Potraviny a vaření
Jak zabránit zhořknutí zeleniny při skladování (oddělte mrkev od ostatní zeleniny)
Zveřejněno: úterý 17. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3292x
Do ledničky nedávejte k sobě mrkev s ostatní zeleninou. Zelenina vám zhořkne.
Z jakých materiálů by neměly být vyrobeny nádoby na skladování medu, aby nekazily jeho chuť - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3976x
Chuť medu kazí zinkové, měděné, železné nebo mosazné nádobky. Med také rád pohlcuje vlhkost a pachy, proto by měl být uložen odděleně.
Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 12151x
Při skladování a uchovávání medu je třeba dodržovat jisté zásady. Med je citlivý na vyšší teplotu a účinky světla. Má být proto uchováván v dobře uzavřených tmavých sklenicích v temnu a při nižších teplotách - odborníci doporučují 14-15 °C a 60 % vlhkost prostředí.
Alkoholické nápoje připravené z medu
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4996x
Medové víno se připravuje z medu a chmele nebo z medu a šťávy vinných hroznů nebo jiné ovocné šťávy. Medovina je staročeský lihový nápoj z medu. Byla předchůdcem piva. Medový grog je s vodou svařený rum a slazený medem.
Co použít k oslazení marmelády místo cukru (med) - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4219x
Med můžeme přidávat i do různých marmelád. Tím jejich chuť zlepšíme. Zvláště šípková marmeláda slazená medem je výborná.
V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5445x
Nejdůležitějším enzymem v medu je invertáza a amyláza. Účinkem tepla a světla se tyto enzymy ničí. Med musíme uchovávat v temnu při teplotě asi 14°C. Nejvíce aminokyselin obsahuje med vřesový a nejméně med květový. Med obsahuje téměř všechny nejdůležitější aminokyseliny.
Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7694x
Když začne med kvasit, postavíme nádobu s ním do hrnce s teplou vodou. V něm necháme med tak dlouho, až se úplně rozpustí. Pěnu, která se na medu utvoří, opatrně odstraníme.
Jak rozpoznat pravý med - postup, návod
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6042x
Pravý med poznáme, když dáme do lahvičky 2 lžíce medu a 6 lžic čistého lihu. Směs opatrně prohřejeme a důkladně promícháme. Pravý med se úplně rozpustí a nezůstane po něm sedlina. Med umělý je tekutý, starší med houstne nebo i docela ztuhne. Nevadí to však ani jeho hodnotě, ani dobré chuti.
Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5232x
Med musí být uchováván v naprosto čistých nádobách, v suché místnosti, jinak zkyše. O medu se píše s úctou v bibli, na egyptských papyrech i v kronikách snad celého světa. Také v našich zemích byl odpradávna ctěn a vážen nejen jako potravina, ale i jako prostředek prodlužující život. Úcta ke včelám a medu je pověstná.
Jak zabránit schládnutí omáčky v omáčníku - tipy, rady, návody
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3621x
Jak zabránit schládnutí omáčky v omáčníku
Podáváme-li omáčku v omáčníku, často se stane, že vychladne dříve, než ji stačíme servírovat. Proto omáčník nejprve zahřejeme v troubě.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Přesolená omáčka - jak, čím ji napravit, spravit - tipy, rady
- Na co si dávat pozor při vaření omáčky, jak předejít zřídnutí omáčky - tipy, rady, doporučení
- Jak, čím napravit, spravit překyselenou omáčku - tipy, rady
- Jak to udělat, aby se na povrchu omáčky nevytvořil škraloup - tipy, rady
- Jak připravit majonézu, nač si dát pozor při přípravě majonézy - tipy, rady
- ► Jak spravit připálenou omáčku, polévku - rady, tipy, zkušenosti
- Proč v omáčce nevařit strouhaný křen, jak zabránit zhořknutí křenu v omáčce - rady, doporučení
- Jak, čím vylepšit zvěřinovou omáčku, aby měla pikantnější chuť - tipy, rady
- ► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
- Čím zahustit omáčku - tipy, rady
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)