Potraviny a vaření
Rybízový džem, jam - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2228x
Rybízový džem - příprava: Rybíz opereme, odstopkujeme a polovinu umeleme. Celé i umleté bobule dáme do kastrolu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až džem zhoustne. Během vaření postupně přidáváme cukr, aby se nepřerušil var. Horký džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Rybízová marmeláda - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2241x
Rybízová marmeláda - příprava: Opraný a otrhaný rybíz nasypeme do hrnce, podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a hodně rozvaříme. Poté jej prolisujeme přes síto či pomocí lisu na ovoce. Protlak odvážíme a připravíme si odpovídající množství cukru.
Rybíz ve vlastní šťávě - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2719x
RYBíz VE VLASTNí ŠŤÁVĚ
Rybíz ve vlastní šťávě - příprava: Propláchnutý a odstopkovaný rybíz necháme okapat. Pak ho nasypeme do sklenic, přičemž ho prosypáváme cukrem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 C. Tato zavařenina je výborná na přípravu moučníků.
Rybízový kompot - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2223x
Rybízový kompot - příprava: Rybíz opereme a otrháme, nasypeme jej do sklenic, setřeseme a zalijeme horkým cukerným roztokem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Rybíz jako brusinky s rumem - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2299x
Rybíz jako brusinky s rumem - příprava: Očištěný rybíz promícháme s cukrem a necháme do druhého dne od ležet. Potom přidáme skořici, hřebíčky a citronovou šťávu a necháme 15 minut vařit. Ke konci přimícháme rum. Ihned nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Rybíz jako brusinky - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1974x
Rybíz jako brusinky - příprava: Rybíz opereme, otrháme, přelijeme vroucí vodou s octem a scedíme. Vložíme do kastrolu, zalijeme 1 a 1/2 dl vody, přidáme cukr a koření a 10 minut povaříme. Ihned nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Voňavý džem z červeného rybízu - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1877x
Voňavý džem z červeného rybízu - příprava: Rybíz propláchneme vodou, otrháme z třapin a necháme okapat. Promícháme jej s cukrem a necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme kyselinu citronovou, skořici a hřebíčky a na mírném plameni čtvrt hodiny povaříme.
Zápach drůbeže, drůbežího masa při vaření - jak, čím odstranit (mletá káva)
Zveřejněno: sobota 14. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1890x
Co s pachem drůbežího masa? Někomu vadí například specifická vůně drůbeže - jak se říká, stále "cítí dvorek". Ten přerazíte špetičkou mleté kávy, kterou při úpravě vsypete do břišní dutiny kuřete, krůty, kachny či slepice.
Zápach při vaření v místnosti, bytu - jak, čím odstranit (majoránka)
Zveřejněno: sobota 14. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2798x
Jsou vám některé kuchyňské pachy nepříjemné? Nemusíte hned kupovat různá vonítka či osvěžovače vzduchu. Poslouží vám třeba suché stonky majoránky - pomohou při grilování, kdy se pach tuku kapajícího z pečeného masa stává příliš štiplavým.
Číst dál: Zápach při vaření v místnosti, bytu - jak, čím odstranit (majoránka)
Mléko při vaření nepřeteče, nepřekypí - jak to udělat, co použít (tuk)
Zveřejněno: sobota 14. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1671x
Další babská rada z rodu kuchyňských vyzrála na mléko. Ono totiž tak rádo utíká, když ho vaříte - ten pach je pak velkým trestem za chvilku nepozomostí. Rada je jednoduchá: myslete na utíkající mléko už v okamžiku, kdy ho lijete do hrnce a stavíte na plotnu.
Číst dál: Mléko při vaření nepřeteče, nepřekypí - jak to udělat, co použít (tuk)
Další rady a tipy v této kategorii:
- Skladování jablek, ovoce přes zimu - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazilo, nenabodal hmyz (česnek)
- Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)
- Rozkrojený citron neoschne - jak to udělat, co použít (ocet)
- Ruce páchnoucí od cibule - jak, čím zabránit, předejít (olivový olej)
- Nedopité, zbylé víno - jak uskladnit, použít, aby se nezkazilo (vinné kostky)
- Spálený jazyk při ochutnávání jídla - jak, čím ošetřit, pomoci (máslo)
- Kryslalky ledu ve zmrzlině při uchovávání v mrazáku - jak, čím zabránit vzniku (potravinová fólie)
- Mleté maso při pečení nepraskne - jak to udělat, co použít (syrový brambor, voda)
- Kynutý koláč déle vydrží měkký - jak to udělat, co použít (olej, cukr)
- Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)