Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak to udělat, co použít, aby byl bramborák po usmažení krásně křehký a křupavý - tipy, rady

A aby byl bramborák křehký a křupavý, přidáme do rozstrouhaných brambor lžíci hrubší strouhanky.

Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady

Bazalka - využití jako koření v kuchyni
Tato jednoletá rostlina, dorůstající výšky až 50 centimetrů, je doslova univerzálním kořením pro každou domácnost. Můžeme ji v syrovém i suchém stavu použít k zelenině, k salátům, k masu a to zvlášť tehdy, nesmíme-li používat pepř. Velmi dobrá je také k nakládání okurek, dodá zcela neznámou chuť rajské omáčce, a proto je typická pro italskou kuchyni, kořeníme s ní těstoviny. Využívají se především čerstvé listy nebo také mražené nebo sušené k ochucení zeleniny, těstovin a luštěnin. Podporuje funkci nadledvinek, které produkují hormony proti stresu. Je vhodné používat bazalku čerstvou, aby si uchovala co nejvíce užitečných a aromatických látek, a proto i do rajčatových omáček na špagety je třeba dávat bazalku až těsně před tím, než stáhneme kastrol z plotny.

Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení

Nesnášejí nízkou teplotu. Proto je neukládáme do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži. Pokud starostlivá matka chce, aby nakoupené banány vydržely déle, nikdy je neukládá v trsu, ale oddělí je od sebe a uloží tak, aby se navzájem nedotýkaly. Jsou-li banány ještě zelené, počká s jejich rozdělením, až zežloutnou.

Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení

Banán je skvělý jako dezert: Po ostrém a kořeněném jídle je vhodné servírovat jako dezert banán. Ten dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla a neutralizuje. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde.

Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení

Čerstvý ananas nikdy nekrájíme stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky. Slupka čerstvého ananasu totiž obsahuje kyselinu, která může u citlivějších lidí způsobit zánět úst nebo rtů.

Jak to udělat, aby nám tvarohový dort po přidání ananasu nezhořknul - postup, návod

Pokud dáváme ananas do tvarohového dezertu, stane se, že změní chuť. Tomu zabráníme, když ho nakrájíme na kostičky a krátce povaříme v cukrové vodě a potom kousky ananasu můžeme bez obav vmíchat do tvarohu. Obsahuje totiž látku, po níž mléčné výrobky hořknou.

Polévka z dýně Hokkaido - recept, postup, návod, výroba

Polévka z dýně Hokkaido - recept:   Dýni vydlabeme, semínka uschováme. Dýni polijeme lžící oleje a pečeme při 190 °C asi 40 minut. Poté necháme vychladnout a nakrájíme na kousky.   Na pánvi osmažíme na oleji cibulku, přidáme dýni, vývar a uvaříme 15 minut. Rozmixujeme a přidáme sůl a pepř. Pro dochucení můžeme do polévky přidat kokosové mléko, ozdobit koriandrem či opraženými slunečnicovými semínky. Polévku podáváme s opečeným toustem nebo bagetkou.

Číst dál: Polévka z dýně Hokkaido - recept, postup, návod, výroba

► Jak rozpůlit dýni snadno a rychle a přitom odstranit semínka snadno a rychle - postup, návod

Rozpůlení a odstranění semínek z dýně Hokkaido - pokud nemáte opravdu ostrý nůž a trochu větší vyřídilku, tak určitě budete zápasit s rozkrojením Dýně Hokkaido, je opravdu tvrdá. Můžete si vše zjednodušit tím, že ji omejete a dáte ji na pár minut do vroucí vody. Tím trochu změkne a pak vše bude jednodušší. Vodu pak můžete použít do polévky.

Jahodové gazpacho, gazpačo - recept, postup, návod, výroba

Jahodové gazpacho - recept:   Všechny ingredience na gazpacho vložíme do velké mísy a promícháme rukama. Vrch mísy zabezpečíme celofánem a dáme přes noc odležet do chladničky. Pak vyndáme, vložíme do mixéru a rozmixujeme. Můžeme zředit vodou, pokud je směs hustá.   Gazpacho nalejeme do misek a ozdobíme. Navrch ještě můžeme přidat nasekané mandle, oříšky nebo slunečnicová semínka.

Číst dál: Jahodové gazpacho, gazpačo - recept, postup, návod, výroba

Kuřecí vývar s mátou a citronem - recept, postup, návod, výroba

Kuřecí vývar s mátou a citronem - recept:   Do většího hrnce vložíme všechnu zeleninu, kuře, nové koření a česnek a zalijeme vodou. Hladina vody v hrnci by měla přesahovat ingredience o cca 5 cm. Přiklopíme a přivedeme k varu. Ideální je mírný plamen a vařit pomalu, aby se chuť uvolňovala postupně. Hrnec necháme na plotně 4 hodiny, ale nedočkavci mohou být hotovi už za 45 minut. Přesto doporučujeme při nachlazení raději vyčkat a udělat si silný vývar.   Vyjmeme kuře, obereme z něho maso a necháme stranou. Do vývaru přidáme víno a med. Dle chuti můžeme v tuto chvíli do vývaru vymačkat šťávu z citronu. Vývarem zalijeme maso a ozdobíme mátou plátkem citrónu.  

Číst dál: Kuřecí vývar s mátou a citronem - recept, postup, návod, výroba

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny