Potraviny a vaření
Jak správně připravit, uvařit houbovou smaženici, nač si dát pozor - postup, návod, doporučení
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4705x
Připravujeme-li houbovou smaženici, dobře nakrájené houby osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Teprve po chvíli přidáme tuk. Může se totiž stát, že přidáme-li tuk hned, houby ztvrdnou. Dochutíme je solí, mletým pepřem a nebo kmínem.
Jak sušit, usušit houby - postup, návod
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4892x
Sušení hub je nejstarší a nejvíce používaný druh konzervace. Houby k sušení musí být čerstvé, nepřezrálé a zdravé. Houby krájíme nerezovými noži na plátky silné asi 4 mm. Plátky se kladou na plechy, vzájemně se nesmějí překrývat. Předsoušet se mohou na slunci nebo i v chládku, dosoušet v sušárně nebo otevřené troubě při teplotě 30-40 °C tak dlouho, dokud jsou na povrch lepkavé. Pak se dosuší při maximální teplotě 80 °C. Správně usušené houby se musí lámat. Pokud nechceme, aby se do sušených hub dali moli, smícháme je s trochou soli.
Jak vařit, upravovat houby, aby byly lépe stravitelné - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4751x
Stravitelnost hub podpoříme, jestliže je při dušení osolíme a zakapeme citronem. Tvrdší houby musíme dusit nejméně 25 až 30 minut.
Paprika - co vše o ní nevíte
Zveřejněno: pondělí 23. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3754x
Papriky připravujeme jak za tepla, tak i za studena. Papriky jsou jednou z nejhůře stravitelných zelenin, tepelná úprava je vhodnější. Abychom zjistili, zda není paprika pálivá, je dobré každou rozdělit a ochutnat. Ze všech zelenin má paprika nejvyšší obsah vitaminu C. Jedna syrová paprika stačí člověku svoji denní dávku vitaminu C z velké části uhradit.
Jak snadno naplnit papriky masovou náplní - postup, návod (cukrářský pytlík)
Zveřejněno: pondělí 23. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3007x
Dlouhé, špičaté papriky naplníme snadněji a také rychleji, jestliže masovou náplň vložíme do cukrářského pytlíku s velkou kulatou hubičkou a do připravených lusků zbavených vnitřních přepážek a semen ji jednoduše nastříkáme.
Jak to udělat, aby nám těsto pod tvarohovou náplní nevlhlo - tipy, rady, doporučení (mouka)
Zveřejněno: pondělí 23. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3817x
Těsto, na které chceme dát tvarohovou náplň, poprášíme moukou. Těsto tak od tvarohu nevlhne a dobře se propeče.
Co udělat se zbytkem nespotřebovaného tvarohu - tipy, rady
Zveřejněno: pondělí 23. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5226x
Zbude-li nám tvaroh, osolíme jej, přidáme kmín, napěchujeme do hrnce a necháme uležet. Zbytek tvarohu můžeme také uložit do mrazáku, kde vydrží až jeden měsíc a je kdykoliv připraven k dalšímu použití.
Tvaroh má pozitivní dopad na naše zdraví. Víte, proč je dobré ho jíst?
Zveřejněno: pondělí 23. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3010x
Tvaroh zvyšuje látkovou výměnu ve svalech, buňkách a orgánech těla, zpevňuje zuby, pročišťuje játra a stará se o zdravou žaludeční flóru. Je nevyhnutelnou součástí diet při cukrovce, zvýšeném obsahu tuku v krvi, dně, vysokém krevním tlaku a nadváze. Ve spojení s nakrájeným česnekem snižuje krevní tlak.
Co udělat, pokud při pečení moučníku zjistíme, že máme málo tvarohu - tipy, rady (vařené brambory)
Zveřejněno: pondělí 23. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3354x
Jestliže jsme zjistili při přípravě moučníků, že máme doma málo tvarohu, nastrouháme do něj trochu vařených brambor. Tvarohu přibude, lépe se spojí a bude jemnější.
► Jak, čím zahustit řídký tvaroh - tipy, rady (bramborová moučka)
Zveřejněno: pondělí 23. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 12914x
Jestliže máte příliš řídký tvaroh, můžete ho zahustit dvěma lžícemi bramborové moučky. Tvaroh se nerozteče a je pak dokonce velmi chutný.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zabránit zhořknutí zeleniny při skladování (oddělte mrkev od ostatní zeleniny)
- Z jakých materiálů by neměly být vyrobeny nádoby na skladování medu, aby nekazily jeho chuť - tipy, rady, doporučení
- Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení
- Alkoholické nápoje připravené z medu
- Co použít k oslazení marmelády místo cukru (med) - tipy, rady
- V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení
- Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod
- Jak rozpoznat pravý med - postup, návod
- Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
- Jak zabránit schládnutí omáčky v omáčníku - tipy, rady, návody
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)