Potraviny a vaření
Sirup z černého rybízu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1996x
Sirup z černého rybízu - příprava: Rybíz zalijeme 2 litry převařené vroucí vody, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin stát, pak scedíme. Šťávu odměříme, přidáme do ní odpovídající množství cukru a za občasného míchání necháme rozpustit. Nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a uložíme na chladné místo.
Rybíz s mrkví - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2681x
Rybíz s mrkví - příprava: Očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme a uvaříme ve vodě s cukrem doměkka. Přidáme kuličky rybízu a necháme přejít varem. Nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.
Rynglový džem se slivovicí - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1861x
Rynglový džem se slivovicí - příprava: Omyté ryngle vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky, v kastrolu dobře promícháme s želírovacím cukrem a necháme 12 hodin odstát. Pak za stálého míchání přivedeme k varu a 4 minuty zprudka povaříme. Do hotového džemu přimícháme slivovici. Nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Rynglový, rynglótový džem s pomerančem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2197x
Rynglový džem s pomerančem - příprava: Ryngle omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky, vložíme je do kastrolu, přidáme oloupaný a na malé kostičky nakrájený pomeranč a želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru a 2 minuty za stálého míchání povaříme. Pak přidáme zbylý cukr a citronovou šťávu a prohříváme tak dlouho, až se cukr rozpustí.
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2595x
Falešná grapefruitová marmeláda - příprava: Omyté a vypeckované ryngle rozemeleme nebo rozmixujeme, přendáme do kastrolu a posypeme cukrem promíchaným s želírovacím přípravkem. Citrony dobře oloupeme, pokrájíme, přidáme k rynglím a za stálého míchání vaříme dohusta. Marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Voňavá mirabelková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1981x
Voňavá mirabelková marmeláda - příprava: Mirabelky opláchneme, vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíčky a kyselinu citronovou a zalijeme vodou tak, aby bylo ovoce ponořené. Přivedeme k varu a za občasného promíchání rozvaříme na kaši. Horkou směs propasírujeme přes cedník, pyré odvážíme, vrátíme zpět a přidáme do něj stejné váhové množství cukru.
Špendlíková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3235x
Špendlíková marmeláda - příprava: Špendlíky očistíme a omyjeme vložíme do hrnce, podlijeme troškou vody, rozvaříme a propasírujeme. Protlak vaříme za častého míchání prudším varem necelou půlhodinu. Pak přidáme po částech cukr a s poslední dávkou cukru i kyselinu citronovou a mícháme, až se všechen cukr rozpustí. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a 10 minut necháme stát obrácené dnem vzhůru.
Marmeláda z rynglí, rynglótová marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4220x
Marmeláda z rynglí - příprava: Ryngle rozmixujeme nebo rozemeleme, vložíme do kastrolu a posypeme cukrem promíchaným s želírovacím přípravkem. Přidáme oloupané (včetně bílé slupičky) a pokrájené citrony a vaříme, až marmeláda začne želírovat. Nalijeme ji do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Rynglový kompot s rumem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2408x
Rynglový kompot s rumem - příprava: Cukr rozmícháme ve vodě, přidáme skořici a hřebíčky a povaříme. Do vroucího nálevu vložíme očištěné a oprané ryngle a při mírné teplotě zahříváme, až začnou praskat. Rozdělíme je do sklenic, z nálevu vyjmeme koření, ještě chvilku ho povaříme a nalijeme na ryngle. Do každé sklenice přidáme 2 lžíce rumu, ihned zavíčkujeme a obrácené dnem vzhůru necháme vychladnout.
Šípkové víno - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2194x
Šípkové víno - příprava: Šípky dobře očistíme, opereme, vložíme do třílitrových sklenic a zalijeme cukrem svařeným s vodou. Přidáme k nim kvasinky a živnou sůl, uzavřeme korkovou zátkou s kvasnou trubičkou a necháme na teplém místě kvasit. Když kvašení ustane a šípky klesnou ke dnu, přetočíme víno do jiné sklenice a necháme stát, až se úplně vyčistí.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Šípková zavařenina s jablky - recept
- Šípková marmeláda - recept
- Sušení šípků - jak sušit
- Trhání šípků na zavařeninu - kdy trhat, sbírat
- Zvařené švestky na knedlíky - recept
- Švestkový kompot s rumem - recept
- Švestkový kompot - recept
- Švestky v cukru - recept
- Švestky ve vlastní šťávě - recept
- Sekaná jemná, šťavnatá - jak to udělat, co použít (tvaroh)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)