Potraviny a vaření
Mátová šťáva - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3056x
Mátová šťáva - příprava: Snítky máty pokrájíme, přidáme kyselinu citronovou a vodu. Vše necháme 48 hodin odstát, přičemž několikrát zamícháme. Tekutinu přecedíme přes síto, vmícháme cukr a necháme ještě jednou krátce přejít varem. Prostředek na zavařování rozpustíme v malém množství rumu a vmícháme do ještě horké šťávy. Nalijeme do lahví a uchováme v chladu.
Mátová marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6375x
Mátová marmeláda podporuje trávení a osvěžuje. 1 kg oloupaných a rozkrájených jablek podusíme doměkka se šťávou z dvou citronů a propasírujeme. K této hmotě přimícháme 150 čerstvých najemno nasekaných mátových lístků a asi 700 g cukru. Postavíme zpátky na oheň a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud zelená hmota trochu nezhoustne.
Malinová šťáva s octem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2433x
Malinová šťáva s octem pro případ, že máme větší množství malin. 4 l očištěných malin smícháme s 200 ml vinného octa a necháme přes noc odstát. Poté maliny prolisujeme přes plátěnou látku a promícháme s 600 g cukru na každý litr šťávy. Směs vaříme asi hodinu za stálého odstraňování pěny až do zhoustnutí. Poté přelijeme do čistých lahví, které dobře uzavřeme. Šťávu při podávání ředíme vodou.
Malinová šťáva, malinovka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2501x
Malinová šťáva - příprava: Očištěné, hodně vyzrálé maliny dobře rozmačkáme, promícháme s vodou a necháme stát 2 dny na chladném místě. Poté šťávu přefiltrujeme přes plátěnou látku, promícháme s medem a kyselinou vinnou a necháme stát tak dlouho, dokud nebude šťáva čirá. Nakonec šťávu ještě jednou přefiltrujeme, přelijeme do čistých lahví a uložíme do chladu.
Míchaná malinová marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2531x
Míchaná malinová marmeláda povzbuzuje chuť k jídlu při problémech s nechutenstvím během nemocí. 1 kg očištěných malin rozmačkáme a pomalu zahříváme téměř k bodu varu. Poté maliny smícháme s 1 kg cukru a dáme vařit na mírný oheň. Marmeládu mícháme alespoň hodinu, poté ji přelijeme do sklenic a ty uzavřeme pergamenovým papírem.
Kdoulový sýr - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2303x
Kdoulový sýr - příprava: Nejprve si připravíme kdoule - seškrábeme z nich chmýří, plody pokrájíme na čtvrtiny a odstraníme náznaky květů a stopky. Vaříme ve vodě asi 1/2 hodiny, dokud nebudou plody úplně měkké. Poté vodu slijeme a uschováme. Uvařené kdoule vložíme do mechanického mlýnku na zeleninu a rozemeleme. Kdoulovou kaši smícháme s cukrem a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne.
Zkvašená borůvková štáva - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2776x
Zkvašená borůvková štáva chrání střevní sliznici. Čerstvé borůvky rozmačkáme mačkadlem na brambory, přikryjeme plátěnou látkou a necháme cca 5 dní stát. Poté přes látku scedíme, dobře vymačkáme a přidáme na každý litr šťávy 1 kg cukru. Šťávu vaříme za stálého míchání 5 minut a ještě horkou ji přelijeme do několika lahví sterilizovaných vroucí vodou.
Studená borůvková štáva - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2476x
Studená borůvková štáva působí na šeroslepost, má antiseptické účinky, obsahuje velké množství vitaminu C. 3 l borůvek rozmačkáme a smícháme s 2 l vody a 40 g kyseliny vinné nebo citronové. Necháme odstát pod pokličkou a občas promícháme dřevěnou lžící. Po 24 hodinách šťávu přefiltrujeme a na každý litr šťávy přidáme 750 g cukru, který musíme dobře rozpustit.
Bezová marmeláda s mrkví - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3302x
Bezová marmeláda s mrkví obsahuje obzvlášť velké množství vitaminů a posilňuje. 500 g bezových plodů vaříme 5 minut se 400 ml vody a poté propasírujeme. Dále ještě očistíme 500 g mrkve, podusíme ji s trochou vody a rovněž propasírujeme. Obě hmoty smícháme, zvážíme a znovu povaříme s množstvím cukru odpovídajícím polovině jejich váhy.
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2746x
3 a 1/2 šálku cukru rozpustíme ve 2 šálcích horké vody, cukrovou vodu pak nalijeme do velké plastové nádoby. Přidáme 8 velkých čerstvých bezových květů, 2 lžíce bílého vinného octa, šťávu a na proužky nakrájenou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 4 l vody. Dobře zamícháme, zakryjeme a necháme kvasit asi 5 dní. Přelijeme přes síto, naplníme do šroubovacích lahví a necháme stát ještě týden.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
- Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
- Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat, co použít (formičky na led)
- Trnkový likér - recept
- Trnkové víno - recept
- Trnky ve víně, vhodné do pohárů, punče
- Trnková marmeláda - recept
- Rakytníková marmeláda s pomerančem - recept
- Rakytníkový džem, jam - recept
- Ananasový džem, jam - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)