Potraviny a vaření
Umletý, mletý mák - jak to udělat, co použít, aby nezhořkl (cukr)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3135x
Umletý mák nám nezhořkne, když do něj přidáme trochu cukru.
Půlení mandlí - jak, čím snadno rozpůlit (voda)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4370x
Mandle se dobře rozpůlí, když je dáme na několik hodin do studené vody, potom je spaříme, oloupeme a nožem rozpůlíme.
Tvrdé ořechy - jak snadno rozlousknout a neporušit jádra
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2689x
Tvrdé ořechy lehce rozloupeme, když je vložíme do kastrolu, zalijeme vařící vodou, přikryjeme a necháme v ní 20 minut. Vodu potom slijeme. Poloviny ořechů se lehce oddělí hrotem nože a jádra z nich vyloupneme celá, neporušená.
Ořechy, mandle - jak nasekat, aby neodskakovaly z prkénka (moučkový cukr)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3065x
Ořechy a mandle při sekání neodskakují, když je posypeme moučkovým cukrem.
Loupání vlašských ořechů - jak oloupat, zbavit skořápky snadno a rychle
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3682x
Jádra vlašských ořechů zbavíme snadno skořápky, když ořechy v nádobě zalijeme vařící vodou a necháme stát pod pokličkou asi 15 - 20 minut
Ořechy hořké, trpké - jak, čím odstranit hořkost (slaná voda)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7045x
Ořechy zbavíme hořkosti, když je ponoříme do slané vody.
Luštěniny rychleji uvařené - jak, čím docílit (soda)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3927x
Chceme-li mít luštěniny dříve uvařené, přidáme k nim trochu jedlé sody.
Květák bílý i po uvaření - jak, čím docílit (ocet)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2282x
Květák si zachová bělejší barvu, když ho uvaříme v okyselené vodě.
Zápach při vaření květáku, kapusty - jak, čím odstranit, zabránit, zamezit (cukr)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3512x
Kapusta a květák při vaření nebudou zapáchat, když do vařící vody přidáme kostku cukru.
Křen - dráždění očí při strouhání - jak, čím zabránit, zamezit (voda)
Zveřejněno: středa 18. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1960x
Křen méně štípe, když ho před strouháním nahřejeme ve vodě.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Nasekaná cibule - jak skladovat, uchovat, aby vydržela čerstvá několi dnů
- Loupání česneku, cibule - jak rychle oloupat, zbavit slupky (voda)
- Kopr - jak skladovat, uchovat (ocet)
- Perželová nať zvadlá, povadlá - jak, čím vrátit svěžest (voda)
- Namrzlé brambory - jak, čím zbavit sladkosti
- Česnek - jak uskladnit česnek, aby byl jako čerstvý (mrazák)
- Česnek - zápach česneku na rukou - jak odstranit, zbavit se (celer)
- Česnek - jak, čím odstranit zápach syrového česneku
- Česnek - uskladnění třeného česneku - jak, čím třít, aby česnek nezhnědl
- Třený česnek do polévek, omáček - s čím utřít kromě soli (máslo)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)