Potraviny a vaření
Jak snadno odstranit připáleninu z hrnce, kastrolu
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 15999x
Čerstvé kysané zelí není jenom zdravá pochoutka, ale osvědčilo se například i při odstraňování připálených zbytků jídla z hrnců. Docela postačí, když v nich asi 10 minut povaříte trochu zelí - a pak už
všechny nečistoty dostanete snadno pryč. Chcete-li vyčistit koberec a zároveň i oživit jeho barvu, rozházejte po něm kysané zení. Chvíli nechte působit a potom zameťte. Nakonec koberec důkladně vysajte.
Jak vyrobit chutnou šťavnatou sekanou
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5791x
Mleté maso vložite do misky, zalijte vodou a vidličkou šlehejte ta dlouho, až se voda vsákne do masa. Maso potom nechte přibližně hodinu odpočinout. Pak ho smíchejte s žemli na močenou v mléce, s drobně nakrájenou cibulí, pepřem, majoránkou, vejci a na kostičky nakrájenou slaninou. Směs dobře promichejte a podle potřeby zahustěte ještě strouhankou.
Jak vyrobit netučné palačinky, bramboráky, bramborové placky
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7252x
Bramborové placky se nemusí péct jenom na pánvi. Můžete použít vafiovač. Placky jsou stejně dobré, ovšem pečení je rychlejší a spotřebujete podstatně méně tuku.
Dietní palačinky pečené ve vaflovači
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5043x
Palačinky se nemusí péct jenom na pánvi. Můžete použít vafiovač. Palačinky jsou stejně dobré, ovšem pečení je rychlejší a spotřebujete podstatně méně tuku.
Jak uchovat vaječné žlouty aby neoschly
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6682x
Zbylé žloutky dejte do skleničky, zalijte studenou vodou zakapejte kvalitním panenským olivovým olejem, zakryjte fólií a vložte do ledničky. Takto vám vydrží žloutky jako čerstvé zhruba do dalšího pečení, nejlépe však dva týdny.
Ovocný střik z kompotové šťávy
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3829x
Zbytek šťávy z kompotu je většinou příliš sladký na pití. Ale když ji zředíte minerálkou, několika kapkami citronové nebo pomerančové šťávy a kostkami ledu, získáte báječný osvěžující střik.
Co udělat z rozvařené zeleniny
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5402x
Zelenina se vám rozvařila a nevypadá příliš lákavě? Rozmixujte ji a zapečte v troubě s vrstvou strouhaného sýra (nejlépe parmazánu, ale i běžný eidam postačí). Vaše rodina bude nadšená.
Jak vyrobit rychle sušenky ze sucharů
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3356x
Pokud nemáte co podat ke kávě, pak můžete pár sucharů narychlo potřít rozehřátou mléčnou nebo jemnou hořkou čokoládou. Použít se dají i různé oříškové pomazánky. Nakonec je ještě posypejte sekanými oříšky. Je to rychlé, efektní a chutná to skvěle.
Jak vyrobit tmavý kakaový piškot
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4242x
Chcete rodinu překvapit tmavým piškotovým moučníkem? Tak mouku smíchejte se 3 lžícerni kakaa, potom ji společně se solamylem či maizenou a práškem do pečiva prosijte na vaječnou hmotu a opatrně zašlehejte.
Jak vylepšit drobenku na koláč, bublaninu, buchtu
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6997x
Drobenka bude mít opravdu lákavou barvu, když do ní zamícháte trochu práškového vanilkového pudinku.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zabránit vyschnutí hořčice
- Jak vylepšit chuť vařeného červeného zelí
- Jak urychlit vaření květáku, brokolice vcelku
- Jak zlepšit chuť těstovinového salátu
- Jak to udělat aby maso v guláši bylo šťavnaté
- Smetanová omáčka light - jak odtučnit smetanovou omáčku
- Jak hezky naservírovat paštiku nebo lunchmeat
- Jak odstarnit zrníčka z cukety
- Rajče plněné pomazánkou, salátem, dipem - netradiční
- Paprika plněná pomazánkou, salátem, dipem - netradiční
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)