Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Broskvový džus - recept

Broskvový džus - příprava: Omyté broskve vypeckujeme, jablka zbavíme stopek, jádřinců a okvětí, i se slupkami pokrájíme na kousky a podlité troškou vody rozvaříme. Poté propasírujeme přes cedník, odměříme, přidáme odpovídající množství cukru a kyseliny citronové a ještě chvilku povaříme. Nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C. Před podáváním zředíme vodou.

Číst dál: Broskvový džus - recept

Broskvová marmeláda s jablky - recept

Broskvová marmeláda s jablky - příprava: Broskve spaříme, oloupeme a vypeckujeme, jablka okrájíme a zbavíme jádřinců. Vše pokrájíme, v kastrolu zasypeme 400 g cukru a rozvaříme. Pak směs rozmixujeme ponorným mixérem a za stálého míchání vaříme dál, až zhoustne. Přidáme zbytek cukru a kyselinu citronovou a ještě chvilku povaříme.

Číst dál: Broskvová marmeláda s jablky - recept

Broskvová povidla - recept

Broskvová povidla - příprava: Omyté broskve vložíme do širokého kastrolu, podlijeme troškou vody a za stálého míchání rozvaříme. Pak je prolisujeme přes síto, tím odstraníme pecky a slupky. Pyré za stálého míchání vaříme, až zhoustne. Ke konci varu (povidla už nepadají ze lžíce) přidáme cukr a mícháme ještě tak dlouho, až se rozpustí.

Číst dál: Broskvová povidla - recept

Nektarinkový džem - recept

Nektarinkový džem - příprava: Oloupané nektarinky vypeckujeme, dužinu nakrájíme na tenké plátky, v míse je zasypeme krystalovým i vanilkovým cukrem a necháme alespoň hodinu odstát. Pak je přendáme do kastrolu, přidáme citronovou šťávu a badyán, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Číst dál: Nektarinkový džem - recept

Nektarinkový kompot s mandarinkami - recept

Nektarinkový kompot s mandarinkami - příprava: Nektarinky omyjeme, vykrojíme z nich pecky a nakrájíme na měsíčky. Nandáme je do sklenic, proložíme dílky mandarinek a zalijeme cukerným roztokem. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Nektarinkový kompot s mandarinkami - recept

Nektarinkový kompot s rumem - recept

Nektarinkový kompot s rumem - příprava: Omyté nektarinky zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Vložíme do větší mísy, promícháme s cukrem a necháme je stát, až pustí šťávu, občas lehce promícháme. Poté nektarinky přendáme do sklenic, rovnoměrně zalijeme šťávou, kterou pustily, a doplníme rumem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Nektarinkový kompot s rumem - recept

Borůvkový džem z domácí pekárny - recept

Borůvkový džem z domácí pekárny - příprava: Čtvrtinu přebraných a opraných borůvek si odložíme stranou, zbytek rozmixujeme a nalijeme do nádoby pekárny. Přidáme celé borůvky, želírovací cukr a kyselinu citronovou, zapneme program "zavařenina" a necháme ho proběhnout. Hotový džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Borůvkový džem z domácí pekárny - recept

Borůvkový džem se skořicí - recept

Borůvkový džem se skořicí - příprava: Přebrané a oprané borůvky vložíme do kastrolu, přidáme kousek skořice a za stálého míchání zprudka vaříme, až se odpaří asi třetina tekutiny. Potom postupně počástech přidáme cukr a zprudka vaříme ještě asi 5 minut. Skořici vyjmeme, džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Borůvkový džem se skořicí - recept

Borůvkový žahour na knedlíky - recept

Borůvkový žahour na knedlíky - příprava: Přebrané a oprané borůvky nasypeme do velkého kastrolu, přidáme cukr, pokrájené máslo a mouku a za stálého míchání povaříme dohusta. Žahourem naplníme čisté suché sklenice, uzavřeme víčky a sterilujem minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Borůvkový žahour na knedlíky - recept

Borůvková marmeláda s pomeranči - recept

Borůvková marmeláda s pomeranči - příprava: Borůvky přebereme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pomeranče důkladně omyjeme, osušíme, kůru oloupeme škrabkou a nakrájíme na tenké proužky. Pomerančovou dužinu zbavíme bílé slupky a nakrájíme na malé kousky. Do kastrolu vložíme borůvky a pomerančovou dužinu i kůru, zasypeme želírovacím cukrem a promícháme.

Číst dál: Borůvková marmeláda s pomeranči - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny