Potraviny a vaření
Karotka se zázvorem a limetkou - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 16. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3764x
K výrobě Karotka se zázvorem a limetkou potřebujeme: 1 kg mrkve, olivový olej, 1 kousek nasekaného zázvoru, 1 stroužek sekaného česneku, 1 podrcená chilli paprička, šťáva a nastrouhaná kůra z 1 limetky, drcený koriandr, 2 lžíce kečupu, nasekaná petrželka, tmavý chléb. Mrkev nakrájíme na kolečka, 5 minut povaříme v osolené vodě a scedíme. V pánvi orestujeme zázvor, česnek a chilli papričku. Přidáme uvařenou mrkev, vmícháme kůru a šťávu z limetky. Dochutíme lžící koriandru a dvěma lžícemi kečupu. Podáváme s tmavým chlebem a sekanou petrželkou.
Zázvorové bonbóny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 16. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7268x
K výrobě zázvorových bonbonů potřebujeme 350 g zázvoru a moučkový cukr. Zázvor oloupeme a nakrájíme na hranolky a uvaříme do poloměkka. Poté ho scedíme, vložíme do pánve a přidáme 2 lžíce vody ze zázvorového nálevu. Na pánvi zahříváme 45 minut za stálého míchání. Necháme vychladnout. Kousky zázvoru obalíme v cukru a vložíme do uzavíratelné sklenice. Při skladování v lednici bonbóny vydrží až 6 měsíců. Podáváme při kašli a nachlazení, anebo 4 hodiny před jízdou autem nebo lodí.
Cibulový sirup - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 16. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7012x
Na cibulový sirup potřebujeme 1 cibuli a med. Cibuli nakrájíme na kolečka. Vložíme do misky a zakapeme medem. Přikryté necháme stát asi 2 hodiny. Cibule pustí do medu šťávu. Tekutinu podáváme po lžičkách. Z jedné cibule získáme množství sirupu na jeden den užívání.
Zázvorový čaj, zázvorový obklad - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 16. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5981x
Kousek zázvoru dlouhý asi jako prst oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a zalijte vařicí vodou. Nechte louhovat 5 minut a přeceďte. Čaj si ochuťte medem a citronem. Med i citron se přidává až do vlažného čaje. V opačném případě by byly v medu zničeny zdravé bílkoviny (které zlepšují imunitu) a horkem by se zničil vitamín C (kyselina askorbová) z citronu.
Číst dál: Zázvorový čaj, zázvorový obklad - recept, postup, návod
Zázvorová limonáda, zázvorový sirup - recept, postup
Zveřejněno: neděle 16. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5067x
Zázvorová limonáda: 2 kg nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 l citronové šťávy, 2 kg třtinového cukru, 0,5 l medu, 5 limetek, 5 citrónů, 10-15 hřebíčků, badyán, mletou i celou skořici, kardamom, ½ jemně nastrouhaného muškátového oříšku, 10-20 větviček čerstvé máty, 3 čerstvé vanilkové lusky.
Číst dál: Zázvorová limonáda, zázvorový sirup - recept, postup
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
Zveřejněno: čtvrtek 13. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5318x
Pěnu v kávě uděláte bez jakýchkoliv pomůcek velmi jednoduše. V tetrapakovém obalu nového trvanlivého mléka udělejte na rožku jen malinkatou dírku (ustříhnutím nůžkami) a při nalévání mléka do horké kávy ho velmi silně stiskněte. Silný tlak proudu mléka způsobí vstříknutí mléka a káva bude napěněná.
Hořké jáhle - jak zabránit zhořknutí jáhlí
Zveřejněno: čtvrtek 13. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7396x
I když postupujete při vaření jáhlí tak jak se má, často bývají hořké. Pokud se zhorřknutí jáhlí chcete vyhnout, postupujte podle následujícíc rady: jáhly pře dvařením minimálně 3x prolijte vodou. Hořké látky na povrchu jáhlí se odplaví a jáhle nebudou hořké.
Jak zabránit připálení obilovin, luštěnin při vaření v hrnci
Zveřejněno: čtvrtek 13. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6980x
Luštěniny a obiloviny (rýže, jáhly, čočka, fazole) vařte v předepsaném množství vody a hlavně při vaření nikdy nemíchtejte!!! Díky tomu se nepřipálí.
Jak vyčistit talíř od zaschlých meruňkových skvrn snadno a rychle
Zveřejněno: čtvrtek 13. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4199x
Zaschlé skvrny od čerstvých nebo mražených meruněk se z klasického porcelánového talíře velmi špatně odstraňují. Mnohdy nepomůže ani myčka. Skvrn se snadno zbavíte potřením dužnatou (bílou) slupkou od vymačkaného citronu. Kyseliny z citronu a mechanická síla udělají své. Nahrubo očištěný talířek po chvíli umyjte klasicky čisticím prostředkem nebo dejte do myčky.
Jak vyčistit lis na česnek snadno a rychle
Zveřejněno: pondělí 13. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7306x
Efektivnější než všechny houbičky a vypichovátka lisu česneku je nový zubní kartáček. Ucpané dírky česnekového lisu rychle vyčistíte snadno a rychle právě zubním kartáčkem.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zkrátit dobu vaření brambor
- Sražená čokoláda na vaření - jak ji znovu zkapalnit
- Jak se zbavit žmolků z jíšky v omáčce
- Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu
- Jak se zbavit tuku z tučného vývaru
- Jak udělat křupavou pizzu, jak docílit křupavosti
- Kotlety, steaky se na pánvičce zvlnily - co dělat?
- Jak uvolnit buchtu přilepenou k pečicí formě
- ► Co dělat s přesolenou polévkou, jak ji odsolit
- Jak otevřít láhev vína bez vývrtky
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)