Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Slupky na lískových oříšcích - jak sloupnout snadno a rychle (trouba)

Slupky z lískových oříšků půjdou snadno oloupat, když oříšky vylouskáte, nasypete na plech, vložíte do rozpálené trouby a občas promícháte. Samy se horkem zbaví tuhé slupky.

Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)

Jádra vlašských ořechů mohou být po čase seschlá, ale byla by je škoda vyhazovat. Namočte celé ořechy i se skořápkou asi na 1 týden do slabě osolené vody. Po uplynutí této doby budou opět chutnat skvěle. A jestli vám nepůjdou snadno rozlousknout, namočte je na 20 minut do horké vody, loupání pak bude hračka.

Sníh z bílků hustý, pevný - jak to udělat, co použít (sůl, voda)

Jestliže se nedaří ušlehat bílek, přidejte do něj špetku soli a 1 lžičku vody. Bílek pak šlehejte, dokud nebude krásně hustý.

Vaječné žloutky - jak uchovat, uskladnit, aby déle vydržely (olivový olej, fólie)

Žloutky nalijte je do skleněné nádoby, zalijte panenským olivovým olejem, aby byly ponořené, zakryjte folií a uložte do lednice. Žloutky tak vydrží čerstvé až 2 týdny.

Míchaná vajíčka bez použití tuku - jak udělat, uvařit (minerálka)

Jak udělat míchaná vajíčka bez tuku? Na dno teflonové pánve nalijte zhruba 5 cl minerálky, přiveďte k varu a přilijte na ni rozšlehané vejce. Ta za občasného míchání nechte srazit.

Jak od sebe rozpoznat vařené a syrové vejce

Jestli si promícháte vařená a syrová vejce, vezměte měkký talíř a 1 vejce po druhém na něm roztočte. Když se vejce točí dlouho a rychle, znamená to, že je vařené. Je to proto, že celý vnitřek je kompaktní a má pevné těžiště. Jestliže se točí křivě a krátce, bude syrové.

Strouhání sýru na nudličky - jak nastrouhat, aby se sýr nelepil na struhadlo (olej)

Jak nastrouhat sýr na tenké nudličky? Struhadlo potřete olejem, sýr tak neulpí v otvorech struhadla, takže jde snadněji strouhat, a navíc i čištění struhadla je hračka.

Domácí sýr - jak udělat, vyrobit

Pro výrobu domácího sýra nalijte do uzavíratelné nádoby 250 ml kysané smetany, dobře uzavřete a poté nádobu po dobu 5 minut pořádně protřásejte. V misce se tvoří třesením sýrová hmota, kterou ihned vyklopte na talíře a nezakrytou nechte přes noc odpočinout na tmavém a chladném místě.

Číst dál: Domácí sýr - jak udělat, vyrobit

Zbylá smetana, zbytek smetany - co s ní udělat, jak uchovat (smetanový led)

Jestliže vám zbude trocha smetany a vy nevíte co s ní, nalijte ji do ledových kostek a nechte zmrazit. Na zjemnění omáčky či polévky pak z pytlíku jen vyndáte dvě tři kostičky. Smetanový led se dá báječně použít i do kávy nebo čaje.

Trvanlivost jogurtů, smetany - jak, čím prodloužit (otočený kelímek)

Trvanlivost jogurtů a smetany prodloužíte nejméně o týden tím, že otočíte neotevřený kelímek dnem vzhůru a uložíte do ledničky.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny