Potraviny a vaření
Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3375x
Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept: V hrnci promícháme cukr s vodou a lehce zahřejeme, až se cukr rozpustí. Meruňky omejeme, zbavíme pecek, oloupeme a rozmixujeme. Pak promícháme s půlkou vody s cukrem. Z omytých jahod odstraníme stopky a rozmixujeme. Kaši pak propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek a smícháme se vodou s cukrem.
Vánoční puding - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2377x
Vánoční puding - recept: všechny suroviny vložíme do hrnce, za občasného míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme vařit zhruba 30 minut, dokud se tekutina téměř všechna neodpaří. Odstavíme a podle chuti vmícháme 2–4 lžičky rumu nebo brandy. Necháme vychladnout, přiklopíme poklicí a uložíme na noc do lednice.
Číst dál: Vánoční puding - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3633x
Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept: rybíz propasírujeme přes sítko a osladíme dvěma lžícemi medu. Smícháme cukr, smetanu a vanilku, kterou vyjmeme z vanilkového a šleháme, dokud směs nezhoustne. Můžeme vyšlehat až do krémové šlehačky, akorát se pak bude trošku hůře vkládat do forem. Tedy je lepší, aby šlehačka byla tekutá. Formy naplníme propasírovaným rybízem, umístíme do nich celou malinu a pak dolejeme šlehačkou. Dáme minimálně na 5 hodin do mrazáku.
Sušené ovocné placky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2931x
Sušené rybízové placky - recept: omytý rybíz, nejlépe i bez stopek, prolisujte přes cedník. Tekutinu oslaďte cukrem, ale ne až příliš, protože sladit budete ještě jednou na konci. Zároveň je dobré nechat plackám určitou přirozenou kyselost. Patra v sušičce vystelte voskovaným papírem, nalijte na ně rybízový protlak a rozetřete do kruhů s cca 3 mm tloušťkou. Dejte sušit na 12 hodin do sušičky na 60 stupňů. Usušené placky sloupneme z papíru a potřeme je javorovým sirupem. Zabalíme jako palačinku, prošpikujeme párátky a skladujeme ve sklenici na chladném místě.
Číst dál: Sušené ovocné placky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zeleninové krekry ze lnu, mrve a petžele - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2297x
Zeleninové krekry ze lnu, mrve a petžele - recept: lněná semínka vysypeme do mísy a zajileme vodou a necháme čtyři hodiny odstát. Jakmile nasají vodu, rozmixujeme je spolu s dalšími surovinami v mixéru. Můžeme přidat vodu, pokud se nám směs zdá příliš suchá. Lžíčkou naneseme na nepřilnavý papír a vyrobíme tenké placičky. Umístíme do sušičky a necháme sušit při 80 stupních 8 až 10 hodin (nejlépe přes noc).
Číst dál: Zeleninové krekry ze lnu, mrve a petžele - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2535x
Jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami - recept: promícháme mouku, máslo, cukr a propracujeme. Bude-li třeba, přidáme jednu až dvě lžíce studené vody. Těsto přitlačíme ke stěnám formy a uložíme do chladničky na 1 až 2 hodiny. Oloupeme jablka, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké půlměsíčky (pokud nemáme kyselá jablka, tak je promícháme s citronovou šťávou a chvilku je necháme odležet).
Dýňové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3764x
Dýňové muffiny - recept: nejprve rozehřejeme troubu na 170 °C a formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme a vysypeme moukou. Ve větší míse prošleháme olej s třtinovým cukrem. Přidáme nastrouhanou dýni, 2 vejce a promícháme. V menší míse smícháme mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Vzniklou sypkou směs vmícháme do připravené dýňové směsi. Promícháme jen tolik, aby se těsto spojilo. Přidáme nahrubo nakrájené ořechy libovolného druhu. Těsto lžící přeneseme do formiček.
Číst dál: Dýňové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Jak rozpůlit a odsemínkovat dýni hokaido snadno a rychle - postup, návod, tipy, rady, zkušenosti
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3707x
Pokud nemáte opravdu ostrý nůž a trochu větší vyřídilku, tak určitě budete zápasit s rozkrojením Dýně Hokkaido, je opravdu tvrdá. Můžete si vše ujednodušit tím, že ji omejete a dáte ji na pár minut do vroucí vody. Tím trochu změkne a pak vše bude jednodušší. Vodu pak můžete použít do polévky.
Bylinkový ledový čaj - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: středa 2. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3463x
Bylinkový ledový čaj - recept: vroucí vodou zaliji bylinky, nechám zchladnout a přidám na plátky pokrájený citron, snítky zelených bylin a led.
Číst dál: Bylinkový ledový čaj - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Vílí nápoj s ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: středa 2. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2222x
Vílí nápoj s ovocem - recept: všechno ovoce pokrájíme a necháme louhovat společně s mraženým ovocem a snítkami máty a třeba i sedmikráskami. Po pár minutách podáváme.
Číst dál: Vílí nápoj s ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- Studený matcha tea - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Sangria s ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Fizz z melounu a zázvoru (melounozázvorový fizz) - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Mléčná rýže bez laktózy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Levný italský brioš, italská brioška - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Domácí nanuk míša s čokoládovou polevou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Kandovaná dýně - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
- Dýňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
- Dýňové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)