Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Uzené maso, klobásky - jak zavařit, uchovat

Na kostky nakrájené uzené maso nebo klobásky vložíme do sklenic o obsahu 0,7 l, do každé přilijeme 1-2 cm vody a uzavřeme víčky s červeným těsněním. Sterilujeme hodinu při teplotě 95 °C, druhý den sterilaci ještě jednou zopakujeme (45 minut).

Zabijačková polévka - jak udělat, zavařit, uchovat

Zabijačková polévka - příprava: Pečlivě očištěnou a omytou vepřovou hlavu zalijeme vodou, přidáme cibuli, česnek, sůl, nové koření a celý pepř a uvedeme do varu. Vaříme mírným varem, aby se polévka nezakalila, až do změknutí masa. Vývar přecedíme hustým cedníkem a ochutíme mletým pepřem, polévkovým kořením, majoránkou a solí. Maso obereme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do vývaru. Kroupy propláchneme, uvaříme v mírně osolené vodě a přidáme do hotové polévky. Horkou polévku nalijeme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme 50 minut při teplotě 100 C.

Zabijačková polévka - suroviny:

  • 2 a 1/2 kg vepřové hlavy
  • 1/2 kg cibule
  • česnek, majoránka, nové koření, celý pepř, mletý pepř, polévkové koření,
  • sůl
  • 700 g velkých krup

Zavařený guláš - jak zavařit, uchovat

Guláš připravíme běžným způsobem, ale nezahušťujeme. Nalijeme ho do sklenic asi 3 cm pod okraj, uzavřeme víčky s červeným těsněním a sterilujeme 50 minut při teplotě 100 C. Stejným způsobem můžeme zavařit guláš či podobné jídlo,

Číst dál: Zavařený guláš - jak zavařit, uchovat

Zavařené hovězí maso - jak zavařit, uchovat

Hovězí maso, nejlépe kližku, nakrájíme na kostky nebo na plátky, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Zalijeme horkým vývarem tak, aby maso bylo ponořené, a vaříme přikryté pokličkou do poloměkka.

Číst dál: Zavařené hovězí maso - jak zavařit, uchovat

Zavařený salát z uzených ryb - jak připravit, zavařit, uchovat

Uzené ryby pečlivě obereme z kostí a asi po třícentimetrových vrstvách vkládáme do sklenic. Každou vrstvu poklademe tenkými půlkolečky cibule, 3 kuličkami pepře, 2 kuličkami nového koření a 1 malým bobkovým listem. Povrch zalijeme

Číst dál: Zavařený salát z uzených ryb - jak připravit, zavařit, uchovat

Zavařené uzené ryby - jak zavařit, uchovat

Porce uzené ryby vložíme do sklenic, přidáme několik lžic oleje, uzavřeme a sterilujeme hodinu při teplotě 100 C, druhý den sterilaci zopakujeme.

Zavařené rybí filety - jak zavařit, uchovat

Rybí filety vložíme na hodinu do nálevu z 1 l vody a 50 g soli, poté je necháme okapat a naskládáme do zavařovacích sklenic. Uzavřeme víčky a steriluieme 1 a 1/2 hodiny při teplotě 95 C.

Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)

Hrušky rychle hnědnou, proto by se po rozkrájení měly zalít citronovou šťávou. Kyselina zabrání oxidačnímu procesu.

Marmeláda z třešní a višní - jak připravit, udělat

Marmeláda z třešní a višní - příprava: Třešně a višně opereme, necháme okapat, zbavíme stopek s odpeckujeme. Rozmělníme v mixéru a dáme do hrnce. Přimícháme želírovací cukr. Směs zakryjeme a při pokojové teplotě necháme

Číst dál: Marmeláda z třešní a višní - jak připravit, udělat

Višňový džem - jak připravit, udělat

Višňový džem - příprava: Višně opereme, zbavíme stopek a odpeckujeme. Třetinu nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce. Zbylé višně rozmělníme v mixéru a přidáme k nakrájeným. Přimícháme želírovací cukr. Směs zakryjeme a čtyři

Číst dál: Višňový džem - jak připravit, udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny