Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak skladovat brambory

Brambory uskladňujte v chladné, suché a především tmavé místnosti. Na světle hlízy zelenají a tvoří zdraví
škodlivý solanin. Zelená místa proto z brambor vždy vykrájejte.

Jak namazat křehký chléb, knackenbrot, aby se nezlomil (plátek chleba)

Krehký chléb či knackebrot podložte při mazání ješte jedním kouskem - nezlomí se.

Jak to udělat, aby opečené toasty, housky vydržely déle teplé a křupavé (alobal)

Na dno košíčku na chleba dejte alobal - opečené housky nebo toasty zůstanou déle teplé a křupavé.

Jak rozmrazovat housky, rohlíky, dalamánky (voda)

Čerstvé housky, rohlíky nebo dalamánky se dají výborně zmrazit. Po opětovném rozmrazení je natřete trochou vody (nebo směsí vody a mléka) a dejte do předehřáté trouby nebo na chvíli do mikrovlnné trouby. Tímto způsobem vylepšíte i včerejší housky. Budou krásně křupavé.

Jak prodloužit trvanlivost chleba (hrnec, mokrá utěrka)

Chléb vložte do kameninového nebo hliněného hrnce a přikryjte mokrou utěrkou - zůstane déle měkký.

Jak prodloužit trvanlivost chleba v chlebníku (brambor)

K chlebu v chlebníku vložte kousek oloupané brambory - zůstane déle čerstvý.

Jak prodloužit trvanlivost chleba v chlebníku (jablko)

K chlebu v chlebníku vložte kousek jablka - zůstane déle čerstvý.

Jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl

Chléb nikdy neukládejte do plastového sáčku, zplesnivěl by. Zabalte ho do lněného sáčku nebo čisté utěrky a maximálně do dvou dní ho spotřebujte. Po této době se v něm začnou tvořit zdraví nebezpečné - byť zatím okem neviditelné - plísně.

Jak vyrobit domácí jablečný ocet - příprava, postup

Jablečný ocet povzbuzuje látkovou výměnu a vyplavuje z těla odpadové látky. Preventivní dávka je jedna sklenice vody s dvěma lžícemi octa a lžící medu denně. Při chřipce a jiných horečnatých onemocněních můžete dávku zvýšit až na pět sklenic denně. Nejúčinnější je jablečný ocet vyrobený doma: asi kilogram jablek dobře umyjte, vykrájejte stopky, okvětí a nahnilé části a nastrouhejte na hrubém nerezovém struhadle i se slupkou a jádry.

Číst dál: Jak vyrobit domácí jablečný ocet - příprava, postup

Bramborový salát se slaninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bramborový salát se slaninou - příprava: Asi 100 g slaniny se nakrájí na kostičky a rozpustí. Když je napolo rozpuštěná, přidá se do ní pokrájená cibulka. Vařené, na plátky nakrájené teplé brambory se přidají na rozpuštěnou slaninu, osolí, opepří, zamíchají, dají na mísu a zalijí svařeným přislazeným horkým octem.

Číst dál: Bramborový salát se slaninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny