Potraviny a vaření
Jak uvařit prasklé vejce, aby nevyteklo (alobal)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2699x
Prasklé vejce před vložením do vařící vody zabalte do alobalu. Bílek se srazí a při vaření nevyteče.
Jak urychlit vyšlehání sněhu z bílku (krystalový cukr)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2660x
Při šlehání sněhu přidejte do bílku jemný krystalový cukr - ušleháte ho rychleji. Šlehací metly nebo šlehač a nádoba na šlehání musí být úplně čisté, suché a odmaštěné.
Jak urychlit vyšlehání sněhu z bílku (sůl)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2849x
Při šlehání sněhu přidejte do bílku špetku soli - ušleháte ho rychleji. Šlehací metly nebo šlehač a nádoba na šlehání musí být úplně čisté, suché a odmaštěné.
Jak rozeznat uvařené vejce od syrového
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3006x
Jak rozeznat uvařené vejce od syrového? Vejce roztočte krouživým pohybem - vařené vejce se točí jako káča, syrové se točí pomalu a nepravidelně a velmi rychle se zastaví.
Jak rozeznat čerstvé vejce od starého (sklenice, voda)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3044x
Jak poznáte, jak staré je vejce, které máte v lednici? Čerstvé vejce ve vodě klesne vodorovně ke dnu, už ne tak čerstvé vejce stojí kolmo a staré vejce nebo pukavec plave.
Jak ohřát těstoviny bez použití mikrovlnné trouby (vařící voda)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3164x
Chcete-li těstoviny ohřát, ponořte je na okamžik do vařící vody a ihned sceďte.
Jak vařit těstoviny, aby se neslepily (olej)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3070x
Aby se těstoviny neslepily, vařte je vždy v dostatečném množství osolené vody, do níž přidejte trochu oleje. Po uvaření je krátce přelijte studenou vodou.
Jak vařit luštěniny, kdy solit, kořenit
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3452x
Na začátku vaření luštěniny nesolte ani nekořeňte, protože by se prodloužila doba vaření. Všechny příchutě přidejte, až když luštěniny začínají měknout.
Jak ohřát rýži bez použití mikrovlnné trouby (sáček, vřelá voda)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5795x
Rýži ze včerejška dejte do mikrotenového sáčku a asi na pět minut vložte do vařící vody. Ohřeje se.
Jak zabránit přilepení rýže ke stěnám hrnce při vaření (máslo)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2748x
Rýži během vaření nemíchejte, pouze několikrát zlehka zatřepte hrncem. Během vaření přidejte kousek másla - rýže se nebude lepit ke stěnám hrnce.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zabránit rozvaření, ztmavnutí rýže při vaření (citronová šťáva)
- Jak zabránit ztmavnutí těsta na bramboráky (mrkev)
- Jak vařit brambory na salát, aby se při vaření nerozpadly, neztmavly (ocet)
- Jak zabránit oschnutí vařených brambor při ohřívání v mikrovlnné troubě (voda)
- Jak uvařit brambory rychleji (máslo, olej)
- Jak oloupat brambory vařené ve slupce snadno a rychle (studená voda)
- Jak zabránit prasknutí slupky při vaření brambor ve slupce (sůl)
- Jak zabránit rozvaření brambor (tuk)
- Jak to udělat, aby různě velké brambory byly uvařeny současně (jehlice na pletení)
- Jak vařit staré, nové brambory
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)