Potraviny a vaření
Mražení, zmrazování cibule - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2881x
Cibule zmrazujte jako polotovar, podušenou na tuku. Doba uložení je 2-4 měsíce.
Likér z ořechových jader - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2934x
Likér z ořechových jader posilňuje žaludek. 1 kg čerstvých ořechů nasekáme a nasypeme do sklenice s širokým hrdlem. Přilijeme 1 l vinného lihu, sklenici uzavřeme a postavíme na 4 týdny na slunce. Denně protřepáváme! Po 4 týdnech ořechy vyjmeme a přidáme 1 lžičku hřebíčku, 1 lžičku mleté skořice a kůru z chemicky neošetřeného pomeranče.
Ořechová pálenka pro lepší trávení - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2903x
Ořechovou pálenku podáváme před jídlem nebo po jídle, léčí žaludek. Pokud máme rádi intenzivní chuť, přidáme k deseti nezralým vlašským ořechům (natrhaným od poloviny do konce června) rozdrcenou zázvorovou hlízu, několik hřebíčků, badyán a trochu kmínu, přelijeme 1 l dobré ovocné nebo obilné pálenky a necháme odstát až sedm týdnů na teplém místě.
Pálenka z bobulí, bobulového ovoce - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2273x
Pálenka z bobulí je letním potěšením, které je i zdravé. 1/2 kg bobulí (bezu, malin, rybízu atd.) dáme do láhve se 4 lžícemi cukru, přelijeme 1/2 l ovocné pálenky a necháme čtyři týdny odstát. Poté pálenku scedíme a přelijeme do hezké láhve. Pálenka pak musí ještě minimálně čtyři týdny stát, než bude připravená k pití.
Meduňková pálenka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2920x
Meduňkovou pálenku přidáváme do čaje jako nápoj na zlepšení zdraví. Do skleněné nádoby dáme 250 g (nebo větší množství) sušených meduňkových lístků a strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1 lžičku strouhaného kořene anděliky a několik hřebíčků. Poté směs přelijeme 1 l vodky a necháme alespoň 14 dní louhovat na světlém místě.
Mátový long drink - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2475x
Mátový long drink je osvěžující a vzácná lahůdka. 1 hrst čerstvých mátových lístků dáme do sklenice se širokým hrdlem a přelijeme 1/2 l čistého alkoholu. Necháme louhovat asi deset dní. Poté smícháme 3/4 l vody s 1/4 kg cukru, zahřejeme a necháme chvíli pomalu vařit. Vychladlý cukrový sirup promícháme s alkoholem.
Malinový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2794x
Malinový likér má lahodnou chuť. 1 l šťávy z čerstvě vylisovaných malin smícháme s 1/2 kg cukru, malou tyčinkou skořice, 2 hřebíčky a 2 l dobrého koňaku a postavíme na slunné místo. Necháme odstát přibližně týden, poté tekutinu přefiltrujeme přes látku a nalijeme do hezkých skleněných lahví. Před použitím by měl likér alespoň 3 měsíce stát.
Kdoulový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4525x
Kdoulový likér můžeme pít už po roce, ale lépe chutná, skladuje-li se několik let. 1 kg kdoulí otřeme utěrkou, odstraníme jádřince a nasekáme nadrobno. Vložíme do sklenice s širokým hrdlem společně s 1 lžičkou mleté skořice, šťávou z 1 citronu a 4 nasekanými hořkými mandlemi (případně i s několika šípky). Přidáme 1 l čistého vinného lihu a postavíme na 6 týdnů na teplé místo, kam svítí slunce.
Kalinový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2379x
Jedna sklenka kalinového likéru po jídle pomáhá při srdečních chorobách. Ze 1/4 kg kalinových bobulí vylisujeme šťávu. To uděláme tak, že je rozdrtíme v mixéru a propasírujeme přes síto. Ke šťávě přidáme další 1/4 kg kalinových bobulí, 1 tyčinku skořice, 5 hřebíčků a 1 vanilkový lusk, nalijeme do láhve a přelijeme 0,7 l vinné nebo ovocné pálenky.
Jeřabinový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3099x
Jeřabinový likér je výborný domácí prostředek na různé bolístky. Ze 1/4 kg hrušek odstraníme jádřince a i se slupkou nakrájíme na malé kousky. Vložíme do velké sklenice s 1 kg zralých jeřabin a přelijeme 1 l brandy. Sklenici uzavřeme a necháme 6 týdnů odstát na slunném místě, často protřepáváme. Přefiltrujeme a promícháme s roztokem cukru vyrobeným ze 1/4 kg cukru a 1/2 l vody.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jeřabinová vodka - recept
- Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
- Jablečný likér - recept
- Bezová whisky - recept
- Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
- Rakytníkové pyré míchané zastudena - recept
- Rakytníková marmeláda - recept
- Meduňkový sirup - recept
- Meduňková šťáva - recept
- Mátový nápoj - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)