Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Studený matcha tea - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Studený matcha tea - recept:   matchu nejprve rozmíchám v malém množství vody (je to totiž prášek), poté doliji vodou a dobře promíchám, ochutím citronem a třeba mátou, ledem vychladím.

Číst dál: Studený matcha tea - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sangria s ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sangria s ovocem - recept: ve džbánu rozmíchejte cukr se šťávou z pomeranče a citronu, přidejte nakrájené ovoce, víno, sodu, vodku, gin a vše zamíchejte. Servírování: sangrii podávejte vychlazenou s ledem.

Číst dál: Sangria s ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Fizz z melounu a zázvoru (melounozázvorový fizz) - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Fizz z melounu a zázvoru (melounozázvorový fizz) - recept: přes jemné sítko vymačkejte z nastrouhaného zázvoru co nejvíc šťávy. Spolu se šťávou z obou citrusů a cukrem ji vlijte do kastrůlku s nepřilnavým povrchem. Na mírném ohni tekutinu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu.

Číst dál: Fizz z melounu a zázvoru (melounozázvorový fizz) - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Avokádové guacamole - recept: nejlépe ve velkém hmoždíři rozmačkejte avokádo s limetkovou šťávou a solí. Přidejte na malé kousky nakrájená rajčata, cibuli, koriandr a česnek. Podle chuti případně dosolte nebo přidejte limetkovou šťávu. Guacamole nechte v lednici cca na 1 hodinu vychladit a podávejte.

Číst dál: Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Mléčná rýže bez laktózy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Mléčná rýže bez laktózy - recept: kokosové mléko dobře promícháme již v plechovce a poté nalijeme do hrnce a přivedeme k mírnému varu.   Za stálého míchání přidáme med.   Poté přidáme rýži a mícháme, dokud se vše nespojí.   Vaříme na mírném ohni dalších 5 minut, dokud vše nezhoustne a rýže nasákne kokosové mléko.   Nalijeme do sklenic, či misky a posypeme špetkou skořice. Gurmáni si navrch přidají lístek máty

Číst dál: Mléčná rýže bez laktózy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Levný italský brioš, italská brioška - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Načerpejte moudrost italských babiček. Peněz nebylo nazbyt, přesto bylo potřeba dát na stůl něco exkluzivního. Vypadá skvěle a chutná ještě lépe! Ideální na snídani, a pokud něco zůstane, po krátkém zahřátí v troubě bude výtečný i k večeři.

Číst dál: Levný italský brioš, italská brioška - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Domácí nanuk míša s čokoládovou polevou - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Domácí nanuk míša s čokoládovou polevou - recept: v míse si dobře rozmíchejte tvaroh se zakysanou smetanou, přidejte vanilkový cukr, vanilku a oslaďte podle libosti. Míra cukru je skutečně jen na Vašem uvážení, každý máme svou "cukrovou hranici" někde jinde.   V druhé míse si ručním mixérem vyšlehejte smetanu v šlehačku, nemusí být úplně tuhá. Šlehačku mixérem zašlehejte do tvarohové směsi. Směs rozdělte do 4 formiček na nanuky, dejte do mrazáku a nechte přes noc zmrznout.   Pokud chcete, nanuky potřete čokoládovou polevou nebo je do ní položte.

Číst dál: Domácí nanuk míša s čokoládovou polevou - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Kandovaná dýně - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Kandovaná dýně - recept:   Na 1 kg dýně budete potřebovat: 2–3 citrony, 1 pomeranč a 0,5 kg cukru.   Tuhou část dužiny nakrájejte na kostičky zhruba půl až centimetr velké, zalijte vodou a šťávou ze 2 až 3 citronů a nechte přes noc máčet. Ráno vodu slijte, přidejte šťávu z 1 pomeranče, přisypte půl kilogramu cukru a nechte znovu odpočívat. Večer (nebo až se k nim dostanete) dýně zahřejte na bod varu, stáhněte plamen a za mírného varu nechte zesklovatět.

Číst dál: Kandovaná dýně - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Dýňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Dýňový kompot - recept: na 1 litr vody budete potřebovat: šťávu ze 2–3 citronů, 2–3 hřebíčky, celou skořici, citronové plátky na dno zavařovacích sklenic a 0,5 kg cukru. Dýni nakrájejte na kostičky zhruba 2 centimetry velké, vymačkejte na ni 2 až 3 citrony, zalijte vodou a nechte stát. Večer nebo druhý den vodu slijte stranou a dýni můžete buď lehce předvařit či rovnou naskládat do zavařovacích sklenic, na jejichž dno vložíte hřebíčky, kousek skořice a kolečko citronu. Přelijte je cukerným roztokem (0,5 kilogramu cukru na 1 litr vody) a sterilujte zhruba 30 minut při 85 °C.

Dýňové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Dýňové pyré - recept: dýně rozpulte, vydlabejte a položte na plech rozkrojenou stranou. Zalijte trochou vody (aby byly cca 1 cm ponořené) a dejte péct na 180 °C. Po hodině až hodině a půl už by dýně měly být dostatečně měkké na to, aby šly propíchnout vidličkou. Nechte je vystydnout, vydlabejte dužinu a rozmixujte dohladka. V případě, že je pyré moc řídké, nechte ho v lednici v cedníku pár hodin vykapat. Přendejte ho do umělohmotných dóz a zamrazte.

Číst dál: Dýňové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny