Potraviny a vaření
Ananasová marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4395x
Ananasová marmeláda - příprava: Oloupaný ananas rozmixujeme nebo rozemeleme, promícháme s cukrem, kyselinou citronovou a želírovacím přípravkem a za stálého míchání 2 minuty povaříme. Nakonec promícháme s rumem. Marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Ananasový kompot - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4139x
Ananasový kompot - příprava: Ananasovou dužinu nakrájíme na kostičky, které nasypeme do sklenic. Do každé sklenice přidáme kousek dobře omyté citronové kůry a zalijeme nálevem svařeným z vody, cukru a citronové a limetkové šťávy. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Banánová přesnídávka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2810x
Banánová přesnídávka - příprava: Pokrájené banány rozvaříme ve 2 l vody a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme ve zbylém půllitru vody rozmíchaný pudinkový prášek, zasypeme cukrem, promícháme a povaříme dohusta. Nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.
Banánový džem, jam - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3415x
Banánový džem - příprava: Oloupané banány pokrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a džusem a pomalu vaříme do zhoustnutí. Přidáme cukr, citronovou šťávu a hřebíček, znovu přivedeme k varu a za stálého míchání chvilku povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, navrch dáme lžičku rumu, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Rychlý džem, jam z banánů - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2174x
Rychlý džem z banánů - příprava: Banány rozmačkáme nebo rozmixujeme, přidáme k nim želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru a minutu povaříme. Přisypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a ještě 5 minut povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Mandarinková marmeláda s jablky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2525x
Mandarinková marmeláda s jablky - příprava: Mandarinky oloupeme, odstraníme pecičky a blanky a nakrájíme nadrobno. Oloupaná a odjádřincovaná jablka nakrájíme na plátky a zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Zalijeme je vodou, přidáme krystalový a vanilkový cukr a vaříme asi čtvrt hodiny. Pak přidáme mandarinky a vaříme ještě půl hodiny.
Mandarinkový džem, jam - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3785x
Mandarinkový džem - příprava: Oloupané mandarinky nakrájíme nadrobno, promícháme s cukrem, kyselinou citronovou a želírovacím přípravkem a za stálého míchání 2 minuty povaříme. Poté promícháme s rumem a nalijeme do skleniček. Uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Pomerančový džem, jam - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2329x
Pomerančový džem - příprava: Kůru z 1 dobře opraného pomeranče ostrouháme. Ostatní pomeranče oloupeme, rozdělíme na dílky, které zbavíme jemné slupky, a dužinu nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, přidáme vanilkový a želírovací cukr, 1 dl vody a skořici, promícháme, uvedeme do varu a za stálého míchání 4 minuty povaříme.
Proslazené citrony do čaje, grogu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2064x
Proslazené citrony - příprava: Důkladně omyté citrony nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka. Na dno sklenice nasypeme vrstvu krystalového cukru, na ni dáme vrstvu citronových koleček, několik hřebíčků a kousek skořice, zasypeme cukrem a tímto způsobem pokračujeme, až naplníme celou sklenici. Uzavřeme víčky, protřeseme a uskladníme na chladném místě, nejlépe v ledničce. Proslazené citrony dáváme do čaje nebo grogu.
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2833x
Citrusový džem z domácí pekárny - příprava: Citrusy oloupeme (včetně bílé slupky), nakrájíme na malé kousky a vložíme do pekárny. Přidáme cukr smíchaný s želírovacím přípravkem, zapneme program Džem (Jam) a necháme ho proběhnout. Ještě horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Citronový džem s limetkami - recept
- Pečený citrusový čaj - recept
- Fíkový džem, jam - recept
- Fíková marmeláda s vínem - recept
- Kompot z kiwi - recept
- Džem z kiwi a jahod - recept
- Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
- Kompot z mochyně - recept
- Marmeláda z mochyně - recept
- Mangová marmeláda, marmeláda z manga - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)