Potraviny a vaření
Jarní salát z ledového salátu, okurky, papriky a vajíčka - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4020x
Ledový salát nakrájejte na drobné nudličky, salátovou okurku na kostky, vajíčko uvařené natvrdo na plátky a papriku na kolečka. Všechno pěkně rozvrstvěte spolu s konzervou přírodního tuňáka a kukuřicí do ozdobných sklenic. Dresink: přírodní jogurt promíchejte s kapkou mléka, osolte, zakapejte citronovou šťávou a zaprašte kari. Pak nalijte na salát.
Jak vůbec nezašpinit sendvičovač při opékání sendviče
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9947x
Sendvičovač zůstane čistý, když si snídani upečete mezi pečicím papírem.
Nazelenalé brambory vždy vařte s kmínem - nebudou jedovaté
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4751x
Pokud vaříte, brambory vždy přidejte kmín. Kmín přidávali vždy naše maminky a babičky a mnohokrát nevěděli proč. Bylo to prostě ze zvyku. Přidáním kmínu se zbavíte solaninu, což je rostlinný jed. Malé děti může solanin ve větším množství i zabít. Nazelenalou část brambory odřežte a pokud je brambora celá zelená, tak ji raději vyhoďte.
Číst dál: Nazelenalé brambory vždy vařte s kmínem - nebudou jedovaté
Jak prodloužit trvanlivost muffinů
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 12910x
Muffiny skladujte ve vzduchotěsné plastové dóze, vydrží tak dlouho čerstvé.
Jak zvlhčit suchou bábovku - směs
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10135x
Vychladlou bábovku několikrát propíchněte špejlí, zvlhčete směsí připravené z meruňkové zavařeniny, pomerančového džusu a rumu. Nechte dobře odležet.
Jak udělat drobenku křupavější, křupavá drobenka
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5807x
Taky milujete drobenku? Můžete ji ale ještě vylepšit: bude totiž ještě křupavější, když koláč hned po upečení lehoulince orosíte studenou vodou (třeba z rozprašovače).
Jak zlepšit chuť kuřecího stehýnka bylinkami (šalvěj, tymián)
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3632x
Stehýnko získá vynikající chuť, když před pečením mezi kůži a maso vsunete čerstvé bylinky (šalvěj, tymián atd.).
Ředkvičkovo-okurkový salát pro osvěžení
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4381x
Pro přípravu dvou porcí salátu oloupejte polovinu okurky, podélně ji rozřízněte a zbavte zrníček. Nakrájejte na kusy. Očistěte svazek ředkviček a pokrájejte je na čtvrtky. Dresink připravte ze sto padesáti gramů přírodního jogurtu, dvou lžic mléka a dvou lžic citronové šťávy. Promíchejte a přisypte nasekaný kopr. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Znovu vše dobře promíchejte.
Sekaná s bylinkami (s přelivem z bylinek)
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5357x
Extra šmrnc získá sekaná tím, že ji během pečení několikrát potřete rozpuštěným bylinkovým máslem. Nejlíp pak chutná s domácí bramborovou kaší a kedlubnou.
Ryba na zelenině - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4389x
Cibule, celer, mrkve a bylinky nakrájejte na kousky a dejte do pánve. Rybu na lůžko položte. Získá senzační aroma a nepřilepí se při smažení ke dnu.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mrkvové chipsy se smetanou - recept, postup, návod k výrobě
- Jak udělat z majonézy nebo tatarky dietní light
- Jak urychlit kynutí těsta pomocí podmáslí
- Jak zajistit kyprost moučníku z tuku, žlutků a cukru
- Čím nahradit alkohol přidávaný do těsta
- Jak zabránit zvlhnutí korpusu na ovocný koláč
- Jak poznat správnou teplotu čokoládové polevy na roztírání
- Jak udělat máslové pečivo křehčí a jemnější
- Jak upéct celozrnné pečivo aby nebylo tuhé
- Dietní netučná marináda na grilované maso
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)