Potraviny a vaření
Jak, čím ochránit mléko před zkysnutím - tipy, rady (sůl)
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2992x
Mléko ochráníme před rychlým zkysnutím přidáním špetky soli.
Houby a alkohol - jakým nápojem zapíjet houby a co raději nepít - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7586x
Houby se nesnášejí s alkoholem. Zapíjíme je raději pouze malou sklenkou piva. Rozhodně není vhodné víno, které s houbami kvasí.
► Jak skladovat, uchovávat houby v lednici aby vydržely čerstvé - postup, návod
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 13202x
Čerstvé houby uchováme v chladničce pod vlhkou utěrkou, nebo v propíchaném papírovém sáčku.
Jak rozmrazovat houby před použitím - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9266x
Houby nerozmrazujeme je zcela, pouze je necháme povolit. Zmrazené houby už znovu nezamrazujeme.
V jakém množství je vhodné mrazit houby - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4233x
Houby mrazíme v takovém množství, abychom jednu várku měli na jedno použití.
Uchovávání hub v mrazáku - jak houby před mrazením upravit - postup, návod
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7687x
Houby můžeme uchovávat i mražením v chladničce. Zmrazujeme je co nejdříve. Houby očistíme, malé necháme vcelku a velké nakrájíme na menší kusy. Předvaříme je ve slaném nálevu 2-4 minuty. Houby, které mění barvu, můžeme namočit do roztoku s kyselinou citrónovou. Potom je scedíme, ochladíme studenou vodou, necháme okapat a zcela vychladnout. Nasucho zmrazené houby ukládáme do mikrotenových sáčků.
Jak to udělat, co použít, aby houby při zavařování zbělely - postup, návod
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3833x
Při zavařování podzimních hub ve slaném nálevu, přidáme do nálevu na 1 litr asi 20 g kyseliny citrónové, aby houby zbělely.
Jak předem upravit houby, které chceme použít do zapékaných pokrmů - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4158x
Chceme-li sušené houby použít do zapékaných pokrmů, namočíme je předem do mléka a necháme chvíli nabobtnat.
Jak, jakým způsobem udělat z hub kořenící prášek, jak ho skladovat - postup, návod
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3795x
Suché houby musíme předem namáčet. Pro rychlejší přípravu je výhodnější, jestliže je mezi dvěma papíry válečkem na nudle rozdrtíme na prášek. Ten uchováváme v uzavřené láhvi a přidáváme do pokrmů jako koření.
Jak skladovat, uchovávat, zavařovat houby, aby neztratily chuť a vůni - postup, návod
Zveřejněno: středa 25. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5085x
Chceme-li houby uchovat co nejvíce čerstvé, zavařujeme je do patentních sklenic - houby neztratí chuť ani vůni. Houby očistíme, nakrájíme a mírně podusíme ve vlastní šťávě. Když jsou téměř vysmahlé, vrství se tak, aby láhve vyplňovaly do 3/4. Uzavřeme a sterilujeme ve 100 °C 60 minut. Při dušení můžeme přidat i máslo.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak správně připravit, uvařit houbovou smaženici, nač si dát pozor - postup, návod, doporučení
- Jak sušit, usušit houby - postup, návod
- Jak vařit, upravovat houby, aby byly lépe stravitelné - tipy, rady, doporučení
- Paprika - co vše o ní nevíte
- Jak snadno naplnit papriky masovou náplní - postup, návod (cukrářský pytlík)
- Jak to udělat, aby nám těsto pod tvarohovou náplní nevlhlo - tipy, rady, doporučení (mouka)
- Co udělat se zbytkem nespotřebovaného tvarohu - tipy, rady
- Tvaroh má pozitivní dopad na naše zdraví. Víte, proč je dobré ho jíst?
- Co udělat, pokud při pečení moučníku zjistíme, že máme málo tvarohu - tipy, rady (vařené brambory)
- ► Jak, čím zahustit řídký tvaroh - tipy, rady (bramborová moučka)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)