Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Hruškový kompot s jeřabinami - příprava: Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Vždy je zakápněte citronovou šťávou, jinak by ztmavly. Jeřabiny otrhejte od stopek a propláchněte ve vlažné vodě. Čtvrtky hrušek skládejte do vymytých zavařovacích sklenic a prosypávejte je jeřabinami.

Číst dál: ► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Kompot rybíz s mrkví - příprava: Do hrnce s vodou nasypejte cukr a přisypejte najemno nastrouhanou oloupanou mrkev. Promíchejte a povařte asi 5 minut. Poté hrnec odstraňte z plotny a nechte směs mírně vychladnout, nakonec vsypejte do základu otrhaný a pod studenou vodou propláchnutý rybíz.

Číst dál: ► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybíz á la brusinky - příprava: Rybíz spolu s vodou a polovinou cukru přiveďte k varu. Ochuťte vanilkovým cukrem a skořicí a vařte asi 5 minut. Pak přidejte ostatní cukr smíchaný s želírovacím přípravkem a za stálého míchání vařte ještě 2-3 minuty. Před koncem varu zalijte rumem a odstavte.

Číst dál: ► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jak zabránit vzniku pěny při vaření marmelády (glycerin)

Při vaření povidel nebo marmelády se nebude vytvářet pěna, pokud předtím pečlivě vytřete vnitřek hrnce glycerinem.

► Jak zabránit hnědnutí ovoce na vzduchu (osolená voda)

Nakrájené ovoce nezhnědne, když je na chvíli ponoříte do osolené vody.

► Jak vymačkat z citronu co nejvíce šťávy - jak to udělat?

Z citronu snáze vymačkáte šťávu, když ho nejprve poválíte po stole nebo na chvíli ponoříte do horké vody.

Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)

Slepené fíky snadno oddělíte, vložíte-li je na chvíli do předem vyhřáté trouby.

Mražení, zmrazování rybízu - jak to udělat

Rybíz před mražením dobře operte a dejte okapat. Oberte a mrazte buď s cukrem, nebo bez něho. Dobře zmrazený rybíz vydrží v mrazničce až 10 měsíců. Rozmrazujte v původním obalu v chladničce nebo při pokojové teplotě, na koláč nasypejte rybíz zmrazený a rovnou pečte.

Mražení, zmrazování jahod - jak to udělat

Jahody dobře operte a nechejte okapat. Zbavte stopek a vyberte pouze pevné, nepřezrálé plody. Předmrazte je a pak nasypte do sáčků. Můžete zmrazovat i jahodové pyré. Jahody vydrží až 6 měsíců, rozmrazujte je při pokojové teplotě.

Mražení, zmrazování hrušek - jak to udělat

Hrušky před mražením oloupejte a půlené ponořte do horkého cukerného roztoku. Vyjměte a naskládejte do kelímků či krabiček a zalijte studeným cukerným roztokem tak, aby byly zcela ponořeny. Vydrží až 6 měsíců.

Číst dál: Mražení, zmrazování hrušek - jak to udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny