Potraviny a vaření
Mrkvové chipsy se smetanou - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4794x
Oloupejte mrkve, omyjte, osušte a nakrájejte na jemné plátky. Na rozpáleném oleji je po částech tři až čtyři minuty fritujte. Pak je vyjměte z tuku a nechte okapat. Teď už mrkvičku stačí jen posolit a servírovat se zakysanou smetanou.
Jak udělat z majonézy nebo tatarky dietní light
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5235x
Majonézu nebo tatarskou omáčku můžete zředit přírodním jogurtem. Získá svěží chuť a navíc je i mnohem lepší pro vaši postavu.
Jak urychlit kynutí těsta pomocí podmáslí
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6498x
Když droždí na kynuté těsto rozmícháte s podmáslím, těsto rychle vykyne a bude obzvlášť lehké a nadýchané. Pokud nemáte podmáslí, kynutí těsta urychlíte tak, že těsto ponoříte (samozřejmě v nějaké nádobě) do horké vody.
Jak zajistit kyprost moučníku z tuku, žlutků a cukru
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3574x
Cukr vždy šlehejte nebo třete s tukem či žloutky tak dlouho, až se úplně rozpustí. Jenom tak budou moučníky hezky kypré.
Čím nahradit alkohol přidávaný do těsta
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8453x
Alkohol působí při zpracování těstajako kypřicí prostředek. Jestliže ho nahradíte jinou tekutinou, musíte do těsta přidat navíc trochu prášku do pečiva nebo droždí.
Jak zabránit zvlhnutí korpusu na ovocný koláč
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3791x
Korpus na ovocný koláč z kynutého těsta se nepromáčí, když ho před obložením potřete slabě bílkem nebo posypete strouhankou. Můžete použít i rozdrcené máslové sušenky nebo dětské piškoty.
Jak poznat správnou teplotu čokoládové polevy na roztírání
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6589x
Čokoládová poleva se na pečivo nejlépe roztírá, pokud není příliš horká. Správné teploty docílíte, když dvě třetiny čokolády na vaření rozpustíte v teplé vodní lázni a potom přidáte nastrouhaný zbytek. Když se rozpustí a poleva je hladká, pusťte se do zdobení.
Jak udělat máslové pečivo křehčí a jemnější
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4858x
Zkuste do tukového těsta přidat pár kapek octa či citronové šťávy a při pečení vložte do trouby šálek s vodou.
Jak upéct celozrnné pečivo aby nebylo tuhé
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5327x
Kdo chce péct pečivo z celozmné mouky, ten by měl vypracované těsto nechat ještě nejméně čtvrt hodinky odpočívat, aby mouka mohla trochu nabobtnat. Jinak by byl moučník příliš tuhý.
Dietní netučná marináda na grilované maso
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4920x
Přemýšlíte jak rychle namarinovat maso před grilováním? Pokud nedržíte dietu, natřete ho před tepelnou úpravou tatarskou omáčku (ta se skládá z vaječných žloutků a tuku) a pokud chcete mít maso dietnější a méně tučné, namarinujte ho šťávou z pomeranče nebo grepovou šťávou. Maso získá neobvyklou chuť.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak snadno odstranit připáleninu z hrnce, kastrolu
- Jak vyrobit chutnou šťavnatou sekanou
- Jak vyrobit netučné palačinky, bramboráky, bramborové placky
- Dietní palačinky pečené ve vaflovači
- Jak uchovat vaječné žlouty aby neoschly
- Ovocný střik z kompotové šťávy
- Co udělat z rozvařené zeleniny
- Jak vyrobit rychle sušenky ze sucharů
- Jak vyrobit tmavý kakaový piškot
- Jak vylepšit drobenku na koláč, bublaninu, buchtu
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)