Potraviny a vaření
Slupky na lískových oříšcích - jak sloupnout snadno a rychle (trouba)
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2158x
Slupky z lískových oříšků půjdou snadno oloupat, když oříšky vylouskáte, nasypete na plech, vložíte do rozpálené trouby a občas promícháte. Samy se horkem zbaví tuhé slupky.
Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3288x
Jádra vlašských ořechů mohou být po čase seschlá, ale byla by je škoda vyhazovat. Namočte celé ořechy i se skořápkou asi na 1 týden do slabě osolené vody. Po uplynutí této doby budou opět chutnat skvěle. A jestli vám nepůjdou snadno rozlousknout, namočte je na 20 minut do horké vody, loupání pak bude hračka.
Sníh z bílků hustý, pevný - jak to udělat, co použít (sůl, voda)
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2499x
Jestliže se nedaří ušlehat bílek, přidejte do něj špetku soli a 1 lžičku vody. Bílek pak šlehejte, dokud nebude krásně hustý.
Vaječné žloutky - jak uchovat, uskladnit, aby déle vydržely (olivový olej, fólie)
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3911x
Žloutky nalijte je do skleněné nádoby, zalijte panenským olivovým olejem, aby byly ponořené, zakryjte folií a uložte do lednice. Žloutky tak vydrží čerstvé až 2 týdny.
Míchaná vajíčka bez použití tuku - jak udělat, uvařit (minerálka)
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2744x
Jak udělat míchaná vajíčka bez tuku? Na dno teflonové pánve nalijte zhruba 5 cl minerálky, přiveďte k varu a přilijte na ni rozšlehané vejce. Ta za občasného míchání nechte srazit.
Jak od sebe rozpoznat vařené a syrové vejce
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2774x
Jestli si promícháte vařená a syrová vejce, vezměte měkký talíř a 1 vejce po druhém na něm roztočte. Když se vejce točí dlouho a rychle, znamená to, že je vařené. Je to proto, že celý vnitřek je kompaktní a má pevné těžiště. Jestliže se točí křivě a krátce, bude syrové.
Strouhání sýru na nudličky - jak nastrouhat, aby se sýr nelepil na struhadlo (olej)
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1998x
Jak nastrouhat sýr na tenké nudličky? Struhadlo potřete olejem, sýr tak neulpí v otvorech struhadla, takže jde snadněji strouhat, a navíc i čištění struhadla je hračka.
Domácí sýr - jak udělat, vyrobit
Zveřejněno: sobota 21. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3313x
Pro výrobu domácího sýra nalijte do uzavíratelné nádoby 250 ml kysané smetany, dobře uzavřete a poté nádobu po dobu 5 minut pořádně protřásejte. V misce se tvoří třesením sýrová hmota, kterou ihned vyklopte na talíře a nezakrytou nechte přes noc odpočinout na tmavém a chladném místě.
Zbylá smetana, zbytek smetany - co s ní udělat, jak uchovat (smetanový led)
Zveřejněno: sobota 21. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3526x
Jestliže vám zbude trocha smetany a vy nevíte co s ní, nalijte ji do ledových kostek a nechte zmrazit. Na zjemnění omáčky či polévky pak z pytlíku jen vyndáte dvě tři kostičky. Smetanový led se dá báječně použít i do kávy nebo čaje.
Trvanlivost jogurtů, smetany - jak, čím prodloužit (otočený kelímek)
Zveřejněno: sobota 21. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2226x
Trvanlivost jogurtů a smetany prodloužíte nejméně o týden tím, že otočíte neotevřený kelímek dnem vzhůru a uložíte do ledničky.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Skladování, uchovávání másla - jak skladovat, aby nežluklo, vydrželo čerstvé, nepřijímalo pachy (alobal)
- Jak vylouhovat sypaný čaj bez sítka (kapesník, sešívačka)
- Okurky, nakládačky hořké - jak, čím zbavit hořkosti, sklízet (studená voda)
- Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
- Moučníky z kynutého těsta křehké, vláčné - jak to udělat, co použít (citronová šťáva, ocet)
- Buchty měkké, vláčné - jak to udělat, co použít (rum, cukr, voda)
- Želatina jemná, bez hrudek - jak to udělat (vodní lázeň)
- Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)
- Mošt déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (křen)
- Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)