Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Připálené jídlo na plechu - jak, čím vyčistit, odstranit (sůl)

Připálilo se vám něco na plechu? Pro vyčistění použijte sůl, ta spolehlivě připáleniny odstraní.

Lepení těsta na váleček - jak čím zabránit, předejít (mrazák)

Váleček na těsto dejte před použitím na chvilku, tak na 10 minut, do mrazáku a nebude se lepit.

Vařečky, zašlé, tmavé - jak, čím vyčistit, vybělit (soda)

Vařečky přes noc ponořte do roztoku jedlé sody. Druhý den je opláchněte a nechte uschnout, budou opět čisté.

Nože páchnoucí cibulí, po cibuli- jak odstranit, zbavit se zápachu (mrkev)

Pach z nožů od cibule nebo česneku odstraníte tak, že pokrájíte syrovou mrkev, nebo čepel protáhněte mrkví jako při broušení.

Příbory černé, zčernalé - jak, čím vyčistit, zbavit zabarvení (alobal, voda)

Na zčernalé příbory nebo i šperky platí, když dáte do dostatečně velkého hrnce na dno alobal a na něj pak položíte vše, co potřebujete vyčistit, zalijete vodou a necháte asi 2 hodiny působit.

Stříbrné příbory, příbory ze stříbra zašlé, bez lesku - jak čím vyčistit, naleštit (mléko, ocet)

Stříbrné příbory můžete přes noc namočit do sklenice plno tučného mléka s 1 lžící bílého octa. Ráno stačí vše omýt s trochou saponátu. Utřít dosucha, případně vyleštit.

Příbory, zašlé, bez lesku - jak čím vyčistit, naleštit (voda z brambor)

Zašlé příbory dejte na 10 minut do vody, kde se vařily brambory. Budou krásně lesklé.

Sklenice, sklinky poškrábané - jak, čím odstranit, zbavit se (zubní pasta)

Škrábance a šrámy ze skleniček vyčistí zubní pasta. Naneste ji na měkký hadřík a skleničky opatrně leštěte. Pak je opláchněte teplou vodou, budou jako nové.

Sklenice zašlé, bez lesku - jak, čím naleštit, vyleštit (citronová šťáva)

Zašlé sklenice opláchněte v citronové šťávě a budou se zase lesknout.

Litinová pánev špinavá, zašlá - jak, čím vyčistit, zabránit připalování (saponát, sůl)

Skvrny od rzi na litinové pánvi vyčistíte jednoduše. Pánev umyjte horkou vodou s trochou jaru nebo domácího prostředku a pusťte se do cídění klasickou kovovou drátěnkou. Jakmile je pánev zbavena nánosů rzi, znovu ji umyjte a důkladně vysušte.

Číst dál: Litinová pánev špinavá, zašlá - jak, čím vyčistit, zabránit připalování (saponát, sůl)

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny