. Jablko se slupkou nastrouháme nahrubo, švestky nakrájíme a všechno smícháme. Pšeničné otruby je ještě lepší nahradit otrubami ovesnými.
Losos na páře - recept, postup, návod, výroba, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2842x
Losos na páře: 2 -3 filé z lososa a půl čínského zeli; na omáčku: 4 lžíce oleje, lžíce tabaska, hrst sekaného koriandru nebo petrželky, šťáva ze dvou citronů, sůl. Do nádoby určené k vaření na páře dáme nahrubo
nakrájené listy čínského zeli a na ně uložíme filé z lososa. Smícháme složky omáčky. Když je filé měkké a čínské zeli křupavé, polijeme jídlo ostrou omáčkou. Ryba s horkou citronovou omáčkou a rýží je rovněž
vynikající.
Citrónová limonáda - recept, postup, návod, příprava, výroba
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4676x
Citrónová limonáda - pětilitrový soudek naplníme vodou, přidáme 1 kg citronů pokrájených na kolečka, i s kůrkou. Soudkem dvakrát denně zakolíbáme. Lze dosladit medem dle chuti. Za týden slijeme do lahví, láhve zašpuntujeme a uložíme naležato.
Jablko-mrkvové müsli - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2904x
Jablko-mrkvové müsli - suroviny: 1 jablko, 2 mrkve, 1/2 kelímku nízkotučného jogurtu, po lžíci ovesných otrub a sekaných ořechů, po lžíci pšeničných klíčků a citrónové šťávy, trochu cukru na dochucení. Recept: jablko i se slupkou a oloupané mrkve nastrouháme nahrubo. Smícháme s otrubami, dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Polijeme jogurtem, posypeme ořechy a kličky.
Jablko-banánové müsli - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2781x
Jablko-banánové müsli - suroviny: 6 lžic nízkotučného mléka, 4 lžíce ovesných vloček, jablko, 1/2 banánu, po lžičce rozinek, medu, citrónové šťávy. Recept: vločky zalijeme mlékem a necháme přes noc stát. Ráno nahrubo nastrouháme jablko i se slupkou, rozmačkáme banán, obojí přidáme do ovesných vloček i s ostatními složkami a dochutíme citronovou šťávou.
Jak čím rozmýchat a ochutit ztvrdlou hořčici - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 14. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3591x
Ztvrdlou hořčici nevyhazujeme, ale promícháme ji se šťávou z citrónu nebo pomeranče popřípadě přidáme i pár kapek jedlého oleje. Získáme tak nejen hořčici ve vhodné polotuhé konzistenci, ale vylepšíme navíc její chuť.
Kdy, v jakém případě se nedoporučuje jíst hořčici - doporučení
Zveřejněno: sobota 14. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3819x
Hořčice se zakazuje v léčebné dietě, neboť je silným dráždidlem. Doporučuje se používat v dietním stravování raději křen, který dodává i vitamin C.
Jak, čím snížit vydatnost stravy, oběda, večeře - tipy, rady, doporučení (chilli, hořčice)
Zveřejněno: sobota 14. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3332x
Vydatnost oběda nebo večeře snížíme jednak překořeněním kořením chilli anebo lžičkou hořčice, kterou můžeme podle chuti pojídat s jednotlivými sousty. Vědci tvrdí, že 3 gramy hořčice zvýší výměnu látek v těle.
Jak zabránit vyschnutí hořčice - tipy, rady, návod (citron)
Zveřejněno: sobota 14. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3599x
Hořčice nevysychá, vložíme-li na její povrch kolečko citronu. Často jej vyměňujeme. Když je vyschlá, opět zvláční, přidáme-li do ní trochu octa a dobře promícháme. Můžeme ji zředit lákem z okurek.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zpevnit, ztužit šlehačku, bez použití ztužovače šlehačky - tipy, rady, doporučení (bílek)
- Jak připravit ze sněhu falešnou šlehačku, ovocnou pěnu - tipy, rady
- Jak usmažit šťavnaté karbenátky - tipy, rady (bílek)
- Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
- Jak to udělat, co použít, aby byla poleva na dortu lesklá - tipy, rady, doporučení
- Jak připravit z bílků kapání do polévky - postup, návod
- Jak to udělat, aby byly řízky po usmažení křehké - tipy, rady, doporučení (bílky)
- Jak šlehat sníh z bílků vhodný do třených těst - tipy, rady, doporčení
- Jak uchovat bílky mražením, jak zmrazovat bílky, aby se daly později použít - postup, návod
- Jak uchovat bílky sušením, jak usušit bílky, aby se daly později použít - postup, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)