Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak správně připravit, uvařit houbovou smaženici, nač si dát pozor - postup, návod, doporučení

Připravujeme-li houbovou smaženici, dobře nakrájené houby osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Teprve po chvíli přidáme tuk. Může se totiž stát, že přidáme-li tuk hned, houby ztvrdnou. Dochutíme je solí, mletým pepřem a nebo kmínem.

Jak sušit, usušit houby - postup, návod

Sušení hub je nejstarší a nejvíce používaný druh konzervace. Houby k sušení musí být čerstvé, nepřezrálé a zdravé. Houby krájíme nerezovými noži na plátky silné asi 4 mm. Plátky se kladou na plechy, vzájemně se nesmějí překrývat. Předsoušet se mohou na slunci nebo i v chládku, dosoušet v sušárně nebo otevřené troubě při teplotě 30-40 °C tak dlouho, dokud jsou na povrch lepkavé. Pak se dosuší při maximální teplotě 80 °C. Správně usušené houby se musí lámat. Pokud nechceme, aby se do sušených hub dali moli, smícháme je s trochou soli.

Jak vařit, upravovat houby, aby byly lépe stravitelné - tipy, rady, doporučení

Stravitelnost hub podpoříme, jestliže je při dušení osolíme a zakapeme citronem. Tvrdší houby musíme dusit nejméně 25 až 30 minut.

Paprika - co vše o ní nevíte

Papriky připravujeme jak za tepla, tak i za studena. Papriky jsou jednou z nejhůře stravitelných zelenin, tepelná úprava je vhodnější. Abychom zjistili, zda není paprika pálivá, je dobré každou rozdělit a ochutnat. Ze všech zelenin má paprika nejvyšší obsah vitaminu C. Jedna syrová paprika stačí člověku svoji denní dávku vitaminu C z velké části uhradit.

Jak snadno naplnit papriky masovou náplní - postup, návod (cukrářský pytlík)

Dlouhé, špičaté papriky naplníme snadněji a také rychleji, jestliže masovou náplň vložíme do cukrářského pytlíku s velkou kulatou hubičkou a do připravených lusků zbavených vnitřních přepážek a semen ji jednoduše nastříkáme.

Jak to udělat, aby nám těsto pod tvarohovou náplní nevlhlo - tipy, rady, doporučení (mouka)

Těsto, na které chceme dát tvarohovou náplň, poprášíme moukou. Těsto tak od tvarohu nevlhne a dobře se propeče.

Co udělat se zbytkem nespotřebovaného tvarohu - tipy, rady

Zbude-li nám tvaroh, osolíme jej, přidáme kmín, napěchujeme do hrnce a necháme uležet. Zbytek tvarohu můžeme také uložit do mrazáku, kde vydrží až jeden měsíc a je kdykoliv připraven k dalšímu použití.

Tvaroh má pozitivní dopad na naše zdraví. Víte, proč je dobré ho jíst?

Tvaroh zvyšuje látkovou výměnu ve svalech, buňkách a orgánech těla, zpevňuje zuby, pročišťuje játra a stará se o zdravou žaludeční flóru. Je nevyhnutelnou součástí diet při cukrovce, zvýšeném obsahu tuku v krvi, dně, vysokém krevním tlaku a nadváze. Ve spojení s nakrájeným česnekem snižuje krevní tlak.

Co udělat, pokud při pečení moučníku zjistíme, že máme málo tvarohu - tipy, rady (vařené brambory)

Jestliže jsme zjistili při přípravě moučníků, že máme doma málo tvarohu, nastrouháme do něj trochu vařených brambor. Tvarohu přibude, lépe se spojí a bude jemnější.

► Jak, čím zahustit řídký tvaroh - tipy, rady (bramborová moučka)

Jestliže máte příliš řídký tvaroh, můžete ho zahustit dvěma lžícemi bramborové moučky. Tvaroh se nerozteče a je pak dokonce velmi chutný.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny