Potraviny a vaření
Vejce do studené nebo vařící vody - do jaké vody vložit vejce před vařením?
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5324x
Vkládají se vejce před vařením do studené nebo vroucí vody? Vejce vkládejte do vroucí vody (pokud je dáte do studené, musíte sledovat vodu a vysledovat přesný okamžik, kdy se začíná vařit). Dejte si také pozor, aby vejce nebyla studená z lednice – pak by stejně praskla. Prasknutí vajec zabráníte tak, že do vody nasypete polévkovou lžíci soli. Vajíčka výrazně méně často praskají.
Jak zabránit prasknutí vejce při vaření pomocí octa nebo soli - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3996x
Jak zabránit praskáním vajec při vaření. Vejce při vaření nepraskají, přidáme-li do vody trochu octa nebo velkou lžíci soli. Pokud nemáte sůl ani ocet, udělejte do vajíčka nožem nebo jehlou miniaturní dírku.
Kolik vody je potřeba při vaření vajec aby vejce nepraskala
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4888x
Kolik vody použít na vaření vajíček? Při vaření dáváme jen vody tolik, aby byla vejce potopená; při nadměrném množství vody a vaření pod pokličkou praskají.
Příčina zezelenání bílku při vaření vejce - jak se tomu vyhnout?
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4840x
Proč mi zezelenal bílek při vaření vajec? Vejce jste moc dlouho vařili, nazelenalý odstín bílku vzniká, pokud se vejce vaří více než 12 minut.
Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8912x
Chléb a pečivo raději zamrazte. Máte-li doma větší vlhkost vzduchu, chléb a pečivo bude mít sklony k chytání plísní. Mějte tedy v "chlebníku" vždy jen takové množství, které jste schopni zkonzumovat. Větší množství pečiva dejte ihned po nákupu do mrazáku a dle potřeby potom odebírejte. Hodí se to hlavně o víkendu, kdy nemusíte chodit do obchodu. Byť tomu málokdo věří, pokud pečivo zamrazíte opravdu čerstvé, po rozmražení je křupavé!
Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 12076x
Jogurt a tvaroh postavte dnem vzhůru. Kelímky s tvarohem a jogurtem uložte doma hned do lednice - a sice vzhůru nohama, postavené na víčku. Tím vznikne v kelímku vakuum a obsah zůstane déle čerstvý. Navíc případné patologické bakterie, které v jogurtu nemají být budou v prostoru bez vzduchu odkázány k zániku.
Jak zabránit vadnutí salátu v lednici, jak prodloužit čerstvost salátu
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8419x
Vadne vám v lednici salát? Listové saláty je nejlépe zpracovávat ihned, protože velice rychle vadnou. Pokud je ale potřebujete uchovat delší dobu, zabalte je do vlhké utěrky a uložte do "zeleninové" přihrádky v lednici (většinou šuplík dole v lednici). Tak listy salátu zůstanou křupavé mnoho dnů.
Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 11369x
Jak skladovat sýry v domácím prostředí? Suché tvrdé sýry (parmezán, ementál, apod.) zabalte před uložením do ledničky do suchého ubrousku. Tak se k sýru dostane vzduch, přitom neokorá a zůstane déle poživatelný. Plísňové sýry balte zásadně do potravinové fólie. Aromatické sýry (jako např. romadur, syrečky) vkládejte do dobře těsnícího boxu či sklenice.
Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9204x
U mletého masa buďte při nákupu obezřetní. Máte-li možnost, mleté maso kupujte přímo čerstvě namleté od řezníka. Pokud si vyberete z nabídky v chladicím boxu, potom dbejte na to, aby maso zůstalo v chladu i cestou domů. Na nákupy s sebou proto noste chladicí tašku. Pokud kupujete mleté maso mražené, rozmrazujte ho až krátce před přípravou. Tak nedostanou mikrobi šanci.
Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 14039x
Krájené uzeniny vyjměte ze sáčků. Šunky a měkké krájené salámy, které zakoupíte u pultového prodeje, nenechávejte v mikrotenových či papírových obalech, ale vybalené je přendejte do vzduchotěsně uzavíratelného boxu. Tak vám vydrží v lednici podstatně déle. Různé druhy skladujte odděleně, aby se jejich vůně nepromíchaly.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
- Jak prodloužit životnost vajec v ledničce - tipy, rady, doporučení
- Proč neskladovat jablka, hrušky a rajčata s ostatním ovocem a zeleninou
- Jak zabránit zčernání příboru pomocí křídy na tabuli
- Příliš tuhé třené těsto, jak ho vylepšit a udělat měkčí - tipy, rady
- Jak vylepšit koláč, jak udělat zlatavou krustu na koláči
- Salmonelóza z vajec - jak se nenakazit při manipulaci s vejcem
- Jak vyrobit čokoládové lupínky, čokoládové lístky na dort - postup, návod
- Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
- Jak rozpéct staré koblihy, aby chutnaly jak čerstvé
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)