Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Med z květu černého bezu s pomerančem - recept

Med z květu černého bezu s pomerančem - příprava: Dobře proprané květy černého bezu vložíme do kastrolu, přidáme kolečka chemicky neošetřených či dobře omytých pomerančů a citronů, zalijeme vodou a asi půl hodiny za občasného zamíchání povaříme.

Číst dál: Med z květu černého bezu s pomerančem - recept

Pampeliškový med - recept

Pampeliškový med - příprava: Pampeliškové květy sbíráme nejlépe v poledne, kdy jsou plně rozvinuté. Nasypeme je do kastrolu, zalijeme asi litrem vody, přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Přidáme dobře omyté pokrájené citrony i s kůrou a necháme 24 hodin louhovat.

Číst dál: Pampeliškový med - recept

Kopřivový sirup s citronem - recept

Kopřivový sirup s citronem - příprava: Kopřivy dobře propereme, vložíme do hrnce, přidáme na kolečka nakrájené dobře omyté citrony a kyselinu citronovou, zalijeme vodou, krátce povaříme a necháme do druhého dne stát. Pak vymačkáme přes plátno, do výluhu přidáme cukr, převaříme a nalijeme do láhví.

Číst dál: Kopřivový sirup s citronem - recept

Meduňkový sirup do čaje - recept

Meduňkový sirup do čaje - příprava: Vodu svařenou s cukrem necháme vychladnout, vložíme do ní nastříhanou meduňkovou nať a kyselinu citronovou a necháme 2 dny v chladnu louhovat. Pak přecedíme a uchováváme v lednici. Můžeme ji krátce sterilizovat. Používáme do čaje, na přípravu mojita apod.

Číst dál: Meduňkový sirup do čaje - recept

Rebarborový džem s jahodami - recept

Rebarborový džem s jahodami - příprava: Rebarborové řapíky nakrájíme na kousky, prosypeme 3/4 kg cukru a necháme do druhého dne odležet. Druhý den v kastrolu 10 minut povaříme, přidáme odstopkované a oprané jahody promíchané se zbytkem cukru a za stálého míchání vaříme 20 minut.

Číst dál: Rebarborový džem s jahodami - recept

Rebarborový džem s ananasem a ořechy - recept

Rebarborový džem s ananasem a ořechy - příprava: Rebarborové řapíky nakrájíme na kostičky, lehce podlijeme šťávou z ananasového kompotu a zahříváme, až pustí šťávu. Pak je za stálého míchání rozvaříme. Přidáme cukr a nadrobno nakrájený ananas a vaříme, až směs začne želírovat

Číst dál: Rebarborový džem s ananasem a ořechy - recept

Zavařená rebarbora na koláče - recept

Zavařená rebarbora na koláče - příprava: Rebarborové řapíky nakrájíme na kostičky, které prosypeme cukrem a skořicí a necháme hodinu stát, až pustí šťávu. Vložíme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při 85 C.

Číst dál: Zavařená rebarbora na koláče - recept

Maliny ve vlastní šťávě - recept

Maliny ve vlastní šťávě - příprava: Maliny přebereme, očistíme, propláchneme vodou a necháme okapat. V míse je prosypeme menším množstvím cukru, nasypeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C. Množství cukru volíme podle toho, jak chceme mít maliny sladké.

Číst dál: Maliny ve vlastní šťávě - recept

Malinový kompot - recept

Malinový kompot - příprava: Přebrané, očištěné a propláchnuté maliny nasypeme do sklenic a dobře setřeseme. Zalijeme cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C. Část malin můžeme zaměnit za jahody nebo ostružiny.

Číst dál: Malinový kompot - recept

Malinový džem s rybízem - recept

Malinový džem s rybízem - příprava: Hrst malin si dáme stranou, zbytek malin a rybíz prolisujeme v mlýnku na ovoce. Šťávu přivedeme k varu, přidáme želírovací cukr, který za stálého míchání necháme rozpustit, poté přidáme odložené maliny a ještě asi 3 minuty povaříme.

Číst dál: Malinový džem s rybízem - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny