Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Přepalování másla při smažení - jak, čím zabránit (kokosový olej)

Co udělat, aby se máslo nepřepalovalo? Bod přepalování lze zvýšit, pokud se smíchá trocha oleje s vyšším bodem přepalování s tím "horším", tzn. s nižším bodem přepalování. Například smícháním másla s avokádovým olejem se výrazně zvýší bod přepalování másla.

Olej v kuchyni zakalený - jak, čím pomoci, zbavit zákalu (sůl)

Jestliže se vám zakalil olej a vy ho právě potřebujete postavit na stůl a nevíte, jak se kalu zbavit, použijte sůl. Špetku nasypte do lahve a za malou chvíli bude olej krásně čirý.

Ztracené vejce - jak udělat, připravit

Jak udělat ztracené vejce? Pro jejich uvaření toho nepotřebujete moc, stačí vám 3/4 l vody, do které přidejte cca 120 ml octa a lžičku soli. Tuto směs přiveďte k varu. Lžící vytvořte ve vodě velký vír, a do něj rozklepněte vejce.

Číst dál: Ztracené vejce - jak udělat, připravit

Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)

Když se rozhodnete vařit vejce, je dobré si je dopředu vyndat z lednice, a tím je ohřát na pokojovou teplotu. Pak je vložte do vlažné vody, pokud si chcete nepopraskání pojistit, tak do ní dejte trochu octa nebo soli, případně můžete špičku vejce jemně propíchnout jehlou.

Číst dál: Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)

Omáčka sražená, zdrclá - jak, čím pomoci (mixer)

Chvilka nepozornosti nebo zbrklosti stačí, aby nedělní omáčka byla zkažená. Existují ale možnosti, jak tohle nadělení napravit. Sraženou omáčku rozmixujte, pokud v ní jsou třeba houby, tak ji sceďte a po rozmixování je opět přidejte.

Omáčka sražená, zdrclá - jak, čím pomoci (prášek do pečiva, smetana)

Chvilka nepozornosti nebo zbrklosti stačí, aby nedělní omáčka byla zkažená. Existují ale možnosti, jak tohle nadělení napravit. Sraženou omáčku zkuste napravit špetkou kypřicího prášku. Tu smíchejte se lžičkou studené vody či smetany a metličkou dobře vmíchejte.

Rýže připálená v hrnci - jak, čím zbavit zápachu, pachutě (cibule)

Připálili jste trochu rýži? To se může stát! Zkuste to napravit. Odeberte rýži z připáleného hrnce, v novém hrnci opražte na tuku cibuli, přidejte rýži a krátce opražte. Pachuť zmizne.

Rýže připálená v hrnci - jak, čím zbavit zápachu, pachutě (chleba)

Připálili jste trochu rýži? To se může stát! Zkuste to napravit. Spálenou rýži vyhoďte, dobrou přesypte do čistého hrnce a celý povrch pokryjte krajíci chleba. Nepříjemná chuť i vůně spáleného po chvíli zmizí. Chleba pak musíte vyhodit.

Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)

Pokud si pomícháte vařená a syrová vejce, není nutné je rozbíjet. Stačí vzít mělký talíř a jedno vejce po druhém na něm roztočit. Pokud se vejce točí dlouho a rychle, znamená to, že je vařené. Je to proto, že celý vnitřek je kompaktní a má pevné těžiště.

Číst dál: Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)

Zavařování v myčce - jak to udělat, postupovat

Jak zavařovat v myčce? Naplňte sklenice obvyklým způsobem a uzavřete. Pak je vložte do myčky na nádobí a spusťte program na 70 C. Pochopitelně nesmíte přidat žádný mycí prostředek. Jakmile ukončí myčka program, neotevírejte ji a nechte sklenice vychladnout uvnitř.

Číst dál: Zavařování v myčce - jak to udělat, postupovat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny