Potraviny a vaření
Polévka z hlívy ústřičné - recept, postup, návod, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2765x
Polévka z hlívy ústřičné - recept: Cibuli nakrájíme na kostičky, všechnu zeleninu na malé kousky též. Vše osmahneme na olivovém oleji v hrnci a dusíme asi 2 minuty. Přidáme pokrájenou houbu jménem hlíva ústričná na malé kousky a dusíme další asi 2 minuty. Přidáme všechno koření, osolíme a podlejeme vodou. Necháme 20 minut vařit. Po dvaceti minutách můžeme servírovat. Dochucujeme čerstvě nastrouhaným parmezánem.
Číst dál: Polévka z hlívy ústřičné - recept, postup, návod, výroba
Vietnamská polévka Pho-bo - recept, postup, návod, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3116x
Vietnamská polévka Pho-bo - recept: Kosti naložíme do vody s citronem a necháme vařit asi dvě minuty. Pak vodu vylejeme a citrony vyhodíme. Dáme péct nakrájený zázvor na asi 1 cm tlusté špalíky a cibuli na půl centrimetru tlusté plátky. Do hrnce se studenou vodou vložíme maso, kosti, pečenou cibuli se zázvorem a všechno koření. Přivedeme k varu a vaříme nejméně 4 hodiny na mírném plameni, nejlépe přes noc. Po dvou hodinách vyjmeme maso a vložíme do studené vody, aby se zatáhlo. Jakmile je vývar hotový, zcedíme ho. Namočíme rýžové nudle, aby změkly (na dobu dle návodu na obalu), pak nudle naservírujeme na talíř, na ně dáme nakrájené maso na tenké plátky a přelijeme horkým vývarem. Dochutíme tím, co máme rádi.
Číst dál: Vietnamská polévka Pho-bo - recept, postup, návod, výroba
Zelná polévka se sušeným ovocem - recept, postup, návod, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2623x
Polévka z kysaného zelí a sušeného ovoce - recept: V hrnci zpěníme na sádle česnek utřený se solí, přisypeme mouku a mícháme, dokud se nám nevytvoří světlá jíška. Přidáme mletou papriku. Do jíšky za stálého míchání přiléváme vodu, aby se nevytvořily hrudky. Přidáme zelí a sušené ovoce a necháme vařit 15–20 minut. Podáváme s domácím kváskovým chlebem.
Číst dál: Zelná polévka se sušeným ovocem - recept, postup, návod, výroba
Slepičí polévka s celestýnskými nudlemi - recept, postup, návod, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2403x
Slepičí vývar s celestýnskými nudlemi - recept: Oškubanou slepici naporcujeme, vložíme do hrnce, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a koření, osolíme a vaříme do změknutí. V závislosti na stáří slepice to trvá 1–2 hodiny. Slepici vyjmeme a vývar scedíme (a ponecháme). Uvařenou zeleninu můžeme nahradit čerstvou mrkví a petrželí. Nakrájíme ji na kostičky, vsypeme do vývaru a krátce povaříme doměkka. Mezitím obereme slepici, maso rozdělíme do talířů a zalijeme vývarem. Nebo můžeme vývar jen scedit (a ponechat), zeleninu vyjmout a vyhodit, obrat maso ze slepice a udělat rovnou hlavní jídlo. Silný kuřecí vývar je považován za osvědčený lék na nachlazení. Dříve se ale hojně používala v české kuchyni slepice.
Číst dál: Slepičí polévka s celestýnskými nudlemi - recept, postup, návod, výroba
Celestýnské nudle do polévky - recept, postup, návod, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4602x
Celestýnské nudle - recept: Vajíčka smícháme s mlékem, přidáme polohrubou mouku a rozmícháme tak, aby těsto mělo podobnou konzistenci, jako když děláme palačinky. Poté přidáme špetku soli, nadrobno nakrájenou petrželku a trochu muškátového oříšku. Směs opět promícháme. Těsto pak smažíme na pánvi jako palačinky, pokud nemáme vhodnou pánev, nalijeme na ni před smažením trochu oleje. Po osmažení těsta z obou stran ho nakrájíme na nudličky.
Číst dál: Celestýnské nudle do polévky - recept, postup, návod, výroba
Šípková polévka - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3127x
Šípková polévka - recept: ve vodě povaříme asi 5 minut šípky. Scedíme přes plátýnko. Vývar zahustíme škrobem a moukou, 3 minuty povaříme a do středně teplé polévky vmícháme smetanu, med a pšeničné klíčky. Můžeme dochutit mletými oříšky.
Číst dál: Šípková polévka - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny, ingredience
Dumlíková polévka - recept, postup, návod, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5728x
Dumlíková polévka - recept: Dumlík rozstrouháme na hrubém struhadle do hrnce, zalijeme zhruba ¾ litru zeleninového vývaru, osolíme a vaříme doměkka. Mezitím vyškvaříme na pánvi špek. V pánvi rozpustíme máslo, a jakmile začne hnědnout, vsypeme mouku a umícháme jíšku. Vmícháme ji do polévky, necháme přejít varem, dochutíme octem, cukrem a solí a přidáme trochu dobromyslu a nakonec vsypeme do polévky vyškvařený špek. Jíme s brambory na loupačku.
Hrstková luštěninová polévka z čočky, hrachu, fazolí - recept, návod, postup, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3370x
Hrstková luštěninová polévka - recept: předem namočené luštěniny dáme zvlášť vařit, každý druh do vlastního hrnce. Vařením zvlášť si ponechají svoji specifickou chuť, ale lze je vařit i společně. V hrnci osmahneme na 1 lžíci sádla cibulku, zalijeme vývarem z uzeného masa, přidáme uvařené luštěniny a povaříme zhruba 10 minut. Na pánvi připravíme světlou jíšku ze zbylého sádla a hladké mouky a zahustíme jí polévku. Přivedeme k varu, odstavíme a přidáme česnek. Nakonec opepříme a osolíme.
Číst dál: Hrstková luštěninová polévka z čočky, hrachu, fazolí - recept, návod, postup, výroba
Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - postup, návod, recept, výroba
Zveřejněno: čtvrtek 12. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4248x
Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - suroviny: 160 g hladké bílé mouky, 160 g žitné mouky, 160 g celozrnné špaldové mouky (poměr druhů mouky si můžete zvolit sami, anebo si je namíchejte rovným dílem), hrst hladké bílé mouky na pomoučení válu, lžička soli, směs semínek a ořechů, sušená polní máta anebo jiné sušené bylinky, 25 g kvásku, přibližně ½ l vody, dýňová semínka na posypání.
Číst dál: Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - postup, návod, recept, výroba
Chmelová limonáda - recept, postup výroby, návod
Zveřejněno: čtvrtek 12. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5673x
Chmelová limonáda - suroviny: 4 hrsti sušených chmelových šištic, 1 hrst chmelových granulí (není nutné), 1 litr citronové šťávy, ½ kg medu, ½ kg třtinového cukru, 1 celý svitek skořice, kousky citronové kůry, hrst jablečných slupek, 1 l vody.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak vyrobit domácí jogurt a neudělat chybu - postup, recept, zkušenosti, návod, informace
- Co udělat se spálenou vánočkou - tipy, rady, návod, postup, zkušenosti
- Šípková marmeláda - recept, postup, návod, výroba, suroviny, ingredience
- Koření - která koření se používají do kterých jídel
- Pečení vánočního cukroví - zajímavé rady, tipy, doporučení a zkušenosti našich babiček a maminek
- Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
- Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
- Čím oživit, ochutit krém do koláče cheesecake - tipy, rady
- Jak zabránit klouzání dortu po podložce - tipy, rady
- Jak vylepšit buchtu z třeného těsta pomocí malin, cukru a tvarohu - postup, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)