Potraviny a vaření
K čemu lze použít vodu z rozmrazeného špenátu - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2762x
Vodu z čerstvého špenátu nevyléváme, neboť obsahuje cenné látky. Použijeme ji na úpravu polévky, omáčky apod.
Jak uvařit špenát, aby při vaření neztratil barvu - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2648x
Špenát na rozdíl od jiné zeleniny vaříme odkrytý, aby neztratil barvu.
Jak často, v jakém časovém intervalu vyměňovat koření v kořenkách - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3312x
Jednou za rok všechno koření probereme a vyčichlé vyhodíme.
Jak to udělat, aby nám koření v kořenkách při vaření nezvlhlo a nezměnilo aroma - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3416x
Kořenky nikdy nedržíme přímo nad kouřícím hrncem, obsah navlhne a změní aroma.
Jak skladovat, uchovávat koření, aby co nejdéle vydrželo - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3707x
Koření skladujeme vždy v tmavých nádobkách nebo ve skříňce. Světlo a teplo mu škodí.
Jak nakupovat koření - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3649x
Lepší je kupovat celé koření (muškát, pepř, kmín) a drtit nebo mlít je doma těsně před použitím.
Jak, z čeho, z jakých surovin si vyrobit, připravit univerzální kořenící přípravek, kořenící směs - postup, návod
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3722x
Celou řadu pokrmů můžeme ochucovat kořením, které si sami připravíme: Potřebujeme k tomu 30 g černého pepře, 10 g bílého pepře, 5 g muškátového oříšku, 2 bobkové listy, 5 g hřebíčku, 5 g tymiánu, 5 g muškátového květu, 20 g zázvoru. Koření, které není mleté, rozemeleme nebo roztlučeme, smícháme s ostatními, prosejeme a uložíme do dobře těsnící sklenice.
Proč neskladovat, neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3247x
Koření neukládáme v papírových sáčcích, protože pak jednotlivé druhy načichnou druhým kořením a znehodnocují se.
Jak, z čeho, z jakých surovin namíchat pikantní koření vhodné k zelným a kapustovým pokrmům - recept
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3786x
Jak namíchat pikantní koření: ke 100 g křenu dáme 1 polévkovou lžíci octa a cukru. Tuto směs necháme asi 3 dny stát. Takto připravené koření je vhodné ke všem kapustovým a zelným pokrmům.
Jak správně skladovat, uchovávat koření, v jakém množství koření kupovat, nakupovat - tipy, rady doporučení
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3418x
Koření vždy kupujeme v malém množství, pouze tolik, kolik spotřebujeme v krátkém čase, neboť brzy vyčichne a ztrácí na kvalitě. Uchováváme ho nejlépe ve skleněných nádobách se zabroušeným hrdlem a v temnu.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zvýšit, zvýraznit chuť koření v pokrmech - tipy, rady
- Jak zmírnit zápach a silnou česnekovou chuť při přípravě bramboráku - tipy, rady (petželová nať)
- Jak skladovat, uchovávat větší množství česneku - postup, návod
- ► Jak skladovat, uchovávat oloupaný česnek - tipy, rady, doporučení (olej)
- Jak to udělat, aby nebylo česnek moc cítit - tipy, rady, doporučení
- Jak udělat, vyrobit česnekovou pastu, jak skladovat česnek, aby se nezkazil - postup, návod
- Jak skladovat, uchovávat česnek - postup, návod
- Jak správně používat česnek jako koření, kořenící přípravek - tipy, rady, doporučení
- Jak lehce oloupat česnek - posrup, návod (vřelá voda)
- Co udělat se zbylými palačinkami z předchozího dne - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)