Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Litinová pánev - jak, čím vyčistit, umýt (voda, olej)

Litinové pánve čistíme jen horkou vodou, a pak přetřeme jedlým olejem.

Pánev z oceli, ocelová pánev - jak, čím vyčistit, odstranit připečené jídlo z povrchu - (slaná vody, citronová šťáva)

Připečeme-li jídlo na ocelové pánvi, odstraníme to vařením ve slané vodě. Po vychladnutí vytřeme, ještě jednou dobře vypláchneme a zvenčí vyleštíme citronovou šťávou.

Chromované nerezové nádoby, nádoby z chromu, nerezu - jak, čím vyčistit, umýt (soda)

Chromované nerezové nádoby čistíme hadříkem s jedlou sodou, a potom vyleštíme.

Pánev páchnoucí po rybách - jak, čím vyčistit, zbavit zápachu (čaj)

Připravujeme-li na pánvi ryby, vyčistíme ji vyvařeným čajem, a tak ji zbavíme rybího pachu.

Pánev po smažení - jak, čím vyčistit, zabránit připalování pokrmů (papír, sůl)

Pánev na smažení čistíme ještě za tepla bílým papírem a solí. Jídlo v ní se pak nebude připalovat.

Rosol tuhý, hutný - jak, čím docílit, udělat (ocet)

Každý rosol bude tužší, když do něj přidáme jednu kapku octa.

Olivy chutnější, jemnější - jak, čím docílit, udělat (ocet)

Pomocí octa si můžeme také vylepšit chuť oliv. Nasypeme je spolu s několika stroužky česneku do sklenice, zalijeme stejným dílem octa a vody a necháme 2 až 3 dny odpočívat. Díky octu nám olivy dále vydrží a získají výraznější chuť.

Plíseň na nakládané zelenině, ovoci - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)

Aby se nám naložená zelenina a ovoce nekazily, sklenice po uzavření důkladně vyčistíme octem. Tím zabráníme tvorbě plísní během dlouhodobého skladování.

Osychání, tvrdnutí sýru v lednici - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)

Osychání a tvrdnutí čerstvého sýru zabráníme, když jej budeme v ledničce uchovávat zabalený v hadříku navlhčeném v octě. Tento hadřík udržujeme stále vlhký a jednou týdně jej měníme.

Praskání vajec při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)

Vejce nám při vaření nepopraskají, když do vody přilijeme trochu octa. A i kdyby skořápka přece praskla, bílek nevyteče z vejce ven. Navíc se pak vejce budou snáze loupat.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny