Potraviny a vaření
Smetanová omáčka sražená, zdrclá - jak, čím zabránit, zamezit (cukr)
Zveřejněno: pátek 13. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3481x
Aby se smetanová omáčka nesrazila, přidáme do smetany lžičku cukru.
Hrudky v jíšce - jak, čím zabránit, zamezit vzniku (sůl)
Zveřejněno: pátek 13. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3329x
Aby jíška netvořila hrudky při zahušťování, mouku osolíme.
Zelenina, ovoce, salát - jak, na kterém místě skladovat, uchovávat v lednici
Zveřejněno: pátek 13. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2108x
Zelenina, ovoce a salát patří do nejnižší přihrádky chladničky, protože skleněná deska nad ní zadržuje částečně chlad.
Mléko, mléčné výrobky, sýry - jak, na kterém místě skladovat, uchovávat v lednici
Zveřejněno: pátek 13. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2067x
Mléko a mléčné výrobky, sýr a hotová jídla, která mají být jen mírně chlazená, uskladňujeme do poliček ve dveřích, protože tam je o něco tepleji.
Květák - jak to udělat, co použít, aby déle vydržel čerstvý (voda)
Zveřejněno: čtvrtek 12. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3169x
Udržet květák v čerstvém stavu není problém. Namočíme stvol do mísy se studenou vodou.
Hnědnutí ovoce po oloupání, krájení - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 12. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3190x
Oloupané ovoce dáváme do okyselené vody, aby nezhnědlo.
Pomeranče, grepy - jak oloupat snadno a rychle (teplá voda)
Zveřejněno: čtvrtek 12. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3571x
Kůra (bílá) z pomerančů a grepů se lépe oloupe, když je předtím ponoříme do teplé vody.
Propadávání ovoce do těsta při pečení - jak, čím zabránit, zamezit (cukr, skořice)
Zveřejněno: čtvrtek 12. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3556x
Aby nám drobné ovoce nepropadlo při pečení do těsta, obalíme je ve směsi cukru a skořice.
Zavařenina bez plísně - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 12. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2725x
Zavařenina tak snadno nezplesniví, jestliže zavařovací sklenice ihned po naplnění a sterilování postavíme dnem vzhůru.
Rozinky vysušené, vyschlé, tvrdé - jak to udělat, aby byly opět šťavnaté (voda, citronová šťáva)
Zveřejněno: čtvrtek 12. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3015x
Vysušené rozinky budou opět šťavnaté, vložíme-li je asi na půl hodiny do horké vody, ve které jsme rozpustili lžičku citronové šťávy.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Rozinky - jak, skladovat, uchovávat
- Švestková povidla - jak, čím zvýraznit, obohatit chuť (oranžát, citronát)
- Ledové kostky do nápojů - jak, čím zpestřit
- Hrozny - jak skladovat, aby déle vydržely, nehnily (vosk)
- Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
- Citron rozkrátý, rozříznutý - jak skladovat, uchovat, aby déle vydržel (ocet)
- Citron, citrony - jak skladovat, aby déle vydržely (rýže)
- Konzervy - jak uchovávat, skladovat
- Seschlé kuchyňské prkénko - jak, čím roztáhnout (voda, utěrka)
- Zápach z přepáleného tuku - jak, čím zabránit, zamezit (petrželová nať)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)