Potraviny a vaření
Přepalování másla při smažení - jak, čím zabránit (kokosový olej)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1755x
Co udělat, aby se máslo nepřepalovalo? Bod přepalování lze zvýšit, pokud se smíchá trocha oleje s vyšším bodem přepalování s tím "horším", tzn. s nižším bodem přepalování. Například smícháním másla s avokádovým olejem se výrazně zvýší bod přepalování másla.
Olej v kuchyni zakalený - jak, čím pomoci, zbavit zákalu (sůl)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2212x
Jestliže se vám zakalil olej a vy ho právě potřebujete postavit na stůl a nevíte, jak se kalu zbavit, použijte sůl. Špetku nasypte do lahve a za malou chvíli bude olej krásně čirý.
Ztracené vejce - jak udělat, připravit
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2185x
Jak udělat ztracené vejce? Pro jejich uvaření toho nepotřebujete moc, stačí vám 3/4 l vody, do které přidejte cca 120 ml octa a lžičku soli. Tuto směs přiveďte k varu. Lžící vytvořte ve vodě velký vír, a do něj rozklepněte vejce.
Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1941x
Když se rozhodnete vařit vejce, je dobré si je dopředu vyndat z lednice, a tím je ohřát na pokojovou teplotu. Pak je vložte do vlažné vody, pokud si chcete nepopraskání pojistit, tak do ní dejte trochu octa nebo soli, případně můžete špičku vejce jemně propíchnout jehlou.
Číst dál: Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)
Omáčka sražená, zdrclá - jak, čím pomoci (mixer)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3122x
Chvilka nepozornosti nebo zbrklosti stačí, aby nedělní omáčka byla zkažená. Existují ale možnosti, jak tohle nadělení napravit. Sraženou omáčku rozmixujte, pokud v ní jsou třeba houby, tak ji sceďte a po rozmixování je opět přidejte.
Omáčka sražená, zdrclá - jak, čím pomoci (prášek do pečiva, smetana)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4814x
Chvilka nepozornosti nebo zbrklosti stačí, aby nedělní omáčka byla zkažená. Existují ale možnosti, jak tohle nadělení napravit. Sraženou omáčku zkuste napravit špetkou kypřicího prášku. Tu smíchejte se lžičkou studené vody či smetany a metličkou dobře vmíchejte.
Rýže připálená v hrnci - jak, čím zbavit zápachu, pachutě (cibule)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2389x
Připálili jste trochu rýži? To se může stát! Zkuste to napravit. Odeberte rýži z připáleného hrnce, v novém hrnci opražte na tuku cibuli, přidejte rýži a krátce opražte. Pachuť zmizne.
Rýže připálená v hrnci - jak, čím zbavit zápachu, pachutě (chleba)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2912x
Připálili jste trochu rýži? To se může stát! Zkuste to napravit. Spálenou rýži vyhoďte, dobrou přesypte do čistého hrnce a celý povrch pokryjte krajíci chleba. Nepříjemná chuť i vůně spáleného po chvíli zmizí. Chleba pak musíte vyhodit.
Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2751x
Pokud si pomícháte vařená a syrová vejce, není nutné je rozbíjet. Stačí vzít mělký talíř a jedno vejce po druhém na něm roztočit. Pokud se vejce točí dlouho a rychle, znamená to, že je vařené. Je to proto, že celý vnitřek je kompaktní a má pevné těžiště.
Číst dál: Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)
Zavařování v myčce - jak to udělat, postupovat
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2473x
Jak zavařovat v myčce? Naplňte sklenice obvyklým způsobem a uzavřete. Pak je vložte do myčky na nádobí a spusťte program na 70 C. Pochopitelně nesmíte přidat žádný mycí prostředek. Jakmile ukončí myčka program, neotevírejte ji a nechte sklenice vychladnout uvnitř.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Paprika příliš pálí - jak, čím zmírnit palčivost, ostrost (sůl)
- Olej při smažení hnědne - jak, čím zabránit, zamezit, předejít (párátka)
- Méně tučné hranolky - jak to udělat, co použít (mléko)
- Jak vyklopit jogurt z kelímku (nůž)
- Loupání česneku - jak oloupat snadno a rychle (mrazák)
- Loupání česneku - jak oloupat snadno a rychle (vroucí voda)
- Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
- Rozpůlená cibule déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (máslo, alobal)
- Jak zabránit slzení, pláči při krájené cibule (mokré prkénko)
- Smažená cibulka křupavá - jak to udělat, co použít (mouka)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)