Potraviny a vaření
Grilování - Jehněčí panenky s dipem z ovčího sýra - recept
Zveřejněno: sobota 4. červen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2613x
Jehněčí panenky s dipem z ovčího sýra - příprava: Pro přípravu marinády omyjeme mátu, oklepeme vodu, otrháme lístky z větviček a nasekáme nadrobno. Smícháme s mořskou solí a olivovým olejem. Maso omyjeme, osušíme a dáme do
Číst dál: Grilování - Jehněčí panenky s dipem z ovčího sýra - recept
Grilování - Jemný hovězí filet s omáčkou z červeného vína - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. červen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2234x
Jemný hovězí filet s omáčkou z červeného vína - příprava: Do misky nalijeme olivový olej. Snítky bylinek opláchneme, osušíme, otrháme lístky, nasekáme a přidáme k oleji. Oloupeme česnek, nasekáme nadrobno a rovněž přídáme k oleji. Vše dobře promícháme a přidáme citronovou šťávu, pepř a sójovou omáčku. Hovězí filet omyjeme,
Číst dál: Grilování - Jemný hovězí filet s omáčkou z červeného vína - recept
Grilování - Hovězí roláda na špízu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. červen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2446x
Hovězí roláda na špízu - příprava: Hovězí filet omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na 8 tenkých plátků. Rozložíme na pracovní plochu a naklepeme. V malé misce důkladně promícháme hořčici se sardelovou pastou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno či nastrouháme, vmicháme do hořčice se sardelovou pastou. Hovězí roládu
Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování
Zveřejněno: čtvrtek 2. červen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3073x
Jakmile uhlí rudě žhne a je pokryto bílou vrstvou popela, grilujeme potraviny vyžadující vysokou teplotu, jako například vysoké kusy masa. S rostoucí vrstvou popele se teplota snižuje. Nyní můžeme začít s grilováním tenčích plátků masa, zeleniny a ovoce. Chceme-li změnit teplotu, lehce prohrabujeme uhlí. Teplotu můžeme rovněž regulovat
Číst dál: Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování
Grilování - správné roztápění grilu, jaké dřevo použít
Zveřejněno: čtvrtek 2. červen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3456x
K roztápění je vhodné dřevo dubové, bukové nebo z ovocných stromů. Dřevo jehličnanů není příliš vhodné kvůli obsahu pryskyřic. U uhlí můžeme volit mezi dřevěným uhlím a briketami, přičemž je třeba dávat pozor, aby to nebyl produkt z tropických dřevin. Používáme-li podpalovače, je důležité, aby neobsahovaly parafín, který se usazuje na
Číst dál: Grilování - správné roztápění grilu, jaké dřevo použít
Grilování - jak správně grilovat, aby se maso nevysušilo
Zveřejněno: čtvrtek 2. červen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3188x
Grilování není nic složitého: je však třeba dodržovat určité postupy. Nejdřív bychom měli potravinu na grilu osmahnout při vysoké teplotě. Jakmile začne měnit barvu, přesuneme ji na méně exponované místo grilu a dáme ji zase zpátky. Několikrát opakujeme, až je potravina hotová. Necháme-li maso příliš dlouho vystavené vysoké
Číst dál: Grilování - jak správně grilovat, aby se maso nevysušilo
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 28. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4021x
Bezinkový džem: Na 2 kg čerstvých bezinek 600 g cukru (krystal), 1 balíček pektinu (nemusí být), 5 g kyseliny citronové, skořice. Bezinky dobře propereme a zbavíme stopek. V nádobě je pomalu vaříme, až mírně zhoustnou. Pak přidáme
Hořčice ostrá, štiplavá - jak, čím zjemnit chuť (med)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4083x
Chuť příliš ostré hořčice snadno zjemníme, když do ní vmícháme trochu tekutého medu.
Sůl tvrdá, kamenná - jak, čím zabránit, zamezit tvrdnutí (rýže)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2066x
Aby sůl netvrdla, přidáme do ní několik zrnek rýže.
Mák - mletí máku bez mlýnku - jak to udělat, co použít (mléko, mixer)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2953x
Nemáme-li mlýnek na mák, nevadí, uvaříme mák s cukrem v mléce a pak rozmixujeme. Je výborný a jemný.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Umletý, mletý mák - jak to udělat, co použít, aby nezhořkl (cukr)
- Půlení mandlí - jak, čím snadno rozpůlit (voda)
- Tvrdé ořechy - jak snadno rozlousknout a neporušit jádra
- Ořechy, mandle - jak nasekat, aby neodskakovaly z prkénka (moučkový cukr)
- Loupání vlašských ořechů - jak oloupat, zbavit skořápky snadno a rychle
- Ořechy hořké, trpké - jak, čím odstranit hořkost (slaná voda)
- Luštěniny rychleji uvařené - jak, čím docílit (soda)
- Květák bílý i po uvaření - jak, čím docílit (ocet)
- Zápach při vaření květáku, kapusty - jak, čím odstranit, zabránit, zamezit (cukr)
- Křen - dráždění očí při strouhání - jak, čím zabránit, zamezit (voda)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)