Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak zabránit zhořknutí zeleniny při skladování (oddělte mrkev od ostatní zeleniny)

Do ledničky nedávejte k sobě mrkev s ostatní zeleninou. Zelenina vám zhořkne.  

Z jakých materiálů by neměly být vyrobeny nádoby na skladování medu, aby nekazily jeho chuť - tipy, rady, doporučení

Chuť medu kazí zinkové, měděné, železné nebo mosazné nádobky. Med také rád pohlcuje vlhkost a pachy, proto by měl být uložen odděleně.

Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení

Při skladování a uchovávání medu je třeba dodržovat jisté zásady. Med je citlivý na vyšší teplotu a účinky světla. Má být proto uchováván v dobře uzavřených tmavých sklenicích v temnu a při nižších teplotách - odborníci doporučují 14-15 °C a 60 % vlhkost prostředí.

Alkoholické nápoje připravené z medu

Medové víno se připravuje z medu a chmele nebo z medu a šťávy vinných hroznů nebo jiné ovocné šťávy. Medovina je staročeský lihový nápoj z medu. Byla předchůdcem piva. Medový grog je s vodou svařený rum a slazený medem.

Co použít k oslazení marmelády místo cukru (med) - tipy, rady

Med můžeme přidávat i do různých marmelád. Tím jejich chuť zlepšíme. Zvláště šípková marmeláda slazená medem je výborná.

V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení

Nejdůležitějším enzymem v medu je invertáza a amyláza. Účinkem tepla a světla se tyto enzymy ničí. Med musíme uchovávat v temnu při teplotě asi 14°C. Nejvíce aminokyselin obsahuje med vřesový a nejméně med květový. Med obsahuje téměř všechny nejdůležitější aminokyseliny.

Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod

Když začne med kvasit, postavíme nádobu s ním do hrnce s teplou vodou. V něm necháme med tak dlouho, až se úplně rozpustí. Pěnu, která se na medu utvoří, opatrně odstraníme.

Jak rozpoznat pravý med - postup, návod

Pravý med poznáme, když dáme do lahvičky 2 lžíce medu a 6 lžic čistého lihu. Směs opatrně prohřejeme a důkladně promícháme. Pravý med se úplně rozpustí a nezůstane po něm sedlina. Med umělý je tekutý, starší med houstne nebo i docela ztuhne. Nevadí to však ani jeho hodnotě, ani dobré chuti.

Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení

Med musí být uchováván v naprosto čistých nádobách, v suché místnosti, jinak zkyše. O medu se píše s úctou v bibli, na egyptských papyrech i v kronikách snad celého světa. Také v našich zemích byl odpradávna ctěn a vážen nejen jako potravina, ale i jako prostředek prodlužující život. Úcta ke včelám a medu je pověstná.

Jak zabránit schládnutí omáčky v omáčníku - tipy, rady, návody

Jak zabránit schládnutí omáčky v omáčníku
Podáváme-li omáčku v omáčníku, často se stane, že vychladne dříve, než ji stačíme servírovat. Proto omáčník nejprve zahřejeme v troubě.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny