Potraviny a vaření
Jak zabránit vyschnutí hořčice
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4210x
Pokud vám ve spíži stojí nějaká hořčice, posypte povrch trochou soli, aby zbytečně hořčice nevyschla. Sůl chuť hořčice nijak neovlivní.
Jak vylepšit chuť vařeného červeného zelí
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6050x
Aby sterilované zelí ze sklenice získalo pokaždé jinou vylepšenou chuť, přidejte k němu jednou pár kousků jablka, podruhé nastrouhanou hrušku, jindy třeba kousek ananasu nebo dýně. Zcelajiný "švih" zelí získá, když ho podlijete sklenkou červeného ho vína, nebo povaříte se strouhanou pomerančovou kůrou.
Jak urychlit vaření květáku, brokolice vcelku
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5889x
Celý květák nebo brokolici uvaříte rychleji, když naříznete košťál do kříže. Energii ale ušetříte, pokud před vařením zeleninu naporcujete na menší díly (růžičky).
Jak zlepšit chuť těstovinového salátu
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6109x
Až budete připravovat těstoviny na salát, nevařte je klasicky jenom v osolené vodě, ale v zeleninovém vývaru s několika kapkami olivového oleje. Salát tím získá výraznější chuť.
Jak to udělat aby maso v guláši bylo šťavnaté
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7641x
Maso na guláš nikdy nekrájejte na příliš malé kousky. Proč? Ztratilo by totiž hodně šťávy a rychle by vyschlo.
Smetanová omáčka light - jak odtučnit smetanovou omáčku
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5697x
Máte rádi poctivé smetanové omáčky? Jsou chuťově vynikající, ovšem je to kalorická bomba. Aby byla méně tučná a kalorická (a tím zdravější), použijte místo smetany ke šlehání (33 % tuku) smetanu na vaření (10 %).
Jak hezky naservírovat paštiku nebo lunchmeat
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5116x
Pokud chcete paštiku nebo lunchmeat hezky naservírovat, vykrájejte ho vykrajovátkem na cukroví či sušenky a krátce osmahněte na pánvi. Dobrota bude mít hezký tvar a svou rodinu nebo návštěvu jím okouzlíte.
Jak odstarnit zrníčka z cukety
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5633x
Cuketa je zdravá, nízkokalorická a dobře stravitelná. Můžete ji jíst syrovou, vařenou, pečenou. U větších cuket vydlabejte zrníčka. Jde to snadno obyčejnou lžičkou nebo vykrajovátkem na meloun.
Rajče plněné pomazánkou, salátem, dipem - netradiční
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3520x
Přemýšlíte jak a hlavně v čem naservírovat pomazánku, salát nebo dip? Vezměte rajče, vydlabejte vnitřek, a naplňte ji. Vypadá to hezky a neobvykle.
Číst dál: Rajče plněné pomazánkou, salátem, dipem - netradiční
Paprika plněná pomazánkou, salátem, dipem - netradiční
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3815x
Přemýšlíte jak a hlavně v čem naservírovat pomazánku, salát nebo dip? Vezměte klasickou tlustostěnnou papriku, uřízněte jí vršek nebo ji rozřízněte podélně, odstraňte jádro se semínky a naplňte ji. Vypadá to hezky a díky různým barvám papriky (žlutá, červená, zelená, oranžová) i pestře.
Číst dál: Paprika plněná pomazánkou, salátem, dipem - netradiční
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak odstranit usazeniny od čaje na hrnku, šálku
- Jak zformovat papír na pečení do správného tvaru
- Jak snadno rozkrájet dort, moučník, knedlík, sýr bez nalepení na nůž
- Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
- Jak zabránit zvlhnutí třešňového dortu
- Jak zabránit vyschnutí bábovky
- Jak vysoko umístit v troubě bábovku, dort, zapékané jídlo
- Jak rozpustit hrudky v želatině
- Jak poznat zda je kynuté těsto dostatečně vykynuté
- Jak udělat křupavou krustu na švestkovém koláči
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)