Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Sirup z černého rybízu - recept

Sirup z černého rybízu - příprava: Rybíz zalijeme 2 litry převařené vroucí vody, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin stát, pak scedíme. Šťávu odměříme, přidáme do ní odpovídající množství cukru a za občasného míchání necháme rozpustit. Nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a uložíme na chladné místo.

Číst dál: Sirup z černého rybízu - recept

Rybíz s mrkví - recept

Rybíz s mrkví - příprava: Očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme a uvaříme ve vodě s cukrem doměkka. Přidáme kuličky rybízu a necháme přejít varem. Nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Rybíz s mrkví - recept

Rynglový džem se slivovicí - recept

Rynglový džem se slivovicí - příprava: Omyté ryngle vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky, v kastrolu dobře promícháme s želírovacím cukrem a necháme 12 hodin odstát. Pak za stálého míchání přivedeme k varu a 4 minuty zprudka povaříme. Do hotového džemu přimícháme slivovici. Nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Rynglový džem se slivovicí - recept

Rynglový, rynglótový džem s pomerančem - recept

Rynglový džem s pomerančem - příprava: Ryngle omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky, vložíme je do kastrolu, přidáme oloupaný a na malé kostičky nakrájený pomeranč a želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru a 2 minuty za stálého míchání povaříme. Pak přidáme zbylý cukr a citronovou šťávu a prohříváme tak dlouho, až se cukr rozpustí.

Číst dál: Rynglový, rynglótový džem s pomerančem - recept

Falešná grapefruitová marmeláda - recept

Falešná grapefruitová marmeláda - příprava: Omyté a vypeckované ryngle rozemeleme nebo rozmixujeme, přendáme do kastrolu a posypeme cukrem promíchaným s želírovacím přípravkem. Citrony dobře oloupeme, pokrájíme, přidáme k rynglím a za stálého míchání vaříme dohusta. Marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Falešná grapefruitová marmeláda - recept

Voňavá mirabelková marmeláda - recept

Voňavá mirabelková marmeláda - příprava: Mirabelky opláchneme, vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíčky a kyselinu citronovou a zalijeme vodou tak, aby bylo ovoce ponořené. Přivedeme k varu a za občasného promíchání rozvaříme na kaši. Horkou směs propasírujeme přes cedník, pyré odvážíme, vrátíme zpět a přidáme do něj stejné váhové množství cukru.

Číst dál: Voňavá mirabelková marmeláda - recept

Špendlíková marmeláda - recept

Špendlíková marmeláda - příprava: Špendlíky očistíme a omyjeme vložíme do hrnce, podlijeme troškou vody, rozvaříme a propasírujeme. Protlak vaříme za častého míchání prudším varem necelou půlhodinu. Pak přidáme po částech cukr a s poslední dávkou cukru i kyselinu citronovou a mícháme, až se všechen cukr rozpustí. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a 10 minut necháme stát obrácené dnem vzhůru.

Číst dál: Špendlíková marmeláda - recept

Marmeláda z rynglí, rynglótová marmeláda - recept

Marmeláda z rynglí - příprava: Ryngle rozmixujeme nebo rozemeleme, vložíme do kastrolu a posypeme cukrem promíchaným s želírovacím přípravkem. Přidáme oloupané (včetně bílé slupičky) a pokrájené citrony a vaříme, až marmeláda začne želírovat. Nalijeme ji do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Marmeláda z rynglí, rynglótová marmeláda - recept

Rynglový kompot s rumem - recept

Rynglový kompot s rumem - příprava: Cukr rozmícháme ve vodě, přidáme skořici a hřebíčky a povaříme. Do vroucího nálevu vložíme očištěné a oprané ryngle a při mírné teplotě zahříváme, až začnou praskat. Rozdělíme je do sklenic, z nálevu vyjmeme koření, ještě chvilku ho povaříme a nalijeme na ryngle. Do každé sklenice přidáme 2 lžíce rumu, ihned zavíčkujeme a obrácené dnem vzhůru necháme vychladnout.

Číst dál: Rynglový kompot s rumem - recept

Šípkové víno - recept

Šípkové víno - příprava: Šípky dobře očistíme, opereme, vložíme do třílitrových sklenic a zalijeme cukrem svařeným s vodou. Přidáme k nim kvasinky a živnou sůl, uzavřeme korkovou zátkou s kvasnou trubičkou a necháme na teplém místě kvasit. Když kvašení ustane a šípky klesnou ke dnu, přetočíme víno do jiné sklenice a necháme stát, až se úplně vyčistí.

Číst dál: Šípkové víno - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny