Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept: V hrnci promícháme cukr s vodou a lehce zahřejeme, až se cukr rozpustí. Meruňky omejeme, zbavíme pecek, oloupeme a rozmixujeme. Pak promícháme s půlkou vody s cukrem.   Z omytých jahod odstraníme stopky a rozmixujeme. Kaši pak propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek a smícháme se vodou s cukrem.

Číst dál: Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Vánoční puding - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Vánoční puding - recept: všechny suroviny vložíme do hrnce, za občasného míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme vařit zhruba 30 minut, dokud se tekutina téměř všechna neodpaří. Odstavíme a podle chuti vmícháme 2–4 lžičky rumu nebo brandy. Necháme vychladnout, přiklopíme poklicí a uložíme na noc do lednice.

Číst dál: Vánoční puding - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept: rybíz propasírujeme přes sítko a osladíme dvěma lžícemi medu. Smícháme cukr, smetanu a vanilku, kterou vyjmeme z vanilkového a šleháme, dokud směs nezhoustne. Můžeme vyšlehat až do krémové šlehačky, akorát se pak bude trošku hůře vkládat do forem. Tedy je lepší, aby šlehačka byla tekutá. Formy naplníme propasírovaným rybízem, umístíme do nich celou malinu a pak dolejeme šlehačkou. Dáme minimálně na 5 hodin do mrazáku.

Číst dál: Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sušené ovocné placky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sušené rybízové placky - recept:   omytý rybíz, nejlépe i bez stopek, prolisujte přes cedník. Tekutinu oslaďte cukrem, ale ne až příliš, protože sladit budete ještě jednou na konci. Zároveň je dobré nechat plackám určitou přirozenou kyselost. Patra v sušičce vystelte voskovaným papírem, nalijte na ně rybízový protlak a rozetřete do kruhů s cca 3 mm tloušťkou. Dejte sušit na 12 hodin do sušičky na 60 stupňů. Usušené placky sloupneme z papíru a potřeme je javorovým sirupem. Zabalíme jako palačinku, prošpikujeme párátky a skladujeme ve sklenici na chladném místě.

Číst dál: Sušené ovocné placky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zeleninové krekry ze lnu, mrve a petžele - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Zeleninové krekry ze lnu, mrve a petžele - recept: lněná semínka vysypeme do mísy a zajileme vodou a necháme čtyři hodiny odstát. Jakmile nasají vodu, rozmixujeme je spolu s dalšími surovinami v mixéru. Můžeme přidat vodu, pokud se nám směs zdá příliš suchá. Lžíčkou naneseme na nepřilnavý papír a vyrobíme tenké placičky. Umístíme do sušičky a necháme sušit při 80 stupních 8 až 10 hodin (nejlépe přes noc).

Číst dál: Zeleninové krekry ze lnu, mrve a petžele - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami - recept: promícháme mouku, máslo, cukr a propracujeme. Bude-li třeba, přidáme jednu až dvě lžíce studené vody. Těsto přitlačíme ke stěnám formy a uložíme do chladničky na 1 až 2 hodiny.   Oloupeme jablka, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké půlměsíčky (pokud nemáme kyselá jablka, tak je promícháme s citronovou šťávou a chvilku je necháme odležet).

Číst dál: Jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny,...

Dýňové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Dýňové muffiny - recept: nejprve rozehřejeme troubu na 170 °C a formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme a vysypeme moukou. Ve větší míse prošleháme olej s třtinovým cukrem. Přidáme nastrouhanou dýni, 2 vejce a promícháme.   V menší míse smícháme mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Vzniklou sypkou směs vmícháme do připravené dýňové směsi. Promícháme jen tolik, aby se těsto spojilo. Přidáme nahrubo nakrájené ořechy libovolného druhu. Těsto lžící přeneseme do formiček.

Číst dál: Dýňové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jak rozpůlit a odsemínkovat dýni hokaido snadno a rychle - postup, návod, tipy, rady, zkušenosti

Pokud nemáte opravdu ostrý nůž a trochu větší vyřídilku, tak určitě budete zápasit s rozkrojením Dýně Hokkaido, je opravdu tvrdá. Můžete si vše ujednodušit tím, že ji omejete a dáte ji na pár minut do vroucí vody. Tím trochu změkne a pak vše bude jednodušší. Vodu pak můžete použít do polévky.

Bylinkový ledový čaj - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bylinkový ledový čaj - recept: vroucí vodou zaliji bylinky, nechám zchladnout a přidám na plátky pokrájený citron, snítky zelených bylin a led.

Číst dál: Bylinkový ledový čaj - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Vílí nápoj s ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Vílí nápoj s ovocem - recept: všechno ovoce pokrájíme a necháme louhovat společně s mraženým ovocem a snítkami máty a třeba i sedmikráskami. Po pár minutách podáváme.

Číst dál: Vílí nápoj s ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny