Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak vyrobit šlehačku bez šlehače - postup, návod

K výrobě šlehačky nepotřebujete nutně šlehač se šlehacími metlami. Šlehačku můžete vyrobit ze 33% smetany i pomocí elektrického sekáčku. Že je šlehačka hotová poznáte podle toho, že není tekutá a začíná se lepit na stěny.

Číst dál: Jak vyrobit šlehačku bez šlehače - postup, návod

Dort z červené řepy - recept, postup, návod

Korpus - suroviny: 1 větší červenou řepu, 3 vejce, 70 ml slunečnicového oleje, 100 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, do pečiva, 70 g karobu, 100 g sušených brusinek, 50 g sekané čokolády, máslo na vymazání, mletý kokos na vysypání formy. Poleva - suroviny. 4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce karobu. Recept: červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme do měkka. Vychladlou oloupeme a rozmixujeme. Postupně zašleháme vejce, olej, mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a karob. Dále vmícháme sušené brusinky, sekanou čokoládu a vlijeme do vymaštěné a kokosem vysypané formy. Pečeme na 200 °C asi 45 min. (Pro kontrolu raději použijeme známý trik se špejlí.) Na polevu smícháme rozpuštěný kokosový olej, javorový sirup a karob. Můžeme ozdobit nastrouhaným kokosem a oříšky.

Číst dál: Dort z červené řepy - recept, postup, návod

Jak zabránit lepení uvařené rýže při tvarování do kopečků

Rýže se nebude při tvarování do kopečků ve formičce nebo nádobce tolik lepit, když formičku předtím namočíte do studené vody.

Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo

Pokud máme více než 2/3 vína, víno nemá takovou tendenci k oxidování a stačí ho zazátkovat nebo použít vakuovou zátku. Pokud je v lahvi méně než dvě třetiny vína, je lepší lahev zastříknou troškou dusíku (z ruční tlakové nádobky s hadičkou) a následně se samozřejmě zazátkuje. Víno neoxiduje a nekazí se. Dusík je inertní a chuť vína nemění.

Číst dál: Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo

Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu

Sójový sýr tempeh je považován za nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků – obsahuje totiž všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina. Užívá se tradičně v Japonsku, Číně a Indonésii jako plnohodnotná náhrada masa. Tempeh je lehce stravitelný a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, fosforu a vitamínu B12. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit vegetariáni a vegani. Tempeh neobsahuje cholesterol. Prodává se buď neupravený – pak je třeba ho nejdříve uvařit – anebo například uzený či marinovaný. Balíček uzeného či marinovaného tempehu, nakrájený na kousky (přírodní neupravený tempeh si můžeme nejdříve upéct anebo uvařit podle návodu), dále potřebujeme: 3–4 cibule, 3–4 stroužky česneku podle velikosti, 1 polévková lžíce červené papriky, 1 čajová lžička kmínu, ½ lžičky čerstvě nadrceného pepře, 1 bobkový list, 500 g kysaného zelí, 1 červená a 1 oranžová paprika nakrájené na kostičky, 1 plechovka loupaných rajčat nakrájených na kostky, sůl – nejlépe bylinková s měsíčkem lékařským, semínky libečku, sušeným česnekem, majoránkou a dobromysli, voda nebo zeleninový vývar podle potřeby, 250 ml zakysané smetany, jarní cibulka na ozdobení.

Číst dál: Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu

Luštěninový karbanátek s remuládou - recept, postup, návod

Suroviny na výrobu luštěninového karbanátku: 100 g čočky, 100 g hrachu, 100 g cizrny, 2 oloupané a uvařené brambory, vejce, mouka, strouhanka, olej, sůl, malé množství dobromysli,
malé množství polní máty. Suroviny na výrobu remulády: 2 natvrdo uvařená vajíčka, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, nasekaná divoká pažitka, nasekaná nať z mrkve, najemno pokrájené ředkvičky. Postup: Luštěniny přes noc namočíme a druhý den v čisté vodě uvaříme do měkka. Vodu slijeme a luštěniny rozmixujeme. Přidáme nastrouhané brambory, vejce, sůl a bylinky, vše promícháme. Vytvarujeme karbanátky, obalíme je v trojobalu a smažíme na pánvi. / Ke karbanátkům připravíme jarní remuládu. Dva uvařené žloutky utřeme se dvěma lžícemi bílého jogurtu, vmícháme dvě lžíce olivového oleje a lžíci bílého vinného octa. Osolíme, opepříme, přidáme divokou pažitku a nať z mrkve, sekané bílky a najemno pokrájené ředkvičky. Hotové karbanátky s remuládou podáváme s bramborovou kaší na listech ledového salátu.

Ovocno-zeleninový džus z jablek, mrkve, řepy a řapíkatého celeru - postup, návod

Suroviny na ovocno-zeleninový či zeleninovo-ovocný džus: červená řepa, mrkev, řapíkatý celer, jablka. Postup: červenou řepu, mrkev, řapíkatý celer a jablka nakrájíme na kousky a v odšťavňovači připravíme džus. Chceme-li dělat placičky, vynecháme řapíkatý celer.

Číst dál: Ovocno-zeleninový džus z jablek, mrkve, řepy a řapíkatého celeru - postup, návod

Šalvějové pesto - recept, postup, návod na výrobu

Suroviny na šalvějové pesto: lístky šalvěje, česnek, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, sůl, olivový olej, (sýr). Lístky šalvěje otrháme, opereme a rozmixujeme. Dále postupně přidáváme česnek (a rozmixujeme), vlašské ořechy (a rozmixujeme) slunečnicová semínka, sůl a olivový olej (a opět mixujeme). Můžeme přidat i nastrouhaný sýr typu parmezán anebo čerstvý tvarohový sýr. U šalvěje se uvádí, že se nedoporučuje těhotným ženám a také není vhodná k dlouhodobému užívání. Klasické italské pesto se připravuje z bazalky a piniových oříšků. Můžeme vyzkoušet i petržel, meduňku, sušená rajčata či dobromysl v kombinaci s vlašskými ořechy. Pesto v uzavřené nádobě a zalité olivovým olejem vydrží v ledničce měsíc.

Jak zabránit prasknutí vajec při vaření ve vodě

Vejce nepraskají ve vařící vodě, když se před vařením do vody dá 1 vrchovatá polévková lžíce soli. Nemusíte se bát, že vařením v osolené vodě vajíčka získají slanou chuť. Sůl přes skořápku neprochází, takže slaná nebudou.

Jak snadno rozetřít marmeládu na rohlík, chleba, pečivo - postup, návod

Marmeládu snadněji rozetřete na pečivo pomocí vidličky. Nožem se špatně ze sklenice marmeláda nabírá a padá zpět do sklenice. Na vidličce marmeláda snadno ulpí a díky velké ploše vidličky se marmeláda i mnohem snadněji roztírá na vaše pečivo. Navíc si nezašpiníte všechny nože, protože těch v kuchyni není nikdy dost (na rozdíl od vidliček, které se používají v kuchyni mnohem méně).

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny