Potraviny a vaření
Nahořklá a kyselá chuť chleba - co znamená, značí
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4895x
Příliš kyselá až hořká chuť může být způsobena zpracováním starého těsta, které obsahuje více kyseliny octové. Nahořklá až štiplavě kyselá chuť znamená, že chléb má příliš octové a máselné kyseliny.
Balený chleba orosený - co znamená, značí
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4284x
Je-li balený chléb orosený, výrobce ho zabalil ještě teplý. Takový chléb může rychleji zplesnívět a obvykle nevydrží v nezměněné kvalitě po celou dobu vyznačené trvanlivosti.
Chléb s měkkým propadajícím se povrchem - co znamená, značí
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3474x
Pokud má chléb na pohmat měkký, propadávající se povrch, došlo k odtržení kůrky od střídy, což je podle odborníků vada chleba. Kůrka může být rozpraskaná, ale jen pokud je to pro daný typ chleba charakteristická vlastnost.
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3744x
Naopak příliš bledá kůrka skrývá celkově nepropečený výrobek s vlhkou, mazlavou střídou, která může začít velmi brzy plesnívět.
Připálená kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3435x
Připálená kůrka signalizuje, že chléb bude mít nahořklou chuť.
Zašpiněná kůrka u chleba, bochníku - co znamená
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3466x
Zašpiněná kůrka dokazuje nedostatečné čištění plechů na pečení nebo prostoru pece.
Nepravidelný a deformovaný tvar chleba, bochníku - co znamená
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3326x
Nepravidelný a deformovaný tvar svědčí o nedodržení technologického postupu při výrobě - například nízký a plochý chléb prozrazuje špatné kynutí.
Čertvý chléb v obchodě - jak poznat čerstvost, stáří
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3916x
Čerstvost chleba v obchodě se dá poznat zejména podle pružnosti střídky - na čerstvém, dobře propečeném chlebu se ihned po stisknutí vrací do původního stavu.
Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3820x
Vymytá láhev od kečupu dobře poslouží jako dávkovač těsta na palačinky - navíc nebudete mít pokapaný celý sporák.
Šípková šťáva - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3148x
Šípková šťáva - příprava: Šípky zbavíme lístků, rozmixujeme a zalijeme vodou. Necháme 2 hodiny louhovat a pak na mírném ohni povaříme asi 10 minut. Nakonec vývar slijeme přes síto, případně ještě jednou přes plátno, abychom se
Další rady a tipy v této kategorii:
- Rybízový sirup - jak připravit, udělat
- Pampeliškový sirup - jak připravit, udělat
- Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
- Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
- Ostružinový sirup - jak připravit, udělat
- Jablečný sirup - jak připravit, udělat
- Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
- Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
- Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
- Zavařený václavkový salát, salát z václavek - jak připravit, zavařit, uchovat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)