Potraviny a vaření
Litinová pánev - jak, čím vyčistit, umýt (voda, olej)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2741x
Litinové pánve čistíme jen horkou vodou, a pak přetřeme jedlým olejem.
Pánev z oceli, ocelová pánev - jak, čím vyčistit, odstranit připečené jídlo z povrchu - (slaná vody, citronová šťáva)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2923x
Připečeme-li jídlo na ocelové pánvi, odstraníme to vařením ve slané vodě. Po vychladnutí vytřeme, ještě jednou dobře vypláchneme a zvenčí vyleštíme citronovou šťávou.
Chromované nerezové nádoby, nádoby z chromu, nerezu - jak, čím vyčistit, umýt (soda)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8202x
Chromované nerezové nádoby čistíme hadříkem s jedlou sodou, a potom vyleštíme.
Pánev páchnoucí po rybách - jak, čím vyčistit, zbavit zápachu (čaj)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2098x
Připravujeme-li na pánvi ryby, vyčistíme ji vyvařeným čajem, a tak ji zbavíme rybího pachu.
Pánev po smažení - jak, čím vyčistit, zabránit připalování pokrmů (papír, sůl)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2594x
Pánev na smažení čistíme ještě za tepla bílým papírem a solí. Jídlo v ní se pak nebude připalovat.
Rosol tuhý, hutný - jak, čím docílit, udělat (ocet)
Zveřejněno: pondělí 2. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2133x
Každý rosol bude tužší, když do něj přidáme jednu kapku octa.
Olivy chutnější, jemnější - jak, čím docílit, udělat (ocet)
Zveřejněno: pondělí 2. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3090x
Pomocí octa si můžeme také vylepšit chuť oliv. Nasypeme je spolu s několika stroužky česneku do sklenice, zalijeme stejným dílem octa a vody a necháme 2 až 3 dny odpočívat. Díky octu nám olivy dále vydrží a získají výraznější chuť.
Plíseň na nakládané zelenině, ovoci - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
Zveřejněno: pondělí 2. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2432x
Aby se nám naložená zelenina a ovoce nekazily, sklenice po uzavření důkladně vyčistíme octem. Tím zabráníme tvorbě plísní během dlouhodobého skladování.
Osychání, tvrdnutí sýru v lednici - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
Zveřejněno: pondělí 2. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1846x
Osychání a tvrdnutí čerstvého sýru zabráníme, když jej budeme v ledničce uchovávat zabalený v hadříku navlhčeném v octě. Tento hadřík udržujeme stále vlhký a jednou týdně jej měníme.
Praskání vajec při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
Zveřejněno: pondělí 2. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2176x
Vejce nám při vaření nepopraskají, když do vody přilijeme trochu octa. A i kdyby skořápka přece praskla, bílek nevyteče z vejce ven. Navíc se pak vejce budou snáze loupat.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Rýže neslepená při vaření - jak to udělat, co použít (ocet)
- Čisté slávky - jak to udělat, co použít (ocet)
- Zápach smažených sardinek - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
- Křehké maso - jak to udělat, co použít (ocet, olej)
- Zápach z kuřete při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
- Čištění kuřete, slepice před vařením - jak, čím čistit, omývat (ocet)
- Zápach květáku při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
- Tmavnutí, hnědnutí květáku při přípravě - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
- Červené zelí - blednutí, ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
- Tmavnutí artyčoků a ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet, mouka)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)