Potraviny a vaření
Stříbrné příbory, předměty ze stříbra zčernalé - jak, čím vyčistit (alobal, sůl, vroucí voda)
Zveřejněno: pondělí 8. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2294x
Zčernalé příbory nebo šperky ze stříbra se dají také docela snadno vyčistit, když dáte do dostatečně velkého hrnce na dno alobal a na něj položíte vše, co potřebujete vyčistit. Potom do hrnce nalijte vařící vodu a přidejte hrstku soli. Nechte namočené do té doby, než uvidíte, že jsou čisté.
Stříbro, stříbrné předměty matné, bez lesku - jak, čím naleštit (kyselé mléko)
Zveřejněno: pondělí 8. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1985x
Výborný na navrácení lesku stříbrným předmětům je kyselé mléko. Do něj jednoduše stříbro vložte a nechte odpočinout, klidně přes celou noc. Poté opět pečlivě vyleštěte.
Stříbrné předměty, šperky, zašlé, bez lesku - jak, čím vyleštit, naleštit (kečup)
Zveřejněno: pondělí 8. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2009x
Možná máte doma stříbrné šperky nebo stříbrné nádobí. Takové věci jsou krásné, jen časem ztrácejí svůj lesk a ten jen tak nedocílíte. Na to potřebujete speciální prostředky, ale pokud se vám nechce zbytečně vyhazovat peníze, použijte to, co máte po ruce.
Číst dál: Stříbrné předměty, šperky, zašlé, bez lesku - jak, čím vyleštit, naleštit (kečup)
Skvrny, fleky na nerezu, nerezovém nádobí - jak, čím odstranit, zbavit se (ocet)
Zveřejněno: pondělí 8. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4669x
Nehezké skvrny z nerezových nebo chromovaných nádob odstraníte nejlépe studeným octem.
Síto na mouku špinavé, zaprášené - jak umýt (studená voda)
Zveřejněno: pondělí 8. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2463x
Jak umýt znečištěné síto? Znečištěné síto na mouku proplachujte vždy studenou vodou, protože horká by zalepila otvory.
Termoska zašlá, zahnědlá po čaji, kávě - jak, čím vyčistit (prášek do pečiva)
Zveřejněno: pondělí 8. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2014x
Jak vyčistit zahnědlou termosku? Do termosky, která uvnitř zhnědla po čaji nebo kávě, nalijte teplou vodu, do níž jste přidali prášek do pečiva. Nechte asi 2 hodiny působit a termoska bude zase čistá.
Gril, pečící trouba, pánev, plech špinavý, připálený - jak, čím vyčistit (sůl)
Zveřejněno: neděle 7. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4548x
Zašpiněný gril, pečící troubu, pánev nebo plech posypte solí a zahřívejte tak dlouho, dokud sůl nezhnědne. Pak předmět utřete kuchyňským papírem a umyjte obvyklým způsobem.
Vařečky, dřevěná prkénka mastná - jak, čím vyčistit, zbavit mastnoty (soda)
Zveřejněno: neděle 7. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2445x
Silně znečištěnou vařečku či prkénko dobře vyčistíte, ponoříte-li je přes noc do vody, v níž jste rozpustili trochu sody.
Vařečky, prkénka mastné - jak, čím přejít zamaštění, vniknutí tuku do dřeva (studená voda)
Zveřejněno: neděle 7. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2066x
Dřevěné vařečky a prkénka se těžko čistí, protože se na nich usazuje mastnota. Jestliže je před použitím podržíte pod studenou vodou, tuk se na nich nebude usazovat tak snadno a ani nebudou tolik přijímat pach z jídla.
Připálené jídlo v hrnci - jak, čím odstranit, vyčistit (prací prášek, ocet)
Zveřejněno: neděle 7. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1708x
Podařilo se vám připálit guláš nebo rýži? S připáleninou si bez velkého drhnutí poradíte tak, že na ni nasypete vrstvu pracího prášku. Pak hrnec zalijte do třetiny vodou a nechte pár minut povařit, případně ještě chvíli odstát.
Číst dál: Připálené jídlo v hrnci - jak, čím odstranit, vyčistit (prací prášek, ocet)
Další rady a tipy v této kategorii:
- Nerezové nádobí zašlé, připečené - jak, čím vyčistit, odstranit nečistoty (soda)
- Jak vyčistit připálený nerezový hrnec bez použití drátěnky (alobal)
- Zápach z ryb při pečení, smažení - jak, čím odstranit, předejít (jablko)
- Prkénka páchnou od potravin - jak, čím zbavit zápachu (citron)
- Kovová pachuť jídel - jak, čím zabránit, předejít
- Kuchyňská fólie slepená, nejde odmotat - jak, čím pomoci (mrazák)
- Skvrny, fleky na kuchyňském prkénku - jak, čím vyčistit, odstranit (ocet)
- Jak, čím nahradit váleček na těsto (lahev)
- ► Jak nabrousit tupé struhadlo - postup, návod, tipy, rady
- Hrnce připálené - jak, čím odmočit (aviváž)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)