Potraviny a vaření
Lívanečky s medem - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2438x
Lívanečky s medem - recept: Vajíčko lehce našleháme a přilijeme olej, víno a anýzový likér. Vše dohladka promícháme. Přidáme prosátou mouku a mícháme dřevěnou vařečkou. Vypracujeme poddajné těsto, podle potřeby zahustíme moukou, nebo naopak zředíme vínem či likérem. Vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat na chladném místě. Těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme velmi tenkou placku a krájíme na čtverce o straně 5 cm.
Katalánský moučník Mel i mató - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2372x
Katalánský moučník Mel i mató - recept: Do misky nalijeme trochu vody a rozpustíme v ní droždí. Mléko přivedeme k varu. Když začne vařit, přidáme 4 lžíce kvásku a dobře promícháme. Mléko opatrně přecedíme přes jemný cedník do misky, mató nám zůstane na cedníku. Mató dáme do keramické misky a uložíme do ledničky. Podáváme přímo v této misce. Do druhé misky dáme med, aby si každý posloužil dle své chuti.
Číst dál: Katalánský moučník Mel i mató - recept, postup, návod
Ovocný salát slazený medem - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2402x
Ovocný salát slazený medem - recept: Dužinu melounu nakrájíme na kostky. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na dílky. Mango nakrájíme na kostky. Všechno ovoce naservírujeme do pohárů. Smícháme pomerančovou šťávu, med a skořici (případně také bílý jogurt). Nalijeme na ovoce a ozdobíme hroznovým vínem.
Číst dál: Ovocný salát slazený medem - recept, postup, návod
Jablka se sušeným ovocem a medem - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2338x
Jablka se sušeným ovocem a medem - recept: Jablka omyjeme a osušíme. Vykrojíme jádřince tak, aby jablka zůstala v celku. Ve středu nařízneme slupku, aby při
pečení nepraskla. V misce smícháme med, piniové oříšky, pistáciové oříšky a hrozinky. Směsí naplníme jablka a vložíme je do pekáče. Na dno pekáče nalijeme vodu a vložíme do trouby předehřáté na 150 C. Pečeme přibližně 30 minut. Potom jablka zalijeme vínem a ještě několik minut necháme v troubě, dokud nezměknou. Podáváme je vlažná nebo zcela vychladlá.
Číst dál: Jablka se sušeným ovocem a medem - recept, postup, návod
Pečené fazole na kari - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2369x
Pečené fazole na kari - recept: Fazole přes noc namočíme do hrnce s osolenou vodou. Druhý den je v téže vodě vaříme přibližně 2 hodiny, dokud nezměknou. V případě potřeby přilijeme více vody. Necháme okapat a vodu uschováme. Fazole dáme do pekáče a přidáme ostatní suroviny. Zalijeme vodou, v níž se fazole vařily. Všechny suroviny musejí být ve vodě. Pekáč přikryjeme, dáme do trouby předehřáté na 150 C a pečeme asi hodinu. Odkryjeme a necháme v troubě dalších 30 minut. Občas podlijeme.
Krevetový pohár - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2686x
Krevetový pohár - recept: Předehřejeme troubu na 180 C a upečeme papriky. Vyndáme je z trouby a odložíme stranou. Oloupeme slupku a vyjmeme semínka. Papriky nakrájíme na tenké proužky. Krevety opláchneme a na 5 minut ponoříme do vroucí vody, do níž jsme přidali lžíci soli. Necháme je okapat a oloupeme je. V pánvi rozehřejeme na středním plameni olej, přidáme med a poté krevety. Z každé strany je půl minuty osmahneme a odstavíme z ohně.
Plněná jehněčí kýta - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2322x
Plněná jehněčí kýta - recept: Kýtu vykostíme a dobře opláchneme. Ze všech stran důkladně osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme mleté maso, najemno nakrájenou šunku, sůl, natvrdo uvařené vajíčko, mrkev a rajče nakrájené na kostičky, česnek nakrájený na tenké plátky, trochu strouhanky a šťávu z jednoho pomeranče. Vše zlehka osmahneme. Směsí naplníme kýtu a sepneme ji špikovacími jehlami.
Lilky na medu - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2516x
Lilky na medu - recept: Lilek nakrájíme na kolečka. Osolíme je, počkáme, až pustí šťávu, a pak je osušíme papírovou utěrkou. Kolečka otočíme a postup opakujeme. Mezitím si připravíme těstíčko. Smícháme mouku s pivem, přidáme dvě lžíce oleje a špetku soli. Necháme asi půl hodiny odpočívat. Vmícháme sníh z bílků. Kolečka lilku postupně obalujeme v těstíčku z vajíčka a piva a smažíme v silné vrstvě rozehřátého oleje. Odstavíme z plotny a důkladně polijeme třtinovým nebo tmavým medem.
Toto jídlo arabského původu nevyžaduje složitou přípravu, protože zatímco lilky necháme vypotit, stihneme si připravit těstíčko na obalování a nechat ho odpočinout.
Vepřová pečeně na medu - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3031x
Vepřová pečeně na medu - recept: V misce smícháme med, sójovou omáčku, hořčici, tabasko a pepř. Troubu předehřejeme na 180 C. Maso důkladně potřeme směsí medu a sójové omáčky a dáme ho do pekáče. Pečeme přibližně 90 minut. Vyndáme maso z trouby, nakrájíme na plátky a přelijeme vypečenou šťávou. Maso znovu vložíme přibližně na 10minut do trouby. Podáváme teplé. Ideální přílohu tvoří brambory, fazolové lusky a mrkev připravené v páře, s máslem a solí.
Pečené kuře s medem a bylinkami - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2453x
Pečené kuře s medem a bylinkami - recept: Předehřejeme troubu na 175 C. Kuře důkladně potřeme solí, pepřem a bylinkami. Vložíme ho do pekáče a polijeme rozpuštěným máslem a medem. Dáme kuře do trouby a pečeme asi 90 minut, nebo dokud není maso měkké. Píchneme-li do něj vidličkou, musí vytéct čirá šťáva.
Číst dál: Pečené kuře s medem a bylinkami - recept, postup, návod
Další rady a tipy v této kategorii:
- Sladkokyselá kuřecí křidélka - recept, postup, návod
- Kandovaná zelenina s medem - recept, postup, návod
- Salát z tresky s medem - recept, postup, návod
- Kapverdský salát - recept, postup, návod
- Medová majonéza - recept, postup, návod
- Zázvorová omáčka s medem - recept, postup, návod
- Sladká omáčka s kari a medem vhodná k luštěninám, zelenině i masu - recept, postup, návod
- Mangová omáčka vhodná k masitým pokrmům - recept, postup, návod
- Jogurtová zálivka s medem - recept, postup, návod
- Medová zálivka vhodná na všechny druhy salátů - recept, postup, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)