Potraviny a vaření
Sladkokyselá kuřecí křidélka - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2449x
Sladkokyselá kuřecí křidélka - recept: Kuřecí křidélka očistíme, omyjeme a osušíme. V pánvi rozehřejeme olej a křidélka osmažíme dozlatova, aby hezky křupala. Osolíme je a opepříme. V míse smícháme med, sójovou omáčku a pomerančovou šťávu. Omáčkou přelijeme křidélka v pánvi, přidáme nastrouhanou mrkev a vaříme na mírném plameni asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Číst dál: Sladkokyselá kuřecí křidélka - recept, postup, návod
Kandovaná zelenina s medem - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2877x
Kandovaná zelenina s medem - recept: Hlávkové zelí nakrájíme na široké nudlíčky, omyjeme studenou vodou a necháme okapat. Kedluben, mrkev a pórek oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do hrnce dáme vodu se solí a všechnu zeleninu (kromě pórku) 5 minut vaříme. Necháme okapat. Zeleninu osmahneme na pánvi na másle dozlatova, aby změkla. Když je skoro hotová, přidáme pórek, který také osmahneme. Přilijeme med a vše dobře promícháme. Osolíme a opepříme.
Číst dál: Kandovaná zelenina s medem - recept, postup, návod
Salát z tresky s medem - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2466x
Salát z tresky s medem - recept: Vodou omyjeme sůl z povrchu tresky a rybu vložíme na 24 až 32 hodin do nádoby s velkým množstvím studené vody. Vodu během namáčeni několikrát vyměníme a tresku nakonec dobře osušíme. Salát omyjeme a nakrájíme na nudličky. Odložíme stranou. V míse našleháme vajíčko s medem a vodou. Smícháme mouku, droždí a špetku soli. Za stálého míchání přidáme vajíčko. Filety z tresky obalíme ve směsi vajíčka a medu.
Kapverdský salát - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2372x
Kapverdský salát - recept: V salátové míse smícháme salát, špenát a řeřichu. Rozdělíme zeleninu na talíře. Vajíčka uvařená natvrdo nakrájíme na plátky a položíme na salát. Všechny suroviny na octovou zálivku dobře promícháme v míse a k salátu podáváme samostatně v omáčníku. Tento recept pochází ze Senegalu, kde salát slouží jako předkrm nebo příloha k hlavnímu jídlu. Můžeme použít různé druhy zeleniny.
Medová majonéza - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2421x
Medová majonéza - recept: Do nádoby šlehače dáme žloutek a postupně přidáváme med, sůl, ocet, hořčici a bílý pepř. Všechny suroviny dobře smícháme. Za stálého míchání postupně přiléváme polovinu oleje, dokud majonéza nezhoustne. Nakonec pomalu přidáme citronovou šťávu, zbytek oleje a sníh z bílku.
Zázvorová omáčka s medem - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2734x
Zázvorová omáčka s medem - recept: Do misky dáme zázvor, česnek, sůl, pepř, citronovou či limetkovou kůru, med a olej. Dobře promícháme dřevěnou vařečkou. Přilijeme šťávu z limetky nebo citronu a propracujeme, až je omáčka hladká. Před podáváním přidáme petržel.
Sladká omáčka s kari a medem vhodná k luštěninám, zelenině i masu - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2815x
Sladká omáčka s kari a medem - recept: Do mísy dáme smetanu, med, ocet, kari, kmín, sůl a dobře smícháme. Přidáme koriandr nebo petrželku. Mísu přikryjeme a necháme v ledničce, dokud omáčku nebudeme podávat. Tato omáčka se hodí hlavně k hrášku, fazolím, bobům, mrkvi, řepě, ředkvičkám a bramborům. Můžeme ji podávat také s masem či rybami.
Číst dál: Sladká omáčka s kari a medem vhodná k luštěninám, zelenině i masu - recept, postup, návod
Mangová omáčka vhodná k masitým pokrmům - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8105x
Mangová omáčka vhodná k masitým pokrmům - recept: Mango oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Smícháme s citronovou šťávou. V kastrůlku zahřejeme med a pomerančovou šťávu. Ochutíme špetkou soli, hořčicí a smetanou ke šlehá ní. Dobře promícháme a přidáme čerstvý sýr. Do směsi smetany a medu nasypeme kousky manga. Tato omáčka výborně zdůrazní chuť masových jídel.
Číst dál: Mangová omáčka vhodná k masitým pokrmům - recept, postup, návod
Jogurtová zálivka s medem - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2810x
Jogurtová zálivka s medem - recept: V míse smícháme bílý jogurt a med. Přidáme pepř a sůl a vymícháme do jemna. Chuť této zálivky dál vylepšíme, pokud těsně před podáváním přisypeme pažitku.
Medová zálivka vhodná na všechny druhy salátů - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 2. srpen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2536x
Medová zálivka vhodná na všechny druhy salátů - recept: Do mísy dáme olej, citronovou šťávu, med, rozmačkaný česnek, sůl a pepř. Všechny suroviny dobře smícháme. Tato zálivka je velmi jednoduchá a hodí se dobře ke všem druhům salátů. V ledničce ji můžeme v uzavřené skleněné nádobě uchovat i několik dnů.
Číst dál: Medová zálivka vhodná na všechny druhy salátů - recept, postup, návod
Další rady a tipy v této kategorii:
- Domácí výroba nanuku z ananasu a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Klady a zápory při pití minerálních vod
- Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
- Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
- Chlebový kvas s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Vyschnutí masa při pečení - jak mu zabránit velmi snadno?
- Jak to udělat, co použít, aby se nám v luštěninách neusazovali moli - tipy, rady, doporučení (bobkový list)
- Jak, čím odstranit alkohol z krve - tipy, rady, doporučení (med)
- Kolik kalorií má med
- Kdy si dávat pozor při konzumaci medu, kdo by neměl med jíst - tipy, rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)