Potraviny a vaření
Jak to udělat, co použít, aby byl bramborák po usmažení krásně křehký a křupavý - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4287x
A aby byl bramborák křehký a křupavý, přidáme do rozstrouhaných brambor lžíci hrubší strouhanky.
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5369x
Bazalka - využití jako koření v kuchyni
Tato jednoletá rostlina, dorůstající výšky až 50 centimetrů, je doslova univerzálním kořením pro každou domácnost. Můžeme ji v syrovém i suchém stavu použít k zelenině, k salátům, k masu a to zvlášť tehdy, nesmíme-li používat pepř. Velmi dobrá je také k nakládání okurek, dodá zcela neznámou chuť rajské omáčce, a proto je typická pro italskou kuchyni, kořeníme s ní těstoviny. Využívají se především čerstvé listy nebo také mražené nebo sušené k ochucení zeleniny, těstovin a luštěnin. Podporuje funkci nadledvinek, které produkují hormony proti stresu. Je vhodné používat bazalku čerstvou, aby si uchovala co nejvíce užitečných a aromatických látek, a proto i do rajčatových omáček na špagety je třeba dávat bazalku až těsně před tím, než stáhneme kastrol z plotny.
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8010x
Nesnášejí nízkou teplotu. Proto je neukládáme do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži. Pokud starostlivá matka chce, aby nakoupené banány vydržely déle, nikdy je neukládá v trsu, ale oddělí je od sebe a uloží tak, aby se navzájem nedotýkaly. Jsou-li banány ještě zelené, počká s jejich rozdělením, až zežloutnou.
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4309x
Banán je skvělý jako dezert: Po ostrém a kořeněném jídle je vhodné servírovat jako dezert banán. Ten dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla a neutralizuje. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde.
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5532x
Čerstvý ananas nikdy nekrájíme stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky. Slupka čerstvého ananasu totiž obsahuje kyselinu, která může u citlivějších lidí způsobit zánět úst nebo rtů.
Jak to udělat, aby nám tvarohový dort po přidání ananasu nezhořknul - postup, návod
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3362x
Pokud dáváme ananas do tvarohového dezertu, stane se, že změní chuť. Tomu zabráníme, když ho nakrájíme na kostičky a krátce povaříme v cukrové vodě a potom kousky ananasu můžeme bez obav vmíchat do tvarohu. Obsahuje totiž látku, po níž mléčné výrobky hořknou.
Polévka z dýně Hokkaido - recept, postup, návod, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2803x
Polévka z dýně Hokkaido - recept: Dýni vydlabeme, semínka uschováme. Dýni polijeme lžící oleje a pečeme při 190 °C asi 40 minut. Poté necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Na pánvi osmažíme na oleji cibulku, přidáme dýni, vývar a uvaříme 15 minut. Rozmixujeme a přidáme sůl a pepř. Pro dochucení můžeme do polévky přidat kokosové mléko, ozdobit koriandrem či opraženými slunečnicovými semínky. Polévku podáváme s opečeným toustem nebo bagetkou.
Číst dál: Polévka z dýně Hokkaido - recept, postup, návod, výroba
► Jak rozpůlit dýni snadno a rychle a přitom odstranit semínka snadno a rychle - postup, návod
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4008x
Rozpůlení a odstranění semínek z dýně Hokkaido - pokud nemáte opravdu ostrý nůž a trochu větší vyřídilku, tak určitě budete zápasit s rozkrojením Dýně Hokkaido, je opravdu tvrdá. Můžete si vše zjednodušit tím, že ji omejete a dáte ji na pár minut do vroucí vody. Tím trochu změkne a pak vše bude jednodušší. Vodu pak můžete použít do polévky.
Jahodové gazpacho, gazpačo - recept, postup, návod, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3131x
Jahodové gazpacho - recept: Všechny ingredience na gazpacho vložíme do velké mísy a promícháme rukama. Vrch mísy zabezpečíme celofánem a dáme přes noc odležet do chladničky. Pak vyndáme, vložíme do mixéru a rozmixujeme. Můžeme zředit vodou, pokud je směs hustá. Gazpacho nalejeme do misek a ozdobíme. Navrch ještě můžeme přidat nasekané mandle, oříšky nebo slunečnicová semínka.
Číst dál: Jahodové gazpacho, gazpačo - recept, postup, návod, výroba
Kuřecí vývar s mátou a citronem - recept, postup, návod, výroba
Zveřejněno: pátek 13. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2469x
Kuřecí vývar s mátou a citronem - recept: Do většího hrnce vložíme všechnu zeleninu, kuře, nové koření a česnek a zalijeme vodou. Hladina vody v hrnci by měla přesahovat ingredience o cca 5 cm. Přiklopíme a přivedeme k varu. Ideální je mírný plamen a vařit pomalu, aby se chuť uvolňovala postupně. Hrnec necháme na plotně 4 hodiny, ale nedočkavci mohou být hotovi už za 45 minut. Přesto doporučujeme při nachlazení raději vyčkat a udělat si silný vývar. Vyjmeme kuře, obereme z něho maso a necháme stranou. Do vývaru přidáme víno a med. Dle chuti můžeme v tuto chvíli do vývaru vymačkat šťávu z citronu. Vývarem zalijeme maso a ozdobíme mátou plátkem citrónu.
Číst dál: Kuřecí vývar s mátou a citronem - recept, postup, návod, výroba
Další rady a tipy v této kategorii:
- Polévka z hlívy ústřičné - recept, postup, návod, výroba
- Vietnamská polévka Pho-bo - recept, postup, návod, výroba
- Zelná polévka se sušeným ovocem - recept, postup, návod, výroba
- Slepičí polévka s celestýnskými nudlemi - recept, postup, návod, výroba
- Celestýnské nudle do polévky - recept, postup, návod, výroba
- Šípková polévka - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny, ingredience
- Dumlíková polévka - recept, postup, návod, výroba
- Hrstková luštěninová polévka z čočky, hrachu, fazolí - recept, návod, postup, výroba
- Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - postup, návod, recept, výroba
- Chmelová limonáda - recept, postup výroby, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)