Potraviny a vaření
Pohanková polévka se smetanou - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 2. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2355x
Pohanková polévka se smetanou - suroviny: 2 středně velké cibule, 30 g pohanky, 1 dl smetany, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 polévková lžíce másla. Polévka se smetanou - recept: Nakrájenou cibuli zpěníme na másle dorůžova, zalijeme vodou, přidáme pohanku, osolíme a uvedeme do varu. Poté zahustíme smetanou, kterou jsme smíchali s moukou.
Zeleninová polévka s pohankou - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 2. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2144x
Zeleninová polévka s pohankou - suroviny: 2 polévkové lžíce pohanky, 1/2 malé cibule, 2 polévkové lžíce jemně nakrájené kořenové zeleniny, 1 polévková lžíce polohrubé mouky, 1 polévková lžíce másla, sůl, 1 vejce, petrželová nať. Zeleninová polévka s pohankou - recept: Ve vodě uvaříme zeleninu a jemně nasekanou cibuli. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme vejce, rozmícháme a necháme ji ztuhnout. Pak dáme jíšku do vývaru, povaříme a přidáme pohanku. Do hotové polévky dáme po odstavení petrželovou nať.
Kopřivová polévka s pohankou - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 2. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2344x
Kopřivová polévka s pohankou - suroviny: 1/2 šálku pohanky, trochu kopřivových lístků, větší mrkev, 2 střední brambory, olej, vejce, sůl. Kopřivová polévka s pohankou - recept: Do předehřátého oleje dáme na kolečka nakrájené brambory a mrkev. Pak zalijeme vodou, přidáme nakrájené listy kopřiv, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme pohanku a rozmíchané vejce.
Uzená polévka s pohankou - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 2. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2889x
Uzená polévka s pohankou - suroviny: 1 litr vývaru z uzeného masa, 50 g pohanky, stroužek česneku, sůl. Uzená polévka s pohankou - recept: do vroucího vývaru přidáme předem namočenou pohanku, česnek a podle chuti osolíme. Můžeme zjemnit mlékem.
Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 2. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2307x
Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - suroviny: 25 g zeleného hrášku, 1 l vody nebo vývaru z kostí, 150 g pohankové krupice, 50 g pšeničné mouky, 3 vejce, sůl a petrželová nať. Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - recept: V osolené vodě nebo vývaru uvaříme hrášek. Pak smícháme z pohankové krupice, mouky, vajec a vody pohankové knedlíčky, které přidáme do polévky. Hotovou polévku dochutíme petrželovou natí.
Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 2. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2128x
Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - suroviny: 300 g hovězího masa, čerstvá kořenová zelenina, 50 g předem nabobtnalé pohanky, lžíce pohankové mouky, 150 g jater, 1 vejce, 1 česnek, sůl, pepř, zelená petrželka. Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - recept: Do hotového hovězího vývaru vsypeme játrové knedlíčky nebo noky a chvíli povaříme. Knedlíčky připravíme z mletých jater, česneku, pepře, 1 vejce, nabobtnalé pohanky. Spojíme lžicí pohankové mouky. Hotovou polévku dochutíme vegetou, pepřem a ozdobíme zelenou petrželkou.
Jak si vyrobit originální mističky na podávání ovocného salátu - tipy, rady (pomeranč)
Zveřejněno: neděle 29. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3786x
Když vydlabané pomerančové půlky zmrazíme, poslouží nám jako mističky na servírování ovocného salátu nebo zmrzliny.
Číst dál: Jak si vyrobit originální mističky na podávání ovocného salátu - tipy, rady (pomeranč)
Přísada do pečiva z pomerančové kůry - postup, návod
Zveřejněno: neděle 29. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3591x
Z pomerančové kůry lze připravit vynikající přísadu do pečiva. Důkladně vydrhnutou kůru chemicky neošetřeného plodu zbavíme bílé dužniny, nadrobno nakrájíme, zalijeme lihem a necháme asi měsíc vyluhovat. Získáme tinkturu, kterou přidáváme po kapkách do těsta.
Jak skladovat, uchovávat pomeranče, aby co nejdéle vydržely - rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 29. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6330x
Chceme-li pomeranče uchovat delší dobu, zabalíme každý zvlášť do hedvábného papíru a uložíme je do chladné místnosti …
Vývar s osmaženou zeleninou a protlakem - recept
Zveřejněno: neděle 29. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2607x
Kosti a odřezky masa prudce opečeme s osmaženou zeleninou a rajčatovým protlakem. Vše podlijeme vínem a necháme vychladnout. Potom směs zalijeme studenou vodou, asi 3 hodiny vaříme, přecedíme, propasírujeme přes síto a podle potřeby ještě svaříme.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak, čím dodat slepičímu vývaru pálivou chuť - tipy, rady (feferonka)
- Silný vývar z kostí - postup, návod
- Jak připravit směs na sekanou, aby se po upečení dobře krájela a nerozpadávala se - tipy, rady, doporučení (bramborová moučka)
- Jak péct hodně tučné maso - rady, doporučení
- Jak uvařit silnou hovězí polévku - rady, doporučení
- Jak vylepšit kvalitu hovězího masa - tipy, rady, doporučení (mléko)
- Jak to udělat, co použít, aby telecí maso zůstalo šťavnaté a zbělelo - rady, doporučení (vřelá voda)
- Jak, čím podlévat dušené maso - rady, doporučení
- Obalování řízků - co přidat do rozšlehaného vejce, aby byla kůrka lehká a chutná - tipy, rady (pivo)
- Jak, čím předejít přepalování tuku - tipy, rady, doporučení (mrkev)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)