Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Rybízový džem, jam - recept

Rybízový džem - příprava: Rybíz opereme, odstopkujeme a polovinu umeleme. Celé i umleté bobule dáme do kastrolu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až džem zhoustne. Během vaření postupně přidáváme cukr, aby se nepřerušil var. Horký džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Rybízový džem, jam - recept

Rybízová marmeláda - recept

Rybízová marmeláda - příprava: Opraný a otrhaný rybíz nasypeme do hrnce, podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a hodně rozvaříme. Poté jej prolisujeme přes síto či pomocí lisu na ovoce. Protlak odvážíme a připravíme si odpovídající množství cukru.

Číst dál: Rybízová marmeláda - recept

Rybíz ve vlastní šťávě - recept

RYBíz VE VLASTNí ŠŤÁVĚ

Rybíz ve vlastní šťávě - příprava: Propláchnutý a odstopkovaný rybíz necháme okapat. Pak ho nasypeme do sklenic, přičemž ho prosypáváme cukrem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 C. Tato zavařenina je výborná na přípravu moučníků.

Číst dál: Rybíz ve vlastní šťávě - recept

Rybízový kompot - recept

Rybízový kompot - příprava: Rybíz opereme a otrháme, nasypeme jej do sklenic, setřeseme a zalijeme horkým cukerným roztokem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Rybízový kompot - recept

Rybíz jako brusinky s rumem - recept

Rybíz jako brusinky s rumem - příprava: Očištěný rybíz promícháme s cukrem a necháme do druhého dne od ležet. Potom přidáme skořici, hřebíčky a citronovou šťávu a necháme 15 minut vařit. Ke konci přimícháme rum. Ihned nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Rybíz jako brusinky s rumem - recept

Rybíz jako brusinky - recept

Rybíz jako brusinky - příprava: Rybíz opereme, otrháme, přelijeme vroucí vodou s octem a scedíme. Vložíme do kastrolu, zalijeme 1 a 1/2 dl vody, přidáme cukr a koření a 10 minut povaříme. Ihned nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Rybíz jako brusinky - recept

Voňavý džem z červeného rybízu - recept

Voňavý džem z červeného rybízu  - příprava: Rybíz propláchneme vodou, otrháme z třapin a necháme okapat. Promícháme jej s cukrem a necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme kyselinu citronovou, skořici a hřebíčky a na mírném plameni čtvrt hodiny povaříme.

Číst dál: Voňavý džem z červeného rybízu - recept

Zápach drůbeže, drůbežího masa při vaření - jak, čím odstranit (mletá káva)

Co s pachem drůbežího masa? Někomu vadí například specifická vůně drůbeže - jak se říká, stále "cítí dvorek". Ten přerazíte špetičkou mleté kávy, kterou při úpravě vsypete do břišní dutiny kuřete, krůty, kachny či slepice.

Zápach při vaření v místnosti, bytu - jak, čím odstranit (majoránka)

Jsou vám některé kuchyňské pachy nepříjemné? Nemusíte hned kupovat různá vonítka či osvěžovače vzduchu. Poslouží vám třeba suché stonky majoránky - pomohou při grilování, kdy se pach tuku kapajícího z pečeného masa stává příliš štiplavým.

Číst dál: Zápach při vaření v místnosti, bytu - jak, čím odstranit (majoránka)

Mléko při vaření nepřeteče, nepřekypí - jak to udělat, co použít (tuk)

Další babská rada z rodu kuchyňských vyzrála na mléko. Ono totiž tak rádo utíká, když ho vaříte - ten pach je pak velkým trestem za chvilku nepozomostí. Rada je jednoduchá: myslete na utíkající mléko už v okamžiku, kdy ho lijete do hrnce a stavíte na plotnu.

Číst dál: Mléko při vaření nepřeteče, nepřekypí - jak to udělat, co použít (tuk)

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny