Potraviny a vaření
Jak uchovat drobenkový koláč zamražením
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6740x
Zmražený drobenkový koláč bude chutnat jako čerstvě upečený, když ho necháte asi 5 minut rozpéct v troubě při 200 °C.
Sněhové makronky s mandlemi - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4324x
Ušlehejte pevný sníh ze 4 bílků, v němžjste průběžně nechali rozpustit 250 g cukru. Pak přimíchejte 250 g strouhaných mandli. Utvořte malé kopečky těsta na plechu vyloženém papírem na pečeni. Nechte na vzduchu oschnout. Makronky potom upečte v troubě předehřáté na 160 °C. Pečte na nejspodnější příčce asi 20-30 minut.
Jak snadno odlepit korpus od dortové formy
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4639x
Jestliže nemůžete upečený korpus vyklopit z dortové formy, pomozte si obyčejnou nití. Uchopte konce nitě oběma rukama a opatrně podtáhněte pod korpusem co nejblíže dna plechu.
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10309x
Udělejte kornout z papírové kuchyňské utěrky. Použití takového filtru je ale jen jednorázové, pak použitou papírovou kuchyňskou utěrku se socem vyhoďte a buď použijte novou utěrku a nebo ještě lépe pořiďte nové filtry.
Jak zabránit slzení očí při krájení cibule
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6267x
Přelijte cibuli před krájením vroucí vodou, nebudete potom při jejím krájení tolik slzet.
Flambované rozinky s cukrem ke zmrzlině - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4125x
Pamlsek k vanilkové zmrzlině: Nechte na pánvi rozpustit trošku másla a přidejte do něj rozinky, vanilkový cukr a mandlové hoblinky. Nechte zpěnit a pak oftambujte s troškou hnědého rumu. Velice si pochutnáte.
Dopékání pečeně v omáčce v troubě
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4974x
Zdá se vám, že maso už je dostatečně propečené, ale když ho rozkrojíte, zjistíte, že ještě potřebuje dopéci? Nakrájejte ho tedy na plátky a v omáčce vložte zpět do trouby k dopečení.
► Jak dlouho namáčet sušené houby
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 25937x
Nejprve sušené houby důkladně propláchněte vodou, potom je nechte namočené ve vodě nebo ve víně 15-30 minut.
Jak udělat bramborák křehký a křupavý
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8330x
Aby byl bramborák křehký a křupavý, stačí do nastrouhaných brambor přidat lžíci hrubší strouhanky.
Jak snadno nastrouhat brambory na bramborák skoro bez práce
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 12295x
Nejnepříjemnější na přípravě bramboráku je jistě strouhání brambor. Řada žen dokonce z tohoto důvodu ochuzuje svou rodinu o příjemný labužnický zážitek z pravého českého bramboráku. Pomoc je však neobyčejně snadná, velmi rychle totiž brambory nastrouháme na strojku na strouhání rohlíků (strouhanky).
Číst dál: Jak snadno nastrouhat brambory na bramborák skoro bez práce
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak spravit přesolenou polévku - zkušenosti, rady, tipy
- Jak dodat zelňačce zajímavou barvu
- Do jaké polévky se hodí hlíva ústřičná
- Jaké luštěniny se hodí do polévky
- Jaké bylinky se hodí do polévky
- Čím je možné nahradit smetanu v polévce
- Marinování masa před grilováním - využijte tatarskou omáčku, pomerančovou či grepovou šťávu
- Netradiční tvarohová buchta, jak vylepšit tvarohovou buchtu
- Jak zabránit vypadávání štětin z kuchyňského štětce na vaření
- Jak zabránit rolování pečicího papíru
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)