Potraviny a vaření
Domácí výroba nanuku z ananasu a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pondělí 20. červenec 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4228x
Znáte to, jak udeří léto, děti se dožadují zmrzlin se zvýšenou frekvencí. „Už si dneska měl, “ slyší pak od rodičů, když chtějí druhou, třetí, čtvrtou zmrzlinku. Člověk je nechce cpát sladkými zmrzlinami, které jsou často plné éček a kdoví čeho, ale odolávat dětskému naléhání také není nadvakrát symbolem letní pohody.
Klady a zápory při pití minerálních vod
Zveřejněno: neděle 12. červenec 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3627x
Víme, že perlivé vody podporují trávení a usnadňují vstřebávání minerálních látek i léků, ale u některých jedinců mohou
bublinky vyvolávat pálení žáhy a plynatost.
Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 12. červenec 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3850x
Při pití léčivých vod, jako je například Korunní kyselka nebo Šaratice, platí zásada, že jejich denní spotřeba by neměla
přesáhnout jeden litr a je vhodné je pít při pokojové teplotě. Odborníci také doporučují nejdéle po čtrnácti dnech změnit
druh, abychom dostali do těla i jiné minerály.
Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 12. červenec 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3517x
Měli bychom vědět, že pro denní pití se hodí takové vody, které obsahují hlavně vápník, hořčík a draslík. Nežádoucí je
nadbytek sodíku, chlóru a dusičnanů.
Chlebový kvas s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: sobota 4. červenec 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3998x
Chlebový kvas s bylinkami - recept: Chleba nakrájíme na kostičky a nasucho v troubě opečeme. Opečený chléb vložíme do kastrolu a zalijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a necháme ustát. Pak tekutinu slijeme, přidáme droždí, cukr, med, mátu, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě 5-6 hodin kvasit. Po zkvašení přecedíme do lahví, do každé láhve dáme pár hrozinek, láhev zazátkujeme a uložíme na 2-3 dny do chladu. Je to nápoj vhodný pro letní dny.
Číst dál: Chlebový kvas s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Vyschnutí masa při pečení - jak mu zabránit velmi snadno?
Zveřejněno: středa 24. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3372x
Italové pokud pečou maso, do trouby přidají žáruvzdornou nádobu s vodou. Voda se odpařuje, v troubě je vyšší vlhkost a maso tolik při pečení nevysychá.
Jak to udělat, co použít, aby se nám v luštěninách neusazovali moli - tipy, rady, doporučení (bobkový list)
Zveřejněno: neděle 21. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3913x
Výskytu molů v mouce nebo luštěninách lze předcházet. Použijeme tradiční anglický repelent, kterým je bobkový list. Do skladované mouky nebo luštěnin přidáme několik celých bobkových listů a budeme mít po starostech.
Jak, čím odstranit alkohol z krve - tipy, rady, doporučení (med)
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5563x
ALKOHOL - Med dokáže odstranit až 35 % alkoholu v krvi.
Kolik kalorií má med
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5346x
Nevýhodou medu mezi tolika prospěšnými vlastnostmi může být jeho vysoká kalorická hodnota: 100 gramů medu má přibližně 1 360 kj. Musíme to mít na paměti, pokud držíme redukční dietu.
Kdy si dávat pozor při konzumaci medu, kdo by neměl med jíst - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4885x
Díky snadné stravitelnosti je med vhodnou potravinou v každém věku, jeho podávání (stejně jako podávání dalších sladidel) se však nedoporučuje u dětí mladších 18 měsíců. I v pozdějším věku musíme vždy přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu a v případě závažných onemocnění se o konzumaci medu poradit s lékařem. Některé osoby mohou být na med či jeho složky alergické.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Med - jaké prospěšné látky pro lidský organismus obsahuje
- Jak skladovat, uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
- Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
- Pohankový med - jak ho poznáme, jaké je jeho využití
- Ostružinový med - jak ho poznáme
- Co je medovicový med
- Květový med - co znamená toto označení medu
- Rozdělení medu podle oblasti původu, ochranné známky medu
- Rozdělení medu podle ročního období
- Nápaditá svačinka pro děti - motýlci z toastů - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)