Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Vařená rýže slepená - jak, čím zabránit, zamezit (citron, ocet)

Rýži uvařte s několika kapkami citronu nebo lžičky octa a nebude se lepit.

Těstoviny - jak ohřát bez použití mikrovlnky (vroucí voda)

Těstoviny na okamžik ponořte do vařící vody a tím je ohřejete. Nebudou suché jako z mikrovlnné trouby.

Chleba ztvrdlý, starý - jak, čím změkčit (vlhká utěrka, lednice)

Ztvrdlý chleba změkne, když ho zabalíte do vlhké látkové utěrky a uložíte na noc do lednice. Stejně můžete obalit i krajíčky tvrdšího chleba do lehce navlhčených ubrousků a vložit do trouby nebo toustovače, budou krásně křupavé.

Chleba okoralý, oschlý - jak to udělat, aby byl jako čerstvý (pařák, voda)

Když vložíte mírně okoralý chleba na parník pro ohřívání knedlíků, dáte do hrnce s trochou vody, zakryjete poklicí a pár minut prohřejete, bude jako čerstvě upečený.

Káva - jak skladovat, zesílit aroma (sůl)

Přesypte kávu do pevné uzavíratelné nádoby a přimíchejte malou špetku soli. Sůl zesílí kávové aroma a přitom nápoj neznehodnotí.

Vepřová pečeně vypečená, s křupavou kůrkou - jak to udělat, co použít (pivo)

Vepřová pečeně bude mít jemnou kůrčičku, když ji budete během pečení potírat pivem.

Mořské ryby jsou cítit rybinou - jak pomoci, odstranit zápach (citronová šťáva, mléko)

Mořské ryby před pečením pokapejte citronem a na chvíli vložte do kyselého mléka, nebudou cítit rybinou.

Uchovávání, skladování česneku - jak uchovat, skladovat, aby dlouho vydržel (sušení)

Česnek nakrájejte na tenké plátky, rozprostřete je na rovnou plochu a nechte sušit několik dní podle tloušťky plátků. Poté důkladně nasekejte nebo rozmixujte a uložte do kořenky. Usušit lze i celé palice - pověste je na suché, chladné a dobře větrané místo (nejlépe kolem 15 C).

Číst dál: Uchovávání, skladování česneku - jak uchovat, skladovat, aby dlouho vydržel (sušení)

Uchovávání, skladování česneku - jak uchovat, skladovat, aby dlouho vydržel (mrazák)

Stroužky česneku osušte a v mikrotenovém sáčku vložte do mrazáku. Druhý den s ním zatřeste, případně lehce uhoďte o linku - stroužky se oddělí, takže si je budete moci brát podle potřeby. Pak sáček vraťte do mrazáku. Před použitím nechte česnek rozmrazit a pracujte s ním, jako by byl čerstvý.

Číst dál: Uchovávání, skladování česneku - jak uchovat, skladovat, aby dlouho vydržel (mrazák)

Dřevěné kuchyňské prkénko praská - jak, čím pomoci, zabránit (vlhká utěrka)

Když se vám rozesychá a praská dřevěné kuchyňské prkénko, zabalte jej přes noc do vlhké utěrky. Dřevo nasaje vlhkost a zatáhne se.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny