Potraviny a vaření
Kompot ze sušených švestek - recept
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2187x
Kompot ze sušených švestek - příprava: Švestky dáme do kastrolku, nalijeme na ně naběračku teplé vody a rychle je opereme. Přidáme k nim kostkový a vanilkový cukr, hřebíčky a skořici, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni asi hodinu doměkka dusit.
Sušené švestky, sušení švestek - postup
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2463x
K sušení jsou nejvhodnější hodně vyzrálé až zavadlé švestky s vyšším obsahem cukru. Zbavíme je stopek, opláchneme, po částech vhodíme do vroucí vody, ihned zchladíme, necháme dobře okapat a poté je sušíme v troubě nebo v sušičce, nejprve při nižší teplotě (asi 40 C), později můžeme teplotu zvýšit.
Švestková nugeta - recept
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2325x
Švestková nugeta - příprava: Švestky rozpůlíme a vypeckujeme, vložíme do kastrolu a rozvaříme. Přidáme cukr, kakao a čokoládu, necháme rozpustit, odstavíme a necháme do druhého dne stát na chladném místě. Druhý den rozmixujeme, nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Třešňová povidla - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2130x
Třešňová povidla - příprava: Třešně vložíme do velkého kastrolu, podlijeme 1 a 1/2 litrem vody a vaříme tak dlouho, až se zcela rozvaří. Odstavíme a necháme do druhého dne odstát. Druhý den přidáme skořici a vanilkový cukr a znovu alespoň hodinu povaříme. Pak přidáme krystalový cukr a vaříme tak dlouho, až se při míchání za vařečkou tvoří cestička.
Třešňový džem s jahodami - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1890x
Třešňový džem s jahodami - příprava: Třešně zbavíme stopek, opereme je a vypeckujeme, jahody zbavíme stopek a rovněž dobře opereme. Ovoce dáme do kastrolu a povaříme téměř doměkka, pokud jsou jahody větší, můžeme je pomačkat. Pak přisypeme želírovací přípravek promíchaný se 2 lžícemi cukru a vaříme dalších 10 minut.
Třešňový džem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2023x
Třešňový džem - příprava: Třešně zbavíme stopek, opereme je a vypeckujeme, podlijeme troškou vody a asi 5 minut povaříme. Poté přidáme čtvrtinu cukru promíchanou s želírovacím přípravkem a vaříme dál, až jsou třešně měkké. Rozmixujeme je ponorným mixérem, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme, až džem začne rosolovatět.
Zavařené višně do pohárů a na moučníky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2181x
Zavařené višně do pohárů a na moučníky - příprava: Vypeckované višně povaříme do změknutí, přidáme želírovací a vanilkový cukr a za stálého míchání vaříme asi minutu. Nakonec do višní zamícháme rum. Nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Marmeláda z višní a rybízu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1847x
Marmeláda z višní a rybízu - příprava: Višně zbavíme stopek, opláchneme, vypeckujeme a rozmixujeme nebo rozemeleme, opraný rybíz otrháme, odšťavníme
a propasírujeme. Obojí vložíme do kastrolu, přidáme cukr promíchaný s želírovacím přípravkem a citronovou šťávu a vaříme asi 10 minut. Nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Višňová marmeláda s jablky a skořicí - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2042x
Višňová marmeláda s jablky a skořicí - příprava: Višně zbavíme stopek, opereme a vypeckujeme, jablka okrájíme, zbavíme jádřinců a obojí umeleme na masovém strojku. Vložíme do kastrolu, přidáme skořici, kyselinu citronovou a cukr smíchaný s želírovacím přípravkem, přivedeme k varu a za stálého míchání 5 minut povaříme.
Višně v rumu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2403x
Višně v rumu - příprava: Višně zbavíme stopek, opereme a postupně vkládáme do sklenic, přičemž je průběžně prosypáváme cukrem. Zalijeme je rumem, uzavřeme víčky a postavíme na 14 dní na slunné místo, občas je protřepeme. Přidáváme je do pohárů nebo do krémových moučníků.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Višňový kompot - recept
- Meruňková přesnídávka - recept
- Meruňkový džem s banány - recept
- Lis na česnek špinavý, zašlý - jak, čím vyčistit (prášek do pečiva, citronová šťáva)
- Kuchyňské struhadlo tupé - jak, čím nabrousit, naostřit (hřebík)
- Plastové misky, misky z plastu páchnou po jídle - jak, čím odtranit zápach, umýt (štáva z rajčat, mrazák)
- Lahev na pití páchne po nápoji - jak, čím vyčistit, odstranit zápach (kyselina citronová)
- Termoska páchnoucí po nápoji - jak, čím vyčistit, odstranit zápach (soda)
- Termoska páchnoucí po nápoji - jak, čím vyčistit, odstranit zápach (cukr)
- Připálené jídlo na plechu - jak, čím vyčistit, odstranit (šťáva z brambor)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)