Potraviny a vaření
Jak ochutit rýži pomocí fíků - postup, návod
Zveřejněno: pondělí 2. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4106x
Suché fíky se hodí ke zlepšení chuti pro hnědou rýži. Pod nedovařenou rýži namícháme šálek suchých fíků a trochu kari koření. Rýži pak připravujeme obvyklým způsobem.
Jak od sebe oddělit slepené fíky - tipy, rady
Zveřejněno: pondělí 2. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2666x
Slepené fíky snadno oddělíme, vložíme-li je na chvíli do předem vyhřáté trouby.
Domácí skořicový cukr za 60 Kč/1 kg - recept, postup, návod
Zveřejněno: pondělí 2. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7896x
Byť je to skoro neuvěřitelné, na kile domácího skořicového cukru můžete ušetřit skoro 100 Kč (počítáme-li, že sáček 20g skořicového cukru stojí 4 Kč), než kdybyste ho koupili v obchodě. Poměr cukru a skořice ve skořicovém cukru je velmi jednoduchý a to 9:1. Znamená to, že na 90 gramů cukru dáte 10 gramů skořice. Za 1 kg domácího skořicového cukru dáte jen asi 60 Kč (900 gramů cukru 10Kč, 100 gramů skořice asi 50 Kč) Přejeme příjemné pečení : -) Jak si vyrobit vanilkový cukr z pravé vanilky za minutu se dozvíte zde.
Číst dál: Domácí skořicový cukr za 60 Kč/1 kg - recept, postup, návod
Jak to udělat, aby byly ztvrdlé fíky opět měkké - postup, návod
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3546x
Ztvrdlé fíky vložíme do sítka nad vařící vodou a za několik minut jim pára jejich vláčnost vrátí.
Jak uchovávat, skladovat salámy vcelku, nakrájené salámy - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4972x
Uzeniny a salámy vcelku bychom měli volně věšet do chladné spíže, nebo je uchovávat v ledničce. Krájení salámy dáváme do chladničky a balíme je do alobalu, aby nezvětraly.
Jak správně ohřívat uzeniny, kdy uzeniny při ohřívání vkládat do vody, proč uzeniny ohřívat v páře - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4946x
Ohříváme-li uzeniny, vodu nejprve zahřejeme a až potom do ní vložíme uzeniny. Voda nemá vřít, protože by uzeniny popraskaly. Ohříváme-li uzeniny v páře, jsou šťavnatější a chutnější.
Jak snadněji oloupat uzeniny - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6006x
Salám, klobásu, uzenku snadněji oloupeme, zabalíme-li je na čtvrt hodiny do ubrousku.
Jaké potraviny lze ochutit fenyklem - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3639x
Fenykl (jeho semena) se využívají na ochucení těchto potravin: pečivo, sýry, zavařeniny, chléb, nakládanou červenou řepu apod.
Jak to udělat, aby se sušené ovoce dalo použít stejně, jako čerstvé - postup, návod
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2725x
Sušené ovoce používáme jako čerstvé. Sušené ovoce nejprve dobře přebereme a odstraníme stopky. Pak je omyjeme ve studené vodě a zalijeme vřelou vodou. V ní ovoce opět vymneme a nakonec propláchneme studenou vodou. Sušené ovoce vaříme vždy bez cukru jen se skořicí a citronovou kůrou. Cukr přidáváme teprve tehdy, až je ovoce uvařené doměkka. Kdybychom přidali cukr dříve, zabránil by měknutí ovoce.
Jak snadno, lehce sundat, odstranit slupku z trvanlivého salámu - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 28. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3914x
Slupka na trvanlivém salámu někdy drží doslova jako přilepená. Proto jej na krátkou dobu ponoříme do chladné vody a práce jde hned snáze.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak si připravit, udělat přílohu ze staršího pečiva vhodnou k dušené zelenině, zeleninovému salátu - postup, návod
- Co dělat, udělat s pečivem z předešlého dne - rady, doporučení
- Jak to udělat, aby těsto na koláče bylo rovnoměrně sladké - tipy, rady
- Jak to udělat, aby pečením vysušené pečivo zvláčnělo - tipy, rady, zlepšováky
- Čím potírat koláče, mazance, aby byly po upečení křehké, měli křehkou kůrku - tipy, rady, doporučení
- Jak snadno sundat z plechu medové pečivo, aby se nepolámalo - tipy, rady, zlepšováky
- Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
- Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
- Jak to udělat, co použít aby se povrch bábovky při pečení nespálil - rady, doporučení
- Jak uchovávat pečivo, bábovky, nakrojené buchy, aby neokoraly a zůstaly vláčné - tipy, rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)