Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Mátová šťáva - recept

Mátová šťáva - příprava: Snítky máty pokrájíme, přidáme kyselinu citronovou a vodu. Vše necháme 48 hodin odstát, přičemž několikrát zamícháme. Tekutinu přecedíme přes síto, vmícháme cukr a necháme ještě jednou krátce přejít varem. Prostředek na zavařování rozpustíme v malém množství rumu a vmícháme do ještě horké šťávy. Nalijeme do lahví a uchováme v chladu.

Číst dál: Mátová šťáva - recept

Mátová marmeláda - recept

Mátová marmeláda podporuje trávení a osvěžuje. 1 kg oloupaných a rozkrájených jablek podusíme doměkka se šťávou z dvou citronů a propasírujeme. K této hmotě přimícháme 150 čerstvých najemno nasekaných mátových lístků a asi 700 g cukru. Postavíme zpátky na oheň a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud zelená hmota trochu nezhoustne.

Číst dál: Mátová marmeláda - recept

Malinová šťáva s octem - recept

Malinová šťáva s octem pro případ, že máme větší množství malin. 4 l očištěných malin smícháme s 200 ml vinného octa a necháme přes noc odstát. Poté maliny prolisujeme přes plátěnou látku a promícháme s 600 g cukru na každý litr šťávy. Směs vaříme asi hodinu za stálého odstraňování pěny až do zhoustnutí. Poté přelijeme do čistých lahví, které dobře uzavřeme. Šťávu při podávání ředíme vodou.

Malinová šťáva, malinovka - recept

Malinová šťáva - příprava: Očištěné, hodně vyzrálé maliny dobře rozmačkáme, promícháme s vodou a necháme stát 2 dny na chladném místě. Poté šťávu přefiltrujeme přes plátěnou látku, promícháme s medem a kyselinou vinnou a necháme stát tak dlouho, dokud nebude šťáva čirá. Nakonec šťávu ještě jednou přefiltrujeme, přelijeme do čistých lahví a uložíme do chladu.

Číst dál: Malinová šťáva, malinovka - recept

Míchaná malinová marmeláda - recept

Míchaná malinová marmeláda povzbuzuje chuť k jídlu při problémech s nechutenstvím během nemocí. 1 kg očištěných malin rozmačkáme a pomalu zahříváme téměř k bodu varu. Poté maliny smícháme s 1 kg cukru a dáme vařit na mírný oheň. Marmeládu mícháme alespoň hodinu, poté ji přelijeme do sklenic a ty uzavřeme pergamenovým papírem.

Kdoulový sýr - recept

Kdoulový sýr - příprava: Nejprve si připravíme kdoule - seškrábeme z nich chmýří, plody pokrájíme na čtvrtiny a odstraníme náznaky květů a stopky. Vaříme ve vodě asi 1/2 hodiny, dokud nebudou plody úplně měkké. Poté vodu slijeme a uschováme. Uvařené kdoule vložíme do mechanického mlýnku na zeleninu a rozemeleme. Kdoulovou kaši smícháme s cukrem a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne.

Číst dál: Kdoulový sýr - recept

Zkvašená borůvková štáva - jak připravit, udělat

Zkvašená borůvková štáva chrání střevní sliznici. Čerstvé borůvky rozmačkáme mačkadlem na brambory, přikryjeme plátěnou látkou a necháme cca 5 dní stát. Poté přes látku scedíme, dobře vymačkáme a přidáme na každý litr šťávy 1 kg cukru. Šťávu vaříme za stálého míchání 5 minut a ještě horkou ji přelijeme do několika lahví sterilizovaných vroucí vodou.

Číst dál: Zkvašená borůvková štáva - jak připravit, udělat

Studená borůvková štáva - jak připravit, udělat

Studená borůvková štáva působí na šeroslepost, má antiseptické účinky, obsahuje velké množství vitaminu C. 3 l borůvek rozmačkáme a smícháme s 2 l vody a 40 g kyseliny vinné nebo citronové. Necháme odstát pod pokličkou a občas promícháme dřevěnou lžící. Po 24 hodinách šťávu přefiltrujeme a na každý litr šťávy přidáme 750 g cukru, který musíme dobře rozpustit.

Číst dál: Studená borůvková štáva - jak připravit, udělat

Bezová marmeláda s mrkví - recept

Bezová marmeláda s mrkví obsahuje obzvlášť velké množství vitaminů a posilňuje. 500 g bezových plodů vaříme 5 minut se 400 ml vody a poté propasírujeme. Dále ještě očistíme 500 g mrkve, podusíme ji s trochou vody a rovněž propasírujeme. Obě hmoty smícháme, zvážíme a znovu povaříme s množstvím cukru odpovídajícím polovině jejich váhy.

Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat

3 a 1/2 šálku cukru rozpustíme ve 2 šálcích horké vody, cukrovou vodu pak nalijeme do velké plastové nádoby. Přidáme 8 velkých čerstvých bezových květů, 2 lžíce bílého vinného octa, šťávu a na proužky nakrájenou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 4 l vody. Dobře zamícháme, zakryjeme a necháme kvasit asi 5 dní. Přelijeme přes síto, naplníme do šroubovacích lahví a necháme stát ještě týden.

Číst dál: Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny