Ovoce, povidla, zavařeniny
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1967
Lépe než nožem rozetřete marmeládu na pečivo vidličkou - díky větší ploše na ní marmeláda spíše ulpí a mnohem lépe se roztírá.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1859
Meruňkový džem s levandulí - příprava: Hodně vyzrálé meruňky očistěte, zbavte pecek, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Mírně podlijte, přidejte trochu kyseliny citronové a přiveďte k varu. Když se ovoce částečně rozvaří, přidejte želírovací prostředek a cukr podle návodu na želírovacím prostředku.
Číst dál: Meruňkový džem s levandulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2001
Švestkový džem s ořechy - příprava: Omyté a vypeckované švestky nakrájejte na kousky, přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu, rum, trochu mleté skořice a cukr. Za neustálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Číst dál: ► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2221
Borůvkový džem s chia semínky - příprava: Borůvky opláchněte, nechte odkapat a ve velkém hrnci je trochu rozmačkejte. Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu a chia semínka a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5-8 minut a neustále míchejte. Pak přelijte do sklenic, zavíčkujte nebo zavřete a obraťte dnem vzhůru zhruba na 10 minut.
Číst dál: ► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1790
Jahody v rumu - příprava: Na 1 kg čerstvě natrhaných a očištěných plodů jahodníku - tj. jahod dáme půl kilogramu cukru. Cukr vaříme, až se táhne, dáme ho zchladnout, pak přidáme do
něho 1/4 - 1/2 litru dobrého rumu a jahody, vše zamícháme, dáme do sklenic, zazátkujeme a dobře zavážeme.
Číst dál: ► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3267
Starý oschlý pomeranč určitě nevyhazujte. To, že je seschlý neznamená, že se nedá využitít. Můžete jej příčně rozříznout a vymačkat z něj čestvou šťávu na mačkači na citron. Možná vás překvapí jak moc jí v něm bude (že je oschlá kůra neznemená, že je seschlý i vnitřek ovoce). Další využití je např. nakrájet ho (samozřejmě po pečlivém omytí slupky) do svařáku, svařeného vína. Jedna z dalších variant zpracování je udělat z něj pomerančový džem, v něm totiž nevadí, že pomeranč obsahuje méně šťávy - naopak to může být výhodou.
Číst dál: ► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2398
Džem z černých jeřabin: 1 kg dobře omytých čerstvých jeřabin + 500 g cukru. Černé jeřabiny podlijeme vodou a rozvaříme, pak přidáme cukr a ještě vaříme. Horký džem plníme do skleniček. Kdo chce džem bez cukru, může místo něj svařit aronii se sladšími jablky 1:1 + 1/2 lžičky soli. Tento džem je nutno sterilovat varem a po otevření rychle spotřebovat, aby se nekazil.
Číst dál: ► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3016
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour": 1 litr borůvek rozvaříme se 100 g cukru, zalijeme šálkem mléka s rozkvedlanou moukou a povaříme do zhoustnutí. Podává se ke knedlíkům z kynutého či tvarohového těsta.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1890
Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.
Číst dál: ► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1776
Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.
Číst dál: ► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1699
Meruňkový kompot - příprava: Chcete-li mít meruňky v kompotu oloupané, krátce je povařte ve vodě, poté je sceďte, a jakmile vychladnou, půjdou snadno oloupat. Oloupané meruňky pak rozpulte, zbavte pecek a naskládejte do čistých suchých sklenic - nejlépe řeznou plochou dolů.
Číst dál: ► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1667
Vrstvený kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Jablka a hrušky zbavte jádřinců, ostatní omyjte a vypeckujte. Větší ovoce nakrájejte na silnější plátky, švestky napůl, ryngle nechte v celku. Do roztoku vody s kyselinou citronovou namočte hrušky a jablka. Do sklenic plňte střídavě po vrstvách.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2050
Broskvový kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Omyté broskve oloupejte, rozkrojte a zbavte pecky - ideální je ponechat je nakrájené na půlky. Vyskládejte je do čistých suchých sklenic (nejlépe řeznou plochou směrem dolů) a zalijte teplým roztokem. Jejich vůni i chuť můžete oživit hvězdičkou badyánu.
Číst dál: ► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1873
Jahodový kompot - příprava: Naskládejte opláchnuté pevné plody bez stopek natěsno do sklenic a zalijte teplým cukerným roztokem s kapkou citronové šťávy či špetkou kyseliny citronové a rumem. Sterilujte 20 minut při teplotě 85-90 °C. Povaříte-li jahody krátce přímo v cukerném nálevu, stačí je sterilovat asi o 5 minut kratší dobu.
Číst dál: ► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1767
Malinový kompot - příprava: Opláchnuté maliny rozdělte do sklenic a setřepejte, aby se jich tam vešlo co nejvíc a neplavaly jen nahoře. Připravte cukerný roztok se špetkou kyseliny citronové. Sterilujte zhruba 10 minut při teplotě 85 C. Zavařené maliny opatrně zchlaďte, aby příliš nezměkly.
Číst dál: ► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1741
Hruškový kompot - příprava: Opláchnuté hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrájejte jádřince a co nejrychleji vložte do studené vody s trochou kyseliny citronové (nebo octa), aby nezhnědly. Po chvíli je vyjměte, naskládejte do čistých suchých sklenic a zalijte teplým cukerným nálevem nebo posypejte cukrem a zalijte teplou vodou.
Číst dál: ► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1728
Třešňový kompot - příprava: Třešně bez stopek omyjte a nechte oschnout. Naskládejte je do zcela čistých sklenic, můžete přidat kousky oloupaného zázvoru či kousek skořice, a zalijte vodou svařenou s cukrem. Uzavřete víčkem a sterilujte při teplotě přibližně 25 minut.
Číst dál: ► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3906
Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem a použijte ji jako trychtýř. Díky tomu nezašpiníte sklenici ani okolí a odpadne i mytí a skladování trychtýře.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2050
Borůvky s vodkou - příprava: Cukr svařte s vodou na cukrový sirup. Borůvky propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a pak je nechte okapat. Poté je nasypejte do stále ještě teplého cukrového sirupu, promíchejte a celou směs nechte vychladnout. Potom vmíchejte do směsi vodku a rozdělte ji do čistých, horkou vodou vymytých či vypařených sklenic. Pečlivě zavíčkujte či uzavřete a nechte alespoň 6 týdnů rozležet.
Číst dál: ► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2181
Ostružinové želé - příprava: Čisté čerstvé ostružiny zbavte stopek a hlavně odstraňte ty, které jsou poškozené či nahnilé. Můžete je propláchnout pod tekoucí studenou vodou (ale není to nutné) a nechat okapat v sítu. Pak je nasypejte do většího hrnce a nechte vzkypět, nezapomínejte je však celou dobu promíchávat.
Číst dál: ► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jak zabránit vzniku pěny při vaření marmelády (glycerin)
- ► Jak zabránit hnědnutí ovoce na vzduchu (osolená voda)
- ► Jak vymačkat z citronu co nejvíce šťávy - jak to udělat?
- Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
- Mražení, zmrazování rybízu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování jahod - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hrušek - jak to udělat
Nejčtenější články z kategorie
- Jak se zbavit, jak odstranit z ořechů hořkost, hořkou příchuť - tipy, rady (12932 )
- Jak urychlit dozrání banánů pomocí novin nebo jablek (8887 )
- ►Jak rozředit příliš tuhou marmeládu, želé (8221 )
- Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení (8051 )
- Jak snadno oloupat kiwi (8045 )
- Jak jednoduše vyloupat ořechy - postup, návod (7936 )
- Jak oloupat jablka snadno a rychle (7357 )
- Jak to udělat, co použít, aby nám ovoce po oloupání nezhnědlo (7327 )
- Jak sušit, usušit meruňky -postup, návod (6752 )
- Mátová marmeláda - recept (6465 )
- Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát (6371 )
- Jak odstranit chemikálie z povrchu citronu - postup, návod (6299 )
- Jak jednoduše rozpůlit mandle - postup, návod (6237 )
- Jak zabránit tvorbě plísně na marmeládě v budoucnu (6041 )
- Jak odstranit jádra z granátového jablka (6035 )