Potraviny a vaření
Stříkání, prskání tuku při smažení - jak, čím zabránit, zamezit (sůl))
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3601x
Smažení může způsobit nepříjemné popáleniny. Omastek z pánve nestříká, dáme-li do něj špetku soli.
Stříkání, prskání tuku při smažení - jak, čím zabránit, zamezit (cedník)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2993x
Aby nám při pečení nestříkal tuk po kuchyni, přikryjeme pánev obráceným cedníkem.
Dřevěná prkénka, vařečky - jak, čím vyčistit, vybělit (ocet)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5595x
Dřevěné vařečky či prkénka namočíme do octové vody a jemně vykartáčujeme. Budou pak vyčištěné a vybělené.
Ostření nožů - jak, čím naostřit (sůl)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3671x
Kuchyňské nože půjdou lépe naostřit, když je namočíme na půl hodiny do slané vody.
Praskání sklenic - jak, čím zabránit, předejít
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3388x
Sklenice, které chceme ponořit do horké vody, neprasknou, když je ponoříme okrajem dolů.
Maso při odmrazování mrazáku - jak to udělat, co použít, aby maso neroztálo (noviny)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2332x
Při odmrazování mrazáku maso zabalíme do novin, vydrží nám po celou dobu zmrazené.
Připálené jídlo v hrncích, nádobí - jak, čím vyčistit, odstranit (prášek na praní)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2259x
Jestliže něco připečeme nebo připálíme, přidáme do pekáče nebo hrnce trochu vody a prášek na praní prádla a krátce povaříme. Potom důkladně vymyjeme.
Lesklé dřevěné rukojeti u příborů - jak, čím dosáhnut, docílit, jak udělat (olej) -
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2379x
Příbory s dřevěnou rukojetí, které jsou bez lesku, občas potřeme stolním olejem.
Leklé sklenice, nádobí ze skla - jak docílit, co použít (ocet, sůl)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2777x
Skleněné nádobí myjeme v teplé vodě s octem a solí, krásně se pak leskne.
Skvrny, fleky na teflonových pánvích - jak, čím vyčistit, odstranit (prášek do pečiva)
Zveřejněno: neděle 8. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2132x
Skvrny z teflonových pánví se speciálními povlaky zmizí, necháme-li v nich 15 minut vařit šálek vody s dvěma lžičkami prášku do pečiva, a nakonec je vypláchneme.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Litinová pánev - jak, čím vyčistit, umýt (voda, olej)
- Pánev z oceli, ocelová pánev - jak, čím vyčistit, odstranit připečené jídlo z povrchu - (slaná vody, citronová šťáva)
- Chromované nerezové nádoby, nádoby z chromu, nerezu - jak, čím vyčistit, umýt (soda)
- Pánev páchnoucí po rybách - jak, čím vyčistit, zbavit zápachu (čaj)
- Pánev po smažení - jak, čím vyčistit, zabránit připalování pokrmů (papír, sůl)
- Rosol tuhý, hutný - jak, čím docílit, udělat (ocet)
- Olivy chutnější, jemnější - jak, čím docílit, udělat (ocet)
- Plíseň na nakládané zelenině, ovoci - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
- Osychání, tvrdnutí sýru v lednici - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
- Praskání vajec při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)