Potraviny a vaření
Jak vyrobit šlehačku bez šlehače - postup, návod
Zveřejněno: neděle 4. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 12518x
K výrobě šlehačky nepotřebujete nutně šlehač se šlehacími metlami. Šlehačku můžete vyrobit ze 33% smetany i pomocí elektrického sekáčku. Že je šlehačka hotová poznáte podle toho, že není tekutá a začíná se lepit na stěny.
Dort z červené řepy - recept, postup, návod
Zveřejněno: úterý 29. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5006x
Korpus - suroviny: 1 větší červenou řepu, 3 vejce, 70 ml slunečnicového oleje, 100 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, do pečiva, 70 g karobu, 100 g sušených brusinek, 50 g sekané čokolády, máslo na vymazání, mletý kokos na vysypání formy. Poleva - suroviny. 4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce karobu. Recept: červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme do měkka. Vychladlou oloupeme a rozmixujeme. Postupně zašleháme vejce, olej, mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a karob. Dále vmícháme sušené brusinky, sekanou čokoládu a vlijeme do vymaštěné a kokosem vysypané formy. Pečeme na 200 °C asi 45 min. (Pro kontrolu raději použijeme známý trik se špejlí.) Na polevu smícháme rozpuštěný kokosový olej, javorový sirup a karob. Můžeme ozdobit nastrouhaným kokosem a oříšky.
Jak zabránit lepení uvařené rýže při tvarování do kopečků
Zveřejněno: pátek 25. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4854x
Rýže se nebude při tvarování do kopečků ve formičce nebo nádobce tolik lepit, když formičku předtím namočíte do studené vody.
Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
Zveřejněno: čtvrtek 24. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6204x
Pokud máme více než 2/3 vína, víno nemá takovou tendenci k oxidování a stačí ho zazátkovat nebo použít vakuovou zátku. Pokud je v lahvi méně než dvě třetiny vína, je lepší lahev zastříknou troškou dusíku (z ruční tlakové nádobky s hadičkou) a následně se samozřejmě zazátkuje. Víno neoxiduje a nekazí se. Dusík je inertní a chuť vína nemění.
Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu
Zveřejněno: čtvrtek 17. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3413x
Sójový sýr tempeh je považován za nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků – obsahuje totiž všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina. Užívá se tradičně v Japonsku, Číně a Indonésii jako plnohodnotná náhrada masa. Tempeh je lehce stravitelný a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, fosforu a vitamínu B12. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit vegetariáni a vegani. Tempeh neobsahuje cholesterol. Prodává se buď neupravený – pak je třeba ho nejdříve uvařit – anebo například uzený či marinovaný. Balíček uzeného či marinovaného tempehu, nakrájený na kousky (přírodní neupravený tempeh si můžeme nejdříve upéct anebo uvařit podle návodu), dále potřebujeme: 3–4 cibule, 3–4 stroužky česneku podle velikosti, 1 polévková lžíce červené papriky, 1 čajová lžička kmínu, ½ lžičky čerstvě nadrceného pepře, 1 bobkový list, 500 g kysaného zelí, 1 červená a 1 oranžová paprika nakrájené na kostičky, 1 plechovka loupaných rajčat nakrájených na kostky, sůl – nejlépe bylinková s měsíčkem lékařským, semínky libečku, sušeným česnekem, majoránkou a dobromysli, voda nebo zeleninový vývar podle potřeby, 250 ml zakysané smetany, jarní cibulka na ozdobení.
Číst dál: Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu
Luštěninový karbanátek s remuládou - recept, postup, návod
Zveřejněno: čtvrtek 17. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3850x
Suroviny na výrobu luštěninového karbanátku: 100 g čočky, 100 g hrachu, 100 g cizrny, 2 oloupané a uvařené brambory, vejce, mouka, strouhanka, olej, sůl, malé množství dobromysli,
malé množství polní máty. Suroviny na výrobu remulády: 2 natvrdo uvařená vajíčka, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, nasekaná divoká pažitka, nasekaná nať z mrkve, najemno pokrájené ředkvičky. Postup: Luštěniny přes noc namočíme a druhý den v čisté vodě uvaříme do měkka. Vodu slijeme a luštěniny rozmixujeme. Přidáme nastrouhané brambory, vejce, sůl a bylinky, vše promícháme. Vytvarujeme karbanátky, obalíme je v trojobalu a smažíme na pánvi. / Ke karbanátkům připravíme jarní remuládu. Dva uvařené žloutky utřeme se dvěma lžícemi bílého jogurtu, vmícháme dvě lžíce olivového oleje a lžíci bílého vinného octa. Osolíme, opepříme, přidáme divokou pažitku a nať z mrkve, sekané bílky a najemno pokrájené ředkvičky. Hotové karbanátky s remuládou podáváme s bramborovou kaší na listech ledového salátu.
Ovocno-zeleninový džus z jablek, mrkve, řepy a řapíkatého celeru - postup, návod
Zveřejněno: čtvrtek 17. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3464x
Suroviny na ovocno-zeleninový či zeleninovo-ovocný džus: červená řepa, mrkev, řapíkatý celer, jablka. Postup: červenou řepu, mrkev, řapíkatý celer a jablka nakrájíme na kousky a v odšťavňovači připravíme džus. Chceme-li dělat placičky, vynecháme řapíkatý celer.
Číst dál: Ovocno-zeleninový džus z jablek, mrkve, řepy a řapíkatého celeru - postup, návod
Šalvějové pesto - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: čtvrtek 17. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4300x
Suroviny na šalvějové pesto: lístky šalvěje, česnek, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, sůl, olivový olej, (sýr). Lístky šalvěje otrháme, opereme a rozmixujeme. Dále postupně přidáváme česnek (a rozmixujeme), vlašské ořechy (a rozmixujeme) slunečnicová semínka, sůl a olivový olej (a opět mixujeme). Můžeme přidat i nastrouhaný sýr typu parmezán anebo čerstvý tvarohový sýr. U šalvěje se uvádí, že se nedoporučuje těhotným ženám a také není vhodná k dlouhodobému užívání. Klasické italské pesto se připravuje z bazalky a piniových oříšků. Můžeme vyzkoušet i petržel, meduňku, sušená rajčata či dobromysl v kombinaci s vlašskými ořechy. Pesto v uzavřené nádobě a zalité olivovým olejem vydrží v ledničce měsíc.
Jak zabránit prasknutí vajec při vaření ve vodě
Zveřejněno: středa 16. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6649x
Vejce nepraskají ve vařící vodě, když se před vařením do vody dá 1 vrchovatá polévková lžíce soli. Nemusíte se bát, že vařením v osolené vodě vajíčka získají slanou chuť. Sůl přes skořápku neprochází, takže slaná nebudou.
Jak snadno rozetřít marmeládu na rohlík, chleba, pečivo - postup, návod
Zveřejněno: pondělí 14. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5134x
Marmeládu snadněji rozetřete na pečivo pomocí vidličky. Nožem se špatně ze sklenice marmeláda nabírá a padá zpět do sklenice. Na vidličce marmeláda snadno ulpí a díky velké ploše vidličky se marmeláda i mnohem snadněji roztírá na vaše pečivo. Navíc si nezašpiníte všechny nože, protože těch v kuchyni není nikdy dost (na rozdíl od vidliček, které se používají v kuchyni mnohem méně).
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod
- Vaření brambor ve slupce - jak dodat slanou chuť bramborám?
- Kolik cukru dát do pudingu aby nebyl moc sladký
- Kolik cukru dát do marmelády aby nebyla moc sladká
- Jak urychlit dozrání kiwi pomocí novin nebo jablek
- Jak využít neosolenou vodu z uvařených brambor k hnojení
- Jak zabránit rozmražení potravin při přenášení, převozu
- Jak zabránit trhání taženého závinu - postup, návod
- Jak vylepšit ovocný koláč pomocí hery a třtinového cukru
- Jak vylepšit borůvkové muffiny pomocí vanilkové omáčky z pudingu
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)