Potraviny a vaření
Broskvový džus - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2859x
Broskvový džus - příprava: Omyté broskve vypeckujeme, jablka zbavíme stopek, jádřinců a okvětí, i se slupkami pokrájíme na kousky a podlité troškou vody rozvaříme. Poté propasírujeme přes cedník, odměříme, přidáme odpovídající množství cukru a kyseliny citronové a ještě chvilku povaříme. Nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C. Před podáváním zředíme vodou.
Broskvová marmeláda s jablky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3407x
Broskvová marmeláda s jablky - příprava: Broskve spaříme, oloupeme a vypeckujeme, jablka okrájíme a zbavíme jádřinců. Vše pokrájíme, v kastrolu zasypeme 400 g cukru a rozvaříme. Pak směs rozmixujeme ponorným mixérem a za stálého míchání vaříme dál, až zhoustne. Přidáme zbytek cukru a kyselinu citronovou a ještě chvilku povaříme.
Broskvová povidla - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3334x
Broskvová povidla - příprava: Omyté broskve vložíme do širokého kastrolu, podlijeme troškou vody a za stálého míchání rozvaříme. Pak je prolisujeme přes síto, tím odstraníme pecky a slupky. Pyré za stálého míchání vaříme, až zhoustne. Ke konci varu (povidla už nepadají ze lžíce) přidáme cukr a mícháme ještě tak dlouho, až se rozpustí.
Nektarinkový džem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3895x
Nektarinkový džem - příprava: Oloupané nektarinky vypeckujeme, dužinu nakrájíme na tenké plátky, v míse je zasypeme krystalovým i vanilkovým cukrem a necháme alespoň hodinu odstát. Pak je přendáme do kastrolu, přidáme citronovou šťávu a badyán, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut otočíme dnem vzhůru.
Nektarinkový kompot s mandarinkami - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2274x
Nektarinkový kompot s mandarinkami - příprava: Nektarinky omyjeme, vykrojíme z nich pecky a nakrájíme na měsíčky. Nandáme je do sklenic, proložíme dílky mandarinek a zalijeme cukerným roztokem. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.
Nektarinkový kompot s rumem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2392x
Nektarinkový kompot s rumem - příprava: Omyté nektarinky zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Vložíme do větší mísy, promícháme s cukrem a necháme je stát, až pustí šťávu, občas lehce promícháme. Poté nektarinky přendáme do sklenic, rovnoměrně zalijeme šťávou, kterou pustily, a doplníme rumem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3467x
Borůvkový džem z domácí pekárny - příprava: Čtvrtinu přebraných a opraných borůvek si odložíme stranou, zbytek rozmixujeme a nalijeme do nádoby pekárny. Přidáme celé borůvky, želírovací cukr a kyselinu citronovou, zapneme program "zavařenina" a necháme ho proběhnout. Hotový džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Borůvkový džem se skořicí - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2935x
Borůvkový džem se skořicí - příprava: Přebrané a oprané borůvky vložíme do kastrolu, přidáme kousek skořice a za stálého míchání zprudka vaříme, až se odpaří asi třetina tekutiny. Potom postupně počástech přidáme cukr a zprudka vaříme ještě asi 5 minut. Skořici vyjmeme, džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2860x
Borůvkový žahour na knedlíky - příprava: Přebrané a oprané borůvky nasypeme do velkého kastrolu, přidáme cukr, pokrájené máslo a mouku a za stálého míchání povaříme dohusta. Žahourem naplníme čisté suché sklenice, uzavřeme víčky a sterilujem minut při teplotě 85 C.
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2636x
Borůvková marmeláda s pomeranči - příprava: Borůvky přebereme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pomeranče důkladně omyjeme, osušíme, kůru oloupeme škrabkou a nakrájíme na tenké proužky. Pomerančovou dužinu zbavíme bílé slupky a nakrájíme na malé kousky. Do kastrolu vložíme borůvky a pomerančovou dužinu i kůru, zasypeme želírovacím cukrem a promícháme.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Borůvková marmeláda s citronem - recept
- Borůvkový likér - recept
- Borůvkový sirup - recept
- Ovocný mošt - recept
- Ovocný sirup - recept
- Pečený ovocný čaj - recept
- Míchaná marmeláda - recept
- Džem z letního ovoce - recept
- Švestková marmeláda z remosky - recept
- Pečená švestková povidla bez míchání - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)